onsdag 28 augusti 2013

Brunnshällen

Sommaren har inneburit många trevliga stunder, både med besök och resor. Det har inte varit så mycket tid till själva gården, men några större projekt är i alla fall avklarade under den här sköna sommaren.
Dit hör, att vi har fått brunnshällen, som jag berättade om här, på plats över brunnen.

Våra tillfälliga hyresgäster i Drängkammaren tog ledigt ett par dagar för att hjälpa oss.
Först lyfte de upp nerrasade stenar och grävde bort en stubbe, som stod i kanten av den tidigare igenlagda brunnen.

För att få en säker grund för den stora hällen, så svetsade Christer ett stativ att lägga under den.

Den stensatta kanten måste lagas och avvägas.
Eftersom brunnen låg inne på gårdsplanen för den tidigare gården, så finns det ett "stenor", alltså en stensatt markyta, i höjd med brunnen. Vi har träffat på stensättningen tidigare också, vid grävningar i trädgården.
Vid någon tidpunkt efter att den gamla gården brunnit, täcktes "stenoret" med ett lager jord, som man kan se här.

Här gällde det att få ner den tunga hällen från släpvagnen. Det gick till så att den lyftes upp hörn för hörn tills det gick att få in Lecablock inunder, tillräckligt högt för att frilägga släpvagnen.

När vagnen var borta kunde en sida i taget lyftas med traktorns gaffel. Lecastenarna plockades bort allt efterhand, tills hällen var nere på underlaget.
När hällen knuffats i rätt läge med traktorn, placerades runda störar under och framför den. Den skulle rullas fram till sitt rätta läge. Eftersom det var en lutning neråt, så spärrades rullarna med plastkilar.

Det gick nästan oväntat lätt att få den att glida ner till rätt läge. Sedan återstod bara att plocka bort hjälpmedlen och fylla upp med jord runt kanterna.

Här ligger nu hällen och ser ut som om den alltid har funnits där. Det är väldigt skönt att det stora hålet är övertäckt. Samtidigt är det litet synd, att brunnens vackra stensättning nu är dold igen.
Nu undrar man bara hur länge det ska dröja innan det material, som någon fyllt brunnen med, ska vara förmultnat så att vattenytan kommer i dagen igen.
En sak återstår ännu och det är att flytta tillbaka de stora stenarna som hade fallit ner i brunnen och nu ligger där bredvid. Stenmuren ska lagas så att den slutar mot hällen.


16 kommentarer:

 1. Vilket jobb men vad snyggt det blev. Vi har två brunnar vi borde fixa till. Dels gamla dricksvattenbrunnen som rasat ihop tack vare sorkarna. Så brunnen där gårdspumpen stod. Fast nu kämpar vi ju på med rödfärgningen. Men jag ska genast skriva upp en ny punkt på "att-göra-listan" - arbete med brunnarna. Familjemedlemmarna kommer att älska mig för det...fast troligen inte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men din familj borde väl egentligen älska att du tar tag i och fyller på "att-göra-listan". Då slipper de ju själva att fundera ut allting! När de nu är upptagna med annat, rödfärgning till exempel...

   ;-)

   Radera
 2. Snyggt! Vilket maffigt arbete... Jag är nyfiken på bilderna mellan bild 7 och 8 ;) Hur fick ni bort Järnställningen och störarna som hällen ligger på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men järnställningen är ju skapad för att vara kvar där under, som ett extra stöd. Hällen är så lång och brunnsöppningen så vid, så det känns tryggt med ett extra stöd inunder. Den ligger alltså kvar för evigt eller något ditåt..
   När hällen var på plats, så gick det att lätta den med ett par järnspett, så pass så det gick att dra bort alla trästörar.

   Radera
 3. Så elegant! Det är inte ett självspelande piano det där precis men det blir väldigt stiligt och en sån gård som er ska naturligtvis ha en gammal brunn av rätt sort. Det är väl bara att hoppas att det också med tiden blir användbart vatten i brunnen om inte att dricka så kanske att ge rosorna lite av vid högtidliga tillfällen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vem vet, den kanske kan komma till användning igen någon gång i framtiden, även om man inte ser behovet just nu.

   Radera
 4. Vilket hästjobb, förstår att ni är nöjda!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, när man kan stryka ett sådant där stort jobb från listan, så är man rätt nöjd.

   Radera
 5. Men jisses vilket digert jobb ni gjorde och tungt verkar det som.Men himla fint blev det.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Berit!

   Önskar dig också en härlig dag!

   Radera
 6. Vilket jobb!! Men så härligt resultat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej NinaH!

   Nu har jag ett opålitligt minne, men jag kommer inte ihåg att du besökt min blogg tidigare.
   Välkommen är du i alla fall!

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 9. Ovanstående två kommentarer har jag tagit bort, för att de var rena spam.
  Avskyr alla sådana här intrång, som blir allt vanligare.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit