tisdag 24 april 2012

Årets första gräsklippning

Det har varit ganska soligt idag, men även rätt så blåsigt från öster.
När vi satt inne på gården och drack kaffe, så var det lä och skönt, men ute i trädgården tog vinden i.
Gräsklipparna har fått litet service och jag har klippt gräsmattan för första gången i år.


Egentligen är det varken gräset eller mossan, som behöver klippas, utan det är mest all lökblast, efter scilla, snödroppar, gräsliljor och diverse annat, som gör att man vill klippa och snygga till.
När de blommorna är utblommade och man har traskat över blasten ett antal gånger, så ser det väldigt rufsigt ut.
Sedan, när man fått klippa bort det, så ser det plötsligt så ordentligt ut. Fast det är bara på avstånd. Kommer man närmare, så ser man massor av ogräs överallt mellan perennerna, som är på väg upp.

Då får man ta till knepet att kanta litet, så blir också rabatterna prydligare, trots att man inte har en chans att få bort kirskålen inne i pionerna och de andra perennerna.


Sedan jag läst på ett trädgårdsforum om, hur mycket gödning klematisar vill ha på våren, så har jag gödslat både med kogödsel på påse och hönsgödselvatten. Det tycks som om det hjälper, för nu har klematisen Miss Bateman knoppar igen, efter att ha blomstrejkat två år i rad. Det här var dagens höjdpunkt i trädgården!

Miss Bateman huserar i ett päronträd.
Så här fin har hon varit förr, så ni kan förstå min oro, när hon slutade blomma.

För övrigt blommar några fler grupper av tulpaner nu.  Till exempel de här gula, som jag inte kommer ihåg namnet på.

Den här gruppen, som heter Toronto, återkommer för andra året. Det är också en sort med flera blommor på varje stjälk. Den här är litet mera kallröd, jämfört med...

Prestans Fusilier, som är glödande i färgen.

En rosaröd tulpan, som jag inte heller kommer ihåg namnet på, fick färg idag. Det går så fort, när det blir litet värme. 
Trädgårdssalvian, som ska dölja blasten efter tulpaner och hyacinter, är redan ganska hög.


Några saker till som jag hann i trädgården i dag.

Jag rensade upp i vår terassodling, så Christer kunde vända ner en kärra hästgödsel. 
I närmaste facket ska tomaterna stå.

Tog också fram och fyllde på i fågelbadet. Se så glad grodan blev! ;-)

I rundeln på gårdsplanen har backsippor i olika färger börjat blomma. Den här har kommit längst - som allt annat  är den också omgiven av lökblast.
12 kommentarer:

 1. Att fika utomhus är oslagbart. Det redan goda kaffet blir godare =o) Härliga vårtecken du visar. Mycket på gång. Kirskålen är hopplös, jag försöker rensa så gott det går, men att utrota den, nej, det går nog inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Under sommaren är vår innegård ett extra vardagsrum, där vi vistas så mycket som möjligt. Vi brukar ha sittgrupper på tre olika platser, så man kan välja sol eller skugga efter önskemål.
   Förra sommaren gick jag igenom varenda rabatt och tog bort så mycket kirskål som jag kunde få tag i, men nu är det fullt överallt igen!

   Radera
 2. Ja, fika utomhus är godast ! Håller med dig ,att ta kanterna gör att det ser snyggt ut och kirskålen kan man äta upp ! Ha´en bra trädgårdsdag/Tora

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tycker också att det är godast att fika och äta utomhus, när det är fina dagar.
   Har faktiskt inte provat att äta kirskål, fast jag hört att den går att äta. Stuvar man den på något sätt?

   Radera
 3. Nästan så jag längtar efter att klippa gräset. Det dröjer. Men så här års borde en vara mer ledig. Finns att göra.
  Många sittplatser är en fördel, så man slipper flytta runt möbler.
  Det är så lockande att se hur långt våren kommit där nere i södern.

  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår att du önskar mer ledigt! Trots att jag är hemma på heltid, så tycker jag inte att jag hinner vad jag ska. Fast mestadels är det de kalla vindarna, som sätter stopp. Idag har vi dessutom regn, så det blir inget trädgårdsarbete idag.

   Kram! Märit

   Radera
 4. Ja visst är det underbart med gräsklippandet. Åtminstone dom första gångerna;) Men jag ska inte klaga, har inte mycket gräs kvar. Tack för du skrev om att göda Klematisarna. Det ska jag också göra då. Hoppas inte det är för sent nu bara. Köpte 3 nya förra året , så ska bli väldigt spännande att få se hur dom ser ut. Kram/fia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte att det är för sent att göda klematisarna nu. Har varit så dålig på det förr, så mina har tagit många år på sig för att få litet fart. Fast det brukar visst klematis göra även i goda jordar.

   Radera
 5. Men Märit, så mycket du har hunnit med!!! Du är väl klar med vårjobbet nu. Det ser så prydligt ut hos dig. Har varit borta och kom hem igår kväll. Hade en lång lista på vad jag skulle göra idag...men, som du vet, regnar det förskräckligt. Men jag har förstås massor att göra i växthuset.

  Håller tummarna för att älsklings-klematisen visar sin skönhet nu!

  Kram/Randi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klar med vårjobbet? Nej verkligen inte. Det har just börjat! Det är bara en rabatt, som är någorlunda presentabel än! Dagens regnande kommer väl dessutom att innebära, att jag inte hinner göra något alls i trädgården i dag.

   Kram/Märit

   Radera
 6. Det är när jag läser sånt här som jag inser hur bra jag hade det med mina hundlokor, brännässlor, rallarrosor, vildhallon och vialer som totalt tog över tomten och som sen blev hästhagen åt dem som köpte huset av mig. Vilken befrielsens stund det var!

  Nej trädgårdsmänniska är jag inte! Jag går och fiskar istället även om jag förstår att ni gläds åt vad ni åstadkommer och faktiskt får mycket vackert att se och dofta på som belöning! :-)

  SvaraRadera
 7. Visst skulle vi önska att rabatterna alltid var kantade och ogräsfria, men vi har fått ge upp den tanken. Vissa ogräs kommer vi aldrig att bli befriade ifrån.
  Nu har vi ju ingen villaträdgård, utan det här är en gammal lantgård. Därför tycker vi också, att man kan tolerera en viss rufsighet.

  Kan väl inte påstå, att jag är speciellt road av just själva skötseln, men man får ta det onda med det goda!
  Vi älskar vår trädgård och går varje morgon en runda, för att titta på växterna, följa deras utveckling och känna dofterna.
  :-)

  Däremot är vi inga fiskare, även om vi gillar att äta fisk!

  SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit