söndag 29 april 2012

Nu är vi provodlare för några rosor.

Idag kom våra provodlingsrosor, så det har varit fullt upp med att ta hand om dem. Det regnade hela förmiddagen, så vi kom inte ut förrän efter lunch. Tråkigt nog blev jag dessutom förkyld i natt, så jag har haft sjå med att snyta mig ideligen.

Egentligen började förberedelserna för provodlingen redan tidigare, när vi var fick hjälp med, att blanda en hög lera med en hög  matjord och vår befintliga sandjord.

Traktorföraren  grävde därefter upp en djupbädd som fylldes med jordblandningen.

Några dagar senare körde vi och hämtade hästgödsel, för att öka på mullhalten i jorden.

Tre släpvagnslass med hästgödsel skulle nu blandas upp med den tidigare blandade jorden.Vi hade tänkt använda vår egen gamla traktor till det jobbet, men det visade sig inte fungera. Den körde omedelbart fast i den lösa jorden, så vi fick koppla ifrån skopan för att kunna komma upp igen. Från kanten nådde den inte särskilt långt, utan vi fick börja skotta och blanda för hand, så gott vi nu orkade.


För ett par dagar sedan ringde en dam och undrade om vi kunde hämta våra provningsrosor uppe i Jonstorp, ovanför Helsingborg?!!
Det var ingen nära väg! Efter litet konfererande med min vän Agneta, som också skulle ha provodlingsrosor, så tog vi kontakt med den som fördelat våra rosor och undrade, om de inte kunde sändas litet närmare oss. Ingen av oss hade någon bra möjlighet, att åka så långt upp och hämta dem.
Det slutade med att rosorna skickades till en handelsträdgård i Veberöd.
Där hämtade Christer mina rosor, när han var på hemväg från jobbet i går.

Så här såg min försändelse ut. Det är dels rosor från Tantau och Kordes i Tyskland och dels tre krukade Easy Elegance-rosor, från USA.

Vår kontaktperson hade skickat en lista till var och en, på vilka rosor vi hade blivit tilldelade, så jag visste vad som väntade i påsen.
Eller åtminstone vad det borde vara.... hm. 
Med tanke på den tyska noggrannheten, så förmodar jag, att det är den svenska utskickaren, som inte skött allt helt perfekt. 
Tre rosor var fel sort - ganska lika som dem som fattades, men i provodlingssammanhang bör det förstås vara helt korrekt.
Två rosor saknade namnlappar och hörde förmodligen ihop med de två som det bara fanns en vardera utav, när de borde ha varit par. Det var inte helt lätt att se någon skillnad på dem heller, så jag har parat ihop dem, som jag tyckte var mest lika. Fast jag får medge att det är en chansning. Men det visar sig väl när de väl blommar!


Det var i varje fall riktigt fina, välrotade och välgrenade rosor.

Trots att jorden så nyss blivit bearbetad, så var det ändå ganska tungt att gräva groparna. Med förenade krafter fick vi i alla fall ner alla barrotade rosor. De som stod i krukor fick vänta tills i morgon. Vi blev alltför trötta av allt grävande och kånkande på säckar med den speciella rosjord, vi fyllde runt rosen.

Christer jämnade till jorden efter planteringen och vi markerade alla rosor med bambukäppar, då de är svåra att se innan de börjat växa upp och grönska. Tills vidare ser det ut som om vi odlar bambukäppar! ;-D


Som tur är, så har vi satt igång trädgårdsbevattningen efter vintern, så jag kunde dra en slang bortifrån Orangeriet och vattna på alla nyplanterade rosor.

En provros har jag faktiskt planterat på ett annat ställe i trädgården, där jag hoppas att den kommer att passa bra.
I den här rabatten har jag också planterat tre gula rosor, som vi fick från vännen Hans. Det är han som har bin i en bikupa hos oss.
Det var gamla rosor, med väldigt kraftiga huvudrötter, men nästan inga smårötter. Hoppas att de ändå kommer att klara sig. Det skulle vara så fint med en grupp gula, ibland allt vitt och rosa.


Gör här ett litet tillägg med en bild över vilka rosor, som odlas.
18 kommentarer:

 1. Härligt att både fått hem provodlar rosorna och fått ner dem i jord också.
  Ha en underbar helg!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, under dagen ska vi plantera ner även de krukade rosorna, sedan är det bara att vänta och se.

   Radera
 2. Önskar det kunde provodlas uppåt landet också, i nästan varenda trädgårdstidning är det rosor som odlas i Zon 1-2.Dagens gnäll !!!!Ska bli spännande att se dina rosor blomma !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast Tora, den här omgången provodlas rosor ända upp till fjällnära zon 7, så det ska bli jätteroligt att se om rekommendationerna ändras. Många rosor är antagligen inte provade i högre zoner.

   Då jag tidigare bott i Norrland, så förstår jag din klagan över reportagen i tidningarna. Det är en väldigt tonvikt på södra Sverige. Det finns vackra trädgårdar i Norrland också, så därför är det roligt, att TV8:s Trädgårdstoppen reser över hela landet.

   De flesta artiklarna är nog skrivna av frilansande trädgårdsjournalister och -fotografer. De flesta, som hamnat i den genren bor väl kanske här nere i de sydligaste landskapen. Då är det ju bekvämast, att skriva om trädgårdar här nere.
   Men det behövs fler reportage från nordligare belägna trädgårdar!

   Radera
 3. Om drygt en vecka kommer mina provodlingsrosor. Lite senare leverans här uppåt landat.
  Hoppas förkylningen ger med sig!
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du fått besked om vart de levereras? De som bor långt bort ska ju få dem levererade hem eller till någon närliggande plantskola.
   Hur många ska du odla?
   Jag har anmält mig för - och fått - 14 stycken.

   Radera
 4. Vilket jobb! Så bra rosorna får det hos er. Ja, skulle inte förvåna mig om bambupinnarna slår rot också =o) Ska bli spännande att se utvecklingen!

  Det är verkligen förkylningstider, känner själv det. Krya på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blev litet drygt jobb, att förbereda rabatten, men det hade varit ännu värre att försöka klämma in dem i befintliga rabatter, så det känns ändå bra.

   Om det inte är virus, som samlar kraft till en ny attack, så känns det faktiskt litet bättre idag.

   Radera
 5. Provodling? Innebär det att ni ska undersöka om sorterna klarar sig i er klimatson och er jordmån?

  SvaraRadera
 6. Just så är det. Vi kommer att föra anteckningar om alla förutsättningar och hur rosorna mår i några år framåt. Det är alltså förädlarna, som ger oss dessa rosor, för att få ett bättre underlag för sina rekommendationer.

  SvaraRadera
 7. Men vilket jobb! Ni verkar ha mer än de 24 timmarna per dygn, som vi andra har...fniss. Men så trist att dokumentationen inte är komplett.
  Du har väl inte tid att vara dålig nu....men hoppas att du snart kryar på dig!
  Kram/
  Randi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, tyvärr så har vi inte fler timmar på dygnet än er andra - vi skulle ha haft god nytta av det!
   Det är förstås något annat som halkar efter...som färdigställandet av köket till exempel...
   Kram!
   Märit

   Radera
 8. Till mig kommer provodlingsrosor kring 10 maj, och jag tar emot för vidare befordran till ytterligare tre odlare. Vi har zon 6 och 7, men som du sa finns det även odlare i zon 8 och en fjällträdgård som står utanför zonindelningen.

  Idag har vi bytt till sommardäck och oljat utemöbler och minsann känner jag att det hettar i kinderna, det blev nog lite för mycket sol på blekansiktet. :-)

  SvaraRadera
 9. Härligt att våren har kommit till er också!
  Sonen, som bor i Odensala, har skypat till mig, så jag har sett att de har snöfritt och att deras pioner, som de hämtade här i höstas, är på väg upp nu.
  Tycker att det ska bli väldigt intressant, att se hur det går med rosorna hos er där uppe! Det finns kanske sorter som man inte provat, som är härdigare än man tror!
  Vilka rosor får du?

  Skulle gärna vilja se om Etude kan gå i Norrland! Det är en så tålig ros här nere.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från Kordes: Fortuna, Juanita, Dolomiti, Innocencia, Sunstar, Rotkäppchen och Eifelzauber.
   Från USA: Northern Accents Lena, Ole och Sigrid samt Cape Diamond och Nearly Wild.
   Tre "hemliga" klättrare: P23, P25 och P27.

   Som sagt, det ska bli spännande att se. :-)

   Radera
  2. Undrar om du får Fortuna? Den hade bytts ut till Maxi Vita hos mig?
   Kanske du kan skriva och berätta, vilken du får?

   Radera
  3. De andra rosorna känner jag inte alls till. Så spännande det här ska bli! Är speciellt nyfiken på de hemliga klättrarna!

   Radera
 10. Det kan säkert bli fler byten, det har varit flera bud redan både om antal och sorter... Paketet blir facit.

  Kordes-rosorna tror jag är tveksamt härdiga men jag har någon sedan tidigare som inte dött än, peppar peppar. Northern Accents-serien består av fyra men jag får tre, hm, sånt skaver lite i ordningssinnet, måste nog komplettera.

  Klätterrosorna ska enligt P kunna fungera i zon 6 men H tror att de i så fall blir buskar. De ser ut som snittblommor, det är vi inte vana vid på den här breddgraden.

  SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit