lördag 9 juni 2012

Takbytet del 3, med takkupan

Idag kommer det en återblick på renoveringen igen.  Det handlar om slutet av takbytet, som började i slutet av augusti. Början finns  här och fortsättningen här.

Sedan även främre taksidan fått råspont, takpapp,  reglar och läkt, så var det dags för takkupan.
För att få en uppfattning om hur det skulle bli så byggde vi en enkel modell, som placerades där den passade bäst inifrån sett.
Vi kunde konstatera, att det inte alls blev bra utifrån sett. Det blev inte snyggt mot undervåningens fönster. När modellen minskades till att passa till två stycken tvåluftsfönster, blev det mycket bättre. De kunde då placeras rakt över undervåningens fönster.


Så var det dags att öppna taket...

Och blicka ut genom ett hål som kändes gigantiskt!
 Fästa ramen.
 Sätta kupans takstolar.

Fästa täckskivor för sidorna. Det fick bli en tunnare isolering än man normalt använder, just i sidorna - ungefär 110 mm. Det är en eftergift för utseendet. Kupan skulle bli så nätt som möjligt.

Under tiden kupan byggs, så tvättas allt takteglet, vilket var ett väldigt drygt arbete, trots att vi kunde använda två högtryckstvättar. Det blev säkert 7-8 dagsverken sammanlagt. Men vi var jätteglada, att vi fått tag i så mycket begagnat, enkupigt Börringetegel! 

Ett par av dagsverkena med tvätten gjorde vår vän Pelle, som kom och jobbade med detta en hel helg hos oss. Det var ovärderlig hjälp, i rättan tid!

 Kupan får råspont och underlagspapp.

Återigen kom traktorn till god nytta, när den lyfte upp teglet.


Takkupan hade fortfarande bara "fönster" av plast.

Christer snickrade ramen och bågarna.

Målade och glasade alltihop.

När lönnlöven började falla, i mitten av oktober, hade kupan fått sina fönster.

8 kommentarer:

 1. Vilket jobb ni har lagt ner. Och vad fint det har blivit! Ett riktigt drömhus!

  SvaraRadera
 2. Ett otroligt fint jobb och så får ni in dagsljuset även uppe på vinden också. Mycket lyckat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi ville ha en sittgrupp för TV-platsen där uppe. Man har fin utsikt över gården och trädgården, så därför satte vi fönstren så lågt att man kan se gården även när man sitter.

   Radera
 3. Så bra det blir! Toppen med kupa, skulle jag också vilja ha här bland snedtaken på andra våningen. Ger ju en helt annan känsla av ljus och rymd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir verkligen en helt annan känsla när man får in ljuset även på övervåningen. Dessutom gör ju kupan att rummet får större utrymme.

   Radera
 4. Det blev väldigt bra.

  SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit