fredag 26 juli 2013

En härlig trädgårdsresa del 2

Älgbergets B&B i Ucklum, var ett utmärkt logiställe, som varmt kan rekommenderas.
Den här bilden är lånad från deras hemsida.


Man körde en bit in i skogen för att komma framtill gården, som var en gammal lantgård.
Skulle tro att det skett en hopslagning av två lantgårdar och att det ena boningshuset därför blivit över och kunde användas för uthyrning.


Fräscht och trevligt var det, fint möblerade rum med sköna sängar, fantastiskt frukostbord och inte minst ett väldigt trevligt bemötande från Maria, som ägde stället.

Bilderna jag tog i vårt rum, fick tyvärr skrotas. Hade missat blixten och det blev för mörkt  och suddigt. Därför kan jag inte visa hur trevligt det såg ut.

Efter frukosten gav vi oss iväg till Göteborgs Botaniska. Hade aldrig varit där förut och blev djupt imponerad av hur vackert och välskött det var.
Det finns många fina perennrabatter.

 Det vackra hakonegräset mitt i bilden, skulle jag gärna ha hemma.

 Klippträdgården


 Högväxta Lilium hansonii inne i skuggan

 Trädgården är stor och den här varma dagen - runt 29°- hade många personer sökt sig hit och satt eller låg på gräset och njöt av allt det vackra.
 Vår grupp sökte sig gärna in i skuggan emellanåt.

Helene och Agneta vilar benen en stund.

Kanske tittar de på den här vackra växten, som jag inte lyckades hitta namnet på.


Överallt hittade man godbitar. Här är den fina klaseliljan.

 En Azalea med oerhört vackra blad.

Min sista bild från Botaniska i Göteborg får bli en bit av den vackra Skenkamelian, som just stod i blom.

Det kommer mera...

tisdag 23 juli 2013

En härlig trädgårdsresa del 1

På Allt om Trädgårds forum kom det för flera månader sedan en inbjudan från forumisterna på Västkusten, att göra en trädgårds/rosresa i deras trakter.
Med förra årets roliga forumträff i gott minne bestämde vi oss, Agneta på kullen, Christer och jag, för att åka dit.
I fredags var det så dags och vi gav oss iväg från Skåne, fulla av förväntan. Det hade vi all anledning till, för en grupp forumister däruppe hade plockat ihop ett verkligt trevligt och generöst program.

Första samlingen var hos charmiga och spralliga Ulla i Västra Frölunda. Hon bjöd på en lunch som bestod av en ljuvlig fisksoppa med gott bröd och tillbehör. Det smakade gudomligt efter vår långa resa.
Vi satt ute på det stora trädäcket, som fanns mellan huset och klipphällen.

Sedan fick vi titta i hennes spännande och  vackra trädgård, som var anlagd på och nedanför hällarna vid huset. Där fanns många rariteter och växterna verkade trivas alldeles utmärkt. Tyvärr missade jag visst att fotografera nere i lunden, där det var så vackert!
Det här var en tomt med stora höjdskillnader och trappor litet överallt.
Det har fordrats litet kunskaper, för att få rätt växter till varje ställe.

Så här beskriver Ulla själv sin trädgård.
"Vår trädgård består av tre våningar med en fallhöjd på ungefär 12 m och således mycket kuperad. När vi för snart 40 år sedan flyttade hit var huset ett par år och trädgården planerad och planterad av en trädgårdsarkitekt. S.k. ”lättskött” trädgård med många barrträd, ölandstokar, gräsmatta etc. Praktiskt när arbete och barn fyllde den mesta tiden. Men efter ca 20 år hade barrträden blivit förvuxna, barnen fullvuxna och ett nytt trädgårdstänk kom till. Succesivt förvandlades trädgården till vad den är i dag. Ett berg med alpiner, en blommande slänt, stenpartier och en liten lund. Nu börjar snart fas tre, när med stigande ålder krafterna sviker. Dags att byta arbetskrävande perenner mot spännande buskar, låta naturen ta över berget igen etc. Fast än så länge ger jag mig inte."

Efter den härliga lunchen gick färden till Håkan, Roskungen i Malevik. Där fick vi många goda tips om rosskötsel.
Hans rosor, som var mestadels Austinrosor, blommade oerhört rikt. Medan han berättade om dem, så klippte han ros efter ros som vi fick känna och lukta på. Sedan samlades de i en korg för att sparas till avfärden.

Det blev Christer som fick ansvaret för de hopsamlade rosorna, medan vi rosnördar studerade blommorna och insöp de ljuva dofterna.

Sedan fick vi sätta oss ute i trädgården och njuta av kaffe med gott hembakat bröd, som Håkans mamma hade bakat.
Tänk er en kaffestund där vi satt på äkta Lindomestolar och drack vårt kaffe ur vackra blomsterdekorerade koppar. Det var ett så utsökt vackert dukat kaffebord, så något liknande kommer jag kanske aldrig att få uppleva igen
Nu kan ni titta på bilder av den vackra dukningen och annat från vårt besök i Håkans blogg, som ni hittar HÄR
Nog syns det att vi har det bra?!

Det drog ihop sig till middagstid och vi åkte till en restaurang i en vacker gammal stadsdel i Kungälv. Det var Ingrids hemtrakter.
Här är det Ann-Christine och Ingrid som lyssnar till något extra roligt, medan vi väntar på att alla ska få sin mat.

Efter middagen var det dags att kör några mil till fram till Älgbergets B&B där de flesta skulle bo.

Fortsättning följer...

onsdag 3 juli 2013

Det här med att odla tomater

Vi har odlat tomater utomhus i några år, med skiftande resultat...mestadels mindre lyckade av olika skäl.
Första åren odlade jag i hinkar mot husväggen. Ja, det blev för all del litet tomater, men hinkarna var ju inte precis någon prydnad för gården.
Förra året gjorde vi i ordning en odlingsplats i jordvallen mellan de två stenväggarna i vår gråstensmur. Den som omgärdar trädgården. Terassodlingen kallades den för.
Nu hade jag avancerat och dragit upp tomatplantorna själv med. Många plantor blev det och jag var mycket stolt!
Alla som dragit upp egna plantor vet, att det riktigt svåra är, att kasta bort de plantor som man inte får plats med.

Alltså klämde jag ner litet får många på den lilla ytan. Så här såg det ut när de vuxit ett tag.
För att riktigt utnyttja terassodlingen, så planterade vi ett par squashplantor också.

De tog rätt snart över hela terassen. Squashen som har litet fläckiga blad skickade ut rankor åt alla håll. De som gick över muren såg ut att ha sikte på Sjöbo. De blev snart 20 m långa och fick hållas borta från vägen ner till ån. Den sorten lovade runt men höll tunt. Det blev visst bara 3-4 gula squashar, som gömde sig i ogräsen bakom muren.

 Fast visst blev det en del tomatkart också.

Ni som kommer ihåg förra sommaren minns kanske att det var både regnigt och kallt långa perioder.
Tomaterna började ruttna.

De tomater som vi ändå fick skörda åt vi förstås av så mycket vi kunde, men sorten Pinnolo, skulle vara hållbar efter skörd till långt fram mot jultiden. Jag kan meddela att det inte gäller, om man lägger dem på plåtar. De ska visst vara upphängda på snören.
Vi hann kanske konsumera en tredjedel av detta innan de möglade bort.

I år hann jag inte komma igång med tomatsådd i tid, så för några veckor sedan åkte vi ner till Åbergs utanför Ystad och köpte litet plantor. Bland annat köpte vi sex olika tomatsorter.
På vägen hem började vi erinra oss fjolårets kalla, regniga sommar. Redan då pratade vi om att sätta upp någon sorts vindskydd för tomaterna.

 När Christer hittade den här bilden på nätet, så var saken klar. Det skulle bli ett enkelt litet tomathus. Det skulle gå fort att bygga!


Stommen till tomathuset fick anpassas till de gamla fönster som vi redan hade.
Sockeln tillverkades i ek, för att tåla eventuell kontakt med fuktig jord. Resten av stommen byggdes av impregnerat virke.
 De här fönstren var inköpta  för länge sedan för att bli en veranda. Nu har vi ändrat oss och ska ha en litet  annan modell på fönstren på den planerade verandan. Framför allt så har vi för få fönster av den här sorten, så det skulle ha behövts en komplettering i alla fall och då tycker Christer att han lika gärna kan tillverka alla fönstren. Det är rätt mycket arbete att skrapa och fixa till gamla fönster.

Även om Christer bara ska göra ett enkelt tomathus, så vill han ändå göra det så fint som möjligt. Alltså fräste och hyvlade han fina profiler på stommen. Det blev vackert, men tog förstås litet längre tid.
 Tomatplantorna hann stå i gamla drivbänken tillsammans med gurkorna längre tid än planerat. Till sist blev de för höga för drivbänken så det blev bråttom med planteringen. De planterades alltså innan tomathuset hade blivit färdigt.
För att tomathuset skulle se någorlunda prydligt ut, så stod Christer och målade de sista bågarna ända till midnatt, natten innan vi åkte till Jämtland för midsommarfirandet. Det blev inte helt färdigt. Det fattas några smårutor högst upp i det triangelformiga utrymmet, men nu får det duga för den här sommaren. Tomater behöver luftas!

När vi kom tillbaka hem igen efter en vecka, hade tomaterna redan vuxit en hel del och det hade blivit kartar. Nu fick de också sällskap av chiliplantor, som vi fått i present av den gulliga och snälla Livsnjutaren med den här trevliga bloggen. Vi stannade till hos henne på resan upp och blev bjudna på god mat.
 Hoppas att vi även kommer att få lite goda chilifrukter.
Dessutom kunde vi inte hålla oss, utan köpte en planta av nätmelon. Den ser inte alltför pigg ut, så vi får se hur det går. Den måste visst handpollineras...!

Med stomvirke, färg, kitt och jobb, så borde vi få något ton tomater för att det hela ska löna sig.
Fast vi blir nog rätt nöjda även om vi får en litet mindre skörd.

Och visst är tomathuset rätt charmig där det står uppe på muren?