fredag 12 oktober 2012

Loppis och tomater

Är en helhjärtad älskare av loppisar!
Nästan hela vårt bohag är införskaffat på begagnatmarknaden. Skulle egentligen ha lust att säga hela vår gård, men det vore ändå att överdriva en aning!
Dels gillar jag förstås, att få tag i bra saker för en billig penning, men jag tycker också mycket om känslan, att återanvända i stället för att kasta. Tycker att det är rätt förskräckligt, att vi  människor lever, producerar och förbrukar på ett sätt, som kommer att skapa stora miljöproblem för våra efterkommande.

Det lilla vi handlar begagnat gör förstås ingen större skillnad, men vi är många som gillar loppisar, så en viss påverkan får det ändå.
Det man kan fundera över är, vad som kommer att hända med allt, som inte ens går att sälja på loppisar - det är allt ganska mycket det också! Vart ska allt detta bråte, överallt på jorden, ta vägen?

Förra lördagen köpte jag på idrottsföreningens loppis en stor trasmatta. Den var billig - bara 40 kronor, men krävde en del åtgärder. Den var rent ut sagt dåligt vävd, så jag fick förstärka den  med min symaskin på en massa ställen, där trasorna skulle skarvas.

Sedan den blivit tvättad och torkad ser den i alla fall riktigt fin ut, eller hur?
Tror att jag ska ha den här, i den bortre hallen vid badrummet, där man inte går med ytterskor.
Eller så hamnar den så småningom vid våra datorplatser. Som ni ser, så ligger redan en annan matta här i hallen.

De två senaste nätterna har vi haft frost. När vi öppnade rullgardinen på morgonen, så var gräset vitt och Christer fick varmköra bilen en stund innan han åkte till jobbet.
Det var alltså dags att plocka av alla tomater före frostnätterna.
Våra tomater har vuxit ute på friland, så de har inte hunnit mogna så bra. Det mesta är körsbärstomater, som är himmelskt goda.
Så sådde jag en sort som jag hade fått som frö. Den sorter heter Pinnolo.
Varje tomat har en lustig liten spets längst ner, som om de vore spritsade.
Det är första året jag odlar dem, men de lär vara synnerligen hållbara, och på forumet säger man att de kan hålla sig fräscha ända in i januari.
Nu ligger de i alla fall här och väntar på mognad.


24 kommentarer:

 1. Så vackert det är med rum i fil. Det har jag alltid drömt om att få ha! Mattan var ju jättefin.

  Frosten får gärna dröja lite till hos mig. Har en massa fuchsia och dahlior ute i trädgården.

  SvaraRadera
 2. Tycker också om rummen i fil!
  Det ser ut som vi bor här nu, med mattor och allt, men sanningen är att det blev så trivsamt när vi möblerade upp i somras inför besöken, så vi har inte haft lust att plocka bort allt igen.
  I vardagsrummet är det inte så mycket mera att göra av renovering, så det går faktiskt bra att låta det vara kvar ett tag till. Det ska bli litet golvlister så småningom, men till dess...

  SvaraRadera
 3. Det gläder mig att så många går på loppis och handlar, resurserna måste ju tas ifrån någonstans och det är ju ett överflöd av prylar redan.Hittar man någonting så är det ju extra kul!

  SvaraRadera
 4. Jamen vi har onekligen mycket gemensamt.
  Vårt hem och lite till är som ert fyllt av begagnade fina saker. Vi åkte till New York bara för att gå på loppisar i fem dagar, kom hem med fantastiska saker! Det finns en sakletare i oss helt enkelt.
  Fin trasmatta! Fint att du kunde förstärka den för den är verkligen vacker i färgerna, och härligt stor,
  Slutligen - spännande tomtsort - känner jag inte till.
  Ha en skön helg
  Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken drömresa att få gå på loppisar i New York. Var det inte krångligt att få hem sakerna genom tullen?

   När någon av mina trasmattor får en bristning, så lagar jag alltid med symaskinen. Det blir hållbart och bra och syns inte när man börjar bruka den. Brukar använda samma färg på sytråden, som det är i varpen.

   Den tomatsorten figurerar nog bara (amatör)odlare emellan, för jag tror inte att finns i vanlig handel.
   Om du vill, så kan jag rensa fram frön till dig.

   Radera
 5. Jag gillar ju också loppis som du vet... Samtidigt är det svårt att låta bli att handla saker som är bara "till lyst" och får följa med hem. Ibland undrar jag hur mycket saker man kan ha??? Jag har faktiskt blivit lite restriktiv (eller klokare) på sistone. Men det är kul med loppis, det håller jag med om. Saker får ett nytt värde och man känner sig lite "nyttigare" när man handlat. Känslan för en gammal pryl är starkare än hos en ny, i alla fall hos mig..

  Det ser så mysigt ut i nya hemmet... Håller tummarna att ni får flytta in snart! Kram C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog så att man blir klokare med åren och hemmet blir överfyllt. Väljer numera endast godbitarna. Fast jag får väl erkänna att det kommer med några "onödor" emellanåt.

   Radera
 6. Jag har inget mot att gå på loppis eller auktioner men problemet är ju att det kan bli svårt att få hem grejorna man hittar. Det mesta av mina fiskegrejor har någon annan ägt och använt före mig. Jag skaffar dem billigt, rustar upp dem så långt det är möjligt och sen använder jag dem och jag trivs med dem. De passar mig och min livsstil.

  Ofta är det så att gammalt arvegods inte passar in i moderna hem, där bostäderna har andra mått och proportioner. Vad gör man med arvegodset då? Förr eller senare avyttras det eller dessvärre förstörs. En sliten smutsig trasmatta kan ju kännas vara uttjänt och skräp men kanske är det fortfarande bitar av den som är mindre slitna och går att använda i ett annat sammanhang än att trampa på. För kreativa känniskor som ni finns möjligheterna där andra endast ser skräpkontainerner som enda lösning.

  Mattan tycker jag ser bra ut. 40:- är rena vrakpriset för det fyndet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har släpvagnen transporterat hem många loppis- och auktionsfynd genom åren, men jag förstår att det kan vara besvärligt om man inte har egen släpvagn.

   Tror nog att de gamla arvegods vi har kommer att säljas efter oss. Har förresten sagt till barnen att bara behålla det som känns attraktivt. Det blir långt och besvärligt att transportera saker till deras hem. Åtminstone om de bor kvar där de finns nu.

   Radera
 7. Mattan är ett fynd, med din hjälp, och pryder ert vackra hem. Ser härligt ut, vilket ljus i rummen!
  Även jag är en sakletare och fyndar på loppisar irl och på nätet. Förutom möbler, kläder osv så säljs ofta köks- och trädgårdsredskap av ypperlig kvalitet. Rena fynden. Nu senast till köket en "rivmaskin", en MouliJansson. Bland annat =o)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just så - man får tag i saker av högsta kvalitet till bra pris. Jag, som har varit med länge, känner ofta igen de märken och prylar som var av hög kvalitet, när jag växte upp och satte eget bo. Dem kan jag nu få tag i som rena fynd. Då känns det verkligen bra.

   Radera
 8. Att gå på loppis är kul och ibland gör man superfina fynd, precis som du gjorde med mattan.


  Ang. frösådd av Pionfrön så måste man inte fröså genast då dom är mogna.
  Men för att behålla den 'oljiga' hinnan på fröet som gör att det inte ska torka in bör du förvara fröna i lätt fuktad sand/vermikulit i kylskåpet.
  Jag brukar 'fröså' mina frön direkt i lätt fuktad vitmossa, finnas att köpa på blomsterbutikerna i en 'pressad' kaka och används till orkidéer.
  Fröna ska nu ligga i rumsvärme fram tills att roten har vuxit fram ca. 2-3cm. det kan ta ca. 3mån.
  Efter det behöver fröna en kylperiod för att bladet ska växa fram så för att spara plats ställer jag hela 'vitmosseburken' i kylskåpet.
  Kolla ofta och då bladet vuxit fram planterar jag 'plantan' i p-jord och ställer svalt under växtbelysning.
  Mer bild och text hittar du på min blogg
  http://helenstrdgrd.blogspot.se/2010/10/sadd-av-pion.html
  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för beskrivningen av hur man sår pionfrön! Som jag redan svarat hos dig, så har jag nog låtit mina pionfrön torka för mycket redan i år, men det kommer ju fler år!

   Radera
 9. Nog är loppisar rena guldgruvan många gånger, mattan blev verkligen fin!
  /Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köper många av bruksföremålen på loppis. I helgen blev det ett par snygga Apotekets keramiska senapsburkar med trälock som har en fin tätning av något plastaktiskt material

   Radera
 10. Åh, vilken härlig skörd du har. Jag gillar också att ha egna tomater långt in på vintern men de sista brukar hönsen få. De där som blir skrynkliga och torra.
  Kram från Törnrosa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och det bästa är att tomaterna är så supergoda.
   Fast jag ser att Pinnolo, börjar skrumpna och ruttna...de som skulle kunna räcka långt utöver vintern! De kanske måste vara upphängda och inte ligga på en plåt?

   Radera
 11. Njuter nu av dina rosa krysantemum som blommar fantastiskt sedan ett par veckor! Jag är så glad för dem! Väntar fortfarande på att de andra, enkla rostfärgade, jag fick av dig ska slå ut. Våra enkla rosa med gul mitt blommar också just nu i stora mängder, underbart vackra som stora rosa moln, trots att de närmast ligger ner.
  Allt gott,
  Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kerstin! Roligt att du tittar in här! Ja, visst är de underbara!
   Vet du, jag köpte en annan gammal sort på en liten marknad och de ser ut ungefär likadana, men mörkt, mörkt vinröda med nästan dragning åt brunröd. Jättesnygga, men tyvärr väldigt sena.
   Nu står de förstås i min skugghörna utanför huset och har givetvis försenats av den dåliga sommaren, så de börjar nu först slå ut. Har tagit in kvistar av den, som däremot slagit ut ordentligt så jag har fått se hur de ser ut.
   Tänk om man kunde korsa dessa två och få en tidigare sort med den vackra mörkröda färgen!
   Nästa gång vi träffas kan du få utav den sorten också om du vill.

   Radera
  2. Det låter väldigt läckert med den mörkt vinröda! Och egentligen tycker jag inte att det gör något att de är sena, då sträcker man ju ut blomningen i trädgården längre, och det är ju aldrig fel. Det gäller bara att plantera dem där man passerar eftersom man inte spenderar lika mycket tid ute när det blir mörkare och kallare. Så dem prövar jag gärna vid tillfälle! Jag har ju bara haft de enkla förut och är nu väldigt förälskad i de dubbla. Men de enkla är också sååå fina, och lyser verkligen upp just nu med sin ljusrosa färg. Vill du ha sådana är det bara att säga till!
   Allt gott,
   Kerstin

   Radera
 12. Slank in här via Sophias blogg där du lämnat en kommentar om Vomsjön - en favoritsjö. Den lilla väg du beskriver tänker en väninna och jag leta upp och fotografera från vid något tillfälle, vi behöver nya vyer.
  Vilket underbart hus ni har, lika vackert på utsidan som det ser ut att vara på insidan. Ett hus att trivas i!
  Hälsningar från Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen till min blogg, Eva! Den lilla vägen längs östra sidan av Vombsjön, kommer man lättast in på precis invid bron över Björkaån. När man kommer från väg 11 mot Övedskloster, så har man vägen(stängd med bom) i slutet av fältet på vänstra sidan, alldeles före bron. Man kan följa den vägen ända fram till Norra Vombsvägen, som går mellan Björka och Vomb. Den är mycket vacker!
   Andra vackra vyer - över ån - har man norr om ån, om man kör vägen från Vressel så långt in man kan köra och fortsätter ytterligare en bit till fots. Där tycker jag att det är så idylliskt.

   Radera
 13. loppisar är helt underbara att traska omkring på, man får vänja sina ögon vid det bara så man blir duktig på att hitta fynden! Ibland är ställena så översållade med "skräp" så man ser inget annat..fast det är ju samtidigt det som är så roligt!

  Gör du något med dina tomater när du plockat in dem omogna? Mina ruttnade efter bara några dagar i köksfönstret...

  SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit