fredag 19 oktober 2012

Bygga kattvindar

Idag tänkte jag visa er, hur vi har försökt ta tillvara det lilla utrymmet som brukar kallas kattvind. Det är alltså utrymmet under snedtaket, bakom de låga sidoväggarna.

Kattvindarna ville vi så mycket som möjligt använda till att dölja rördragningar av olika slag.
På det undre golvet, som alltså är taket till nedervåningen, ligger alla möjliga rör. Just här syns bara elrör.
Sedan spikades reglar för att vi skulle kunna lägga ett golv över. Annars skulle det bli svårt att utnyttja kattvindarna för förvaring.

I det här huset finns inga andra vindsutrymmen än just kattvindar och små skrubbar, så det gäller att ta vara på alla utrymmen.
Sedan vi bestämt var sidoväggarna skulle vara så spikades de stående reglarna längs långsidorna på huset.Sidoväggarna kallas även störtväggar.

För att skydda alla rör på golven i kattvindarna, så byggdes tunna golv av plywood över dem. De skivorna är skruvade, så de går att lyfta upp ifall man i framtiden skulle behöva komma åt någon av ledningarna.

Det var sannerligen inget lätt jobb, för på vissa ställen fanns det en massa hindrande saker. Med tålamod och träget arbete ordnade det sig i alla fall till slut.

Här kommer även röret till centraldammsugaren med.

När alla kattvindarna fått sitt skyddsgolv, så skruvades plywoodskivor även på störtväggarna. Varje störtvägg har ganska tätt med öppningar, då det inte kommer att gå att krypa in för att hämta saker.

Utanpå plywoodskivorna skruvades en tunn träpanel, både på vägg och luckor. Luckorna försågs även med klämlås, gångjärn och dragringar.


Utefter en del av kattvinden går ett avloppsrör. För att vid behov kunna komma åt vatten- och avloppsrör, så har delar av störtväggen gjorts avlyftbar  på några ställen. De små skruvhålen syns faktiskt knappt, när de är fastskruvade.

 Till sist var turen kommen till golvsocklar och taklister.

 Så här ser det ut idag.

Fastän kattvindarna verkar så små, så rymmer de en ändå hel del av väskor, kartonger, påsar och andra prylar.
Det sammanlagda utrymmet blir ju rätt mycket, men det går förstås inte att lagra möbler där! :-)


10 kommentarer:

 1. Vad snyggt och välbyggt! Perfekt med osynlig förvaring. Roligt att du visar så generöst hur ni bygger.
  Ha en fin helg.
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Maria!
   Det känns så bra att få positiv respons på även renoveringen, för det är svårt att veta om det är något som andra tycker är värt att se.
   Hoppas att du också har en fin helg!

   Radera
 2. Svar
  1. Tack för det! Det gäller som sagt att ta tillvara alla utrymmen.

   Radera
 3. Jag njuter av ert arbete! Det är en skönhet i hela strukturen och allt verkar genomföras med stor precision. Jag hade hjälp av ortens hantverkare till att installera all el och vvs. Ddå blev det inga snygga krökar och parallella rör minsann, utan ledningarna genade snett och vint mellan dosor, radiatorer och kranar. Här är det en annan klass på arbetet!

  Hela renoveringen är ett skolexempel på hur hantverket ska gå till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt fina omdöme om bygget!
   Måste då nämna att vi förra sommaren hade besök av en bekant, som varit besiktningsman för elinstallationer. Han sa, sedan han sett eldragningarna; Det här har ingen elektriker gjort! Då hade det inte sett ut så här!
   Det var förstås smickrande.
   Christer hade ansträngt sig för att få det att se proffsigt ut och då blev det visst alltför bra.
   Så kan det gå!

   Radera
 4. Fint bygge!
  Ha en skön söndag!
  /Helen

  SvaraRadera
 5. Välkommen hit Helen! Tack för den uppmuntrande kommentaren!

  SvaraRadera
 6. Jag slutar aldrig att imponeras över hur otroligt duktiga ni är och hur generösa ni är med att dela med er av era lösningar. Inspirerande! Och det blev både fint och praktiskt med fiffig förvaring. :)

  Kära Märit, tack för din oändliga omtanke och värme hos mig. Du lämnar alltid rara kommentarer hos mig och tog dig dessutom tid att leta upp fakta kring de fina ekollonmatarna. Du är en pärla vännen! :) Men allra mest vill jag tacka dig för din omtanke och styrkekramar i samband med branden förra veckan. De la sig som bomull kring mitt hjärta. Tack snälla!♥

  Sköt om dig och ha en fin start på den nya veckan.

  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lotta! Det känns skönt att se att du verkar komma ur den hemska branden med krafter kvar!

   Det där med att dela med sig av erfarenheterna var faktiskt en del av tanken med bloggen. Vi har själva letat på nätet efter hur andra har gjort. Ibland har vi fått god hjälp, men ofta har vi sett litet knapphändiga redovisningar eller bilder. Därför bestämde jag mig för att försöka göra litet handboksaktiga inlägg om renoveringen, eftersom vi tagit så väldigt mycket bilder. Hoppas att de kan vara till nytta för någon annan renovererare.

   Kram!

   Radera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit