tag:blogger.com,1999:blog-1340196561853509043.post7425399342205408759..comments2023-09-23T12:35:52.648+02:00Comments on Mariehem i Skåne: Monteringen av vår sättugnMärit i Mariehemhttp://www.blogger.com/profile/17467373440063007101noreply@blogger.comBlogger12125tag:blogger.com,1999:blog-1340196561853509043.post-86629336004075547332022-11-30T17:02:33.159+01:002022-11-30T17:02:33.159+01:00Hello Narsinh,
My name is Christer Mårtensson mar...Hello Narsinh, <br />My name is Christer Mårtensson married to Märit who is running this blog.<br />Thanks for you comments on our "Sättugn".<br />You are most welcome to Mariehem whenever in Skåne to see the oven in place. Right now we are using it daily and will so do the whole winter.<br />We are not running Mariehem B&B during winter but if you want to get in contact with us, please call +46706302948 or +464663029.<br />Furthermor we have changed from a B&B to just renting out a apartmen without breakfast, changing our name to "Mariehem Logi".<br />You can find us at Booking.com, search for Mariehem Logi. <br />Kind regards and once again, thanks for your comments!<br />Christer and Märit MårtenssonMariehemspågenhttps://www.blogger.com/profile/03248059891388389666noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1340196561853509043.post-7152019313947855122022-11-08T22:59:51.672+01:002022-11-08T22:59:51.672+01:00your photo is used in this youtube link https://ww...your photo is used in this youtube link https://www.youtube.com/watch?v=RrmJwluLQJ4<br /><br />see at time 1:38 <br />Unknownhttps://www.blogger.com/profile/06566051031225143506noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1340196561853509043.post-65760802395691211482022-11-08T22:51:28.343+01:002022-11-08T22:51:28.343+01:00my name Narsinh Modani from Stockholm. for above ...my name Narsinh Modani from Stockholm. for above comment in englishUnknownhttps://www.blogger.com/profile/06566051031225143506noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1340196561853509043.post-36197498490793883912022-11-08T22:50:33.862+01:002022-11-08T22:50:33.862+01:00hello, I recently visited Huseby near Växjö where ...hello, I recently visited Huseby near Växjö where old iron mill was built during 17th century and I learnt about manufacturing of sättugn. I am from India and have not experienced tools for heating, got interested in the sättugn and i landed on your blogspot. you have explained it pretty well with pictures and i got the idea of sättugn. it is back part of the real oven and is used for heating the room. very nice. will try to visit your B&B if i happen to come to Skåne. if you have any booking link to your B&B, pls write.Unknownhttps://www.blogger.com/profile/06566051031225143506noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1340196561853509043.post-34577021205363469842014-07-23T23:02:42.745+02:002014-07-23T23:02:42.745+02:00Hej Olivia!
Grattis till husköpet! Roligt att ill...Hej Olivia!<br /><br />Grattis till husköpet! Roligt att illaren ändå är kvar, även om bakugnskroppen inte finns där. <br />Vi har precis startat ett litet B&B och så gott som alla våra gäster – liksom våra tidigare privata gäster - har varit väldigt förtjusta i illaren, trots att den är i rätt primitivt skick. Blir ändå mer och mer övertygad om att vi ska göra så litet som möjligt av ingrepp i den, då den är ett ”tidsdokument”.<br /><br />Först undrar jag litet över din fråga om illarens värmekapacitet. Menar du sättugnen kanske? <br />Illaren kallas ju själva rummet i botten på skorstenen och det är ju i sig ingen värmekälla.<br />Med illare menades eldningsrummet. All eldning skedde där eller därifrån, både under trefoten, i bakugnen, under vattenkaret och i sättugnen. All rök från dessa leddes genom kanaler tillbaka in till illaren för att gå upp igenom den stora skorstenen.<br /><br />Då vi har murat om hela skorstenen från översta delen av illaren ungefär från mellantaket och upp till topp, så gjorde vi en speciell rökkanal från sättugnen, som syns på den här bilden. Vi har också gjort en del spjäll som ska gå till en kanal från bakugnen. Vi vill ju inte att röken från bakugnen ska komma in i illaren längre, utan gå in i samma kanal som vi gjorde för sättugnen. Hoppas att du kan förstå det jag försöker förklara. Återkom annars med flera frågor!<br /> <br />Därefter har vi täckt den stora öppna delen av skorstenen med en Mineritskiva och en tegelsten som tyngd. Det är väl inte speciellt effektivt som köldstopp, men vi har inte hunnit fundera ut något bättre än.<br /><br />Vad beträffar er sättugn så räcker den säkerligen inte som enda värmekälla. På den tiden man använde den på det viset, så bodde och sov hela familjen i ”stuan” där den stod. <br />Vi har en luft/vatten värmepump till ett vattenburet system som värmer huset. Men vi eldar ändå rätt mycket i sättugnen bara för att det är skönt och mysigt.<br /><br />Som sagt, återkom gärna med frågor om något känns oklart! Mejladressen finns i slutet på varje inlägg!<br /><br />Hälsningar Märit<br />Märit i Mariehemhttps://www.blogger.com/profile/17467373440063007101noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1340196561853509043.post-80442678689444004052014-07-23T11:54:39.905+02:002014-07-23T11:54:39.905+02:00Hej! Vi har precis köpt ett hus som också har illa...Hej! Vi har precis köpt ett hus som också har illaren kvar, tyvärr är bakugnen bortbygd (till just klädkammare) Nu funderar vi på hur vi ska göra dels med illaren, dels med den öppna skorstenen. Vad säger du om illarens värmekapacitet? Räcker den som värmekälla under vintern? Jag tänker att det ju inte finns någon sten som lagrar värmen som i en kakelugn och att värmen försvinner så snart man slutar elda. Och hur har ni löst skorstensutgången? Byggt igen? och i så fall hur? <br />Tacksam för tips och råd<br />Med vänlig hälsning OliviaOliviahttps://www.blogger.com/profile/18085901222999484180noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1340196561853509043.post-85422518167376338082014-03-08T20:17:42.837+01:002014-03-08T20:17:42.837+01:00Välkommen hit Valter! Och tack för den trevliga ko...Välkommen hit Valter! Och tack för den trevliga kommentaren, som jag inte har sett förrän nu. <br />Sättugnen eldas inne i själva järnkammaren. Det är därför vi klädde en bit av bottnen med eldfast tegel. När vi eldar försöker vi se till att veden inte ligger an direkt mot järnplattorna, så att de skyddas så gott det går. Kanske borde vi ha klätt hela insidan med eldfast tegel, för att vara ännu försiktigare. Toppen på sättugnen går ju att lyfta av, så skulle vi behöva klä mera av plattorna, så finns möjligheten.<br />Den här vintern har vi i eldat väldigt mycket, bara för att det är skönt. Det är en ljuvlig värme omkring sättugnen.Märit i Mariehemhttps://www.blogger.com/profile/17467373440063007101noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1340196561853509043.post-70742953509749586492014-01-26T11:40:47.502+01:002014-01-26T11:40:47.502+01:00Mycket trevligt gjort! Ska jag berätta för andra. ...Mycket trevligt gjort! Ska jag berätta för andra. Biläggarugnar är intressanta, används i Europa, även som kakelugnar. <br /><br />Fråga: <br />Brinner veden inne i sättugnen eller i eldstaden "före"? Det torde påverka plattornas livslängd. Valterhttps://www.blogger.com/profile/12025569042602695476noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1340196561853509043.post-37971553341588424162012-04-26T22:45:13.693+02:002012-04-26T22:45:13.693+02:00Hej Törnrosa! Visst är den fin! Vi gillar den jätt...Hej Törnrosa! Visst är den fin! Vi gillar den jättemycket och brukar elda där när vi jobbar i huset. Den ger en härlig värme.Märit i Mariehemhttps://www.blogger.com/profile/17467373440063007101noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1340196561853509043.post-31950380203812524942012-04-25T23:22:09.429+02:002012-04-25T23:22:09.429+02:00Så otroligt vacker ugn ni har fått efter allt slit...Så otroligt vacker ugn ni har fått efter allt slit. Underbar!<br />Hej från TörnrosaTörnrosahttps://www.blogger.com/profile/04445161385355745768noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1340196561853509043.post-59398328739177084342012-04-25T21:16:47.269+02:002012-04-25T21:16:47.269+02:00Ja, du har rätt! I det här fallet fick kulturgärni...Ja, du har rätt! I det här fallet fick kulturgärningen gå före det praktiska. Hela illaren med bakugnskroppen tar cirka 10 kvm av golvytan. Den ytan hade vi egentligen behövt till klädkammare, men eftersom det finns relativt få kompletta illare kvar - åtminstone i privata gårdar - så kändes det som ett litet kulturmord att riva ut det, så vi bestämde oss för att ha den kvar. En del av husets själ bor ju också i detta! <br /><br />Man brukar säga att sättugnarna var vanliga i södra delen av Sverige. Tror att de förekom åtminstone upp till Småland någonstans.<br />Man tror att de först började användas i Alpländerna, men det är ganska osäkra uppgifter. <br />Efterhand började man också använda en typ av sättugn med eldningsluckan inne i rummet, där ugnen stod. Den typen kallades för vindugn.<br /><br />Det är egentligen fantastiskt att veta, att illaren i vårt hus, förmodligen användes på det gamla sättet åtminstone framåt 1950-talet, innan man satte in en liten vedspis och senare en elektrisk spis.<br />Har själv varit i en gård, som numera är hembygdsgård, inte så långt härifrån. Man vet att illaren där fortfarande användes in på 1970-talet.Märit i Mariehemhttps://www.blogger.com/profile/17467373440063007101noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1340196561853509043.post-35551776871269651492012-04-25T17:42:52.544+02:002012-04-25T17:42:52.544+02:00Det är en kulturgärning av stora mått ni gör!
He...Det är en kulturgärning av stora mått ni gör! <br /><br />Hela detta uppvärmningssystem är helt nytt för mig. Jag undrar hur långt upp i landet det förekom. Har det rötter i dansktiden måntro?BeBesthttps://www.blogger.com/profile/02670736902268808335noreply@blogger.com