fredag 30 november 2012

Dela ut all värme

Nu har det återigen varit länge sedan jag hade tid med bloggen. Idag tänker jag skriva litet om att dela värme.
Man kan dela värme på flera olika sätt. Ett är att umgås med sina vänner och det är vad jag har gjort under förra veckan när vi hade besök av en gammal vän, som ville resa bort över sin födelsedag.
Naturligtvis firade vi ändå henne med kaffebricka på säng, blommor, present och litet morgonrosslig sång.
Själva födelsedagen var vi ute och åt en mycket god middag och efteråt blev vi hämtade av en vän  här i byn, som också bjöd in oss på kaffe och god kaka som avslutning på firandet.
Veckan blev för övrigt fylld av många utflykter och mycket god mat.

Värme och kärlek som kommer från hjärtat är nog varje människas största behov. Finns inte det, så blir livet ganska meningslöst.

Det andra sättet att sprida värme som jag vill berätta om nu, är mycket det precis motsatta. Mycket sakligt och konkret om hur vi byggt upp värmesystemet i huset.
 Här i gamla fruktkällaren kommer kulvertröret in från värmepumpen i snickarboden till boningshuset.

 Systemet består av olika slingor för element och för golvvärme. Vi har dessutom delat upp så att det går i olika slingor till olika delar av huset. Det gör att det förstås blir en massa olika fördelningar.
Fruktkällaren blev en bra plats för alla fördelningarna, som behöver en hel del utrymme.
Problemet här nere är att takhöjden är väldigt låg, så Christer fick sitta och montera. Att löda kopparrör var en ny erfarenhet, men sedan Christer läst på litet på nätet om metoden så gav han sig i kast med det.

 Resultatet blev bra. Det har nu fungerat i över två år och hittills inte visat upp några problem.
Vi har vattenburen värme till element i alla rum, som har trägolv. De två hallarna, badrummet och skafferirummet har golvvärme.
Köket har fått en kombination med två element och en golvvärmeslinga, trots att där ligger ett ekgolv.
Vi valde att göra så, eftersom det är ett galvelrum och det bara fanns plats till två element, vilket kändes i minsta laget.
Hittills har vi inte märkt några tendenser till torkspringor i ekgolvet.

Vissa bitar av fördelningen fördes över till matkällaren, som ligger under köket i andra änden av huset.
Där hade olika vatten och värmerör kommit ner litet som det föll sig bäst, innan vi slutförde gjutningen för köksgolvet, så det blev svårare att få till en riktigt elegant lösning.
Här är dessutom en provisorinsk varmvattenberedare tillkopplad. Den var bra att ha när vi hade gäster som sov i rummen på övervåningen och använde badrummet, men den togs bort när varmvattnet senare kunde komma från värmepumpen.

När man renoverar själv, med enbart skisser och "tankeplanering", så hinner man inte alltid tänka på allt, så ibland blev det korsningar där vi fick mejsla bort litet betong för att rören skulle få plats under trägolvet.


Ute är det allt annat än värme, även om solen faktiskt nyss tittade fram en stund. Vi har i varje fall inte ännu drabbats av den stora vinterkylan som man hotade med i början av veckan.
Som ni ser så ligger vår brunnshäll fortfarande kvar på släpvagnen. Det är ett litet projekt för sig!

Nu ska jag fortsätta med att ordna till den värme som sprids med ljus, adventsstakar och ljusslingor och önskar er alla en fin 1: Adventshelg!14 kommentarer:

 1. Trevlig Advent!! Kylan och snön har kommit lagom till helgen i Hälsingland, vitt och vackert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg i trädgårdsforumet att det kommit bortåt 25 centimeter snö på vissa håll i mellansverige. Även hos oss har det faktiskt kommit några flingor singlande under kvällen. Hoppas att det inte blir några mängder i natt, för vi ska sätta ut julbelysningarna i morgon.
   Önskar dig också en trevlig Adventshelg!

   Radera
 2. Jag blir full av beundran över Christers mod att ta sig an något så krångligt som rördragningar! Hur ofta eldar ni i gjutjärnsspisen? Den kanske mest är till mys. Ha en skön advent!/Jan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Christer tvekar sällan att försöka sig på saker även om han aldrig provat det förut. Det mesta reder han ut galant, även om han kan tycka att det är jobbigt. Fast det här med rördragningen verkade flyta på bra.

   Vi eldar ofta när vi vistas därinne - alltså nästan dagligen. Men just nu är det eldningsförbud under några veckor, för nu håller spiskåpans puts på att bränna och den processen får inte störas.
   Så tyvärr får jag väl börja med att bo i boningshuset utan att få elda vedspisen. Tur att vi har både sättugnen och kaminen i TV-rummet, så jag får fylla mitt eldningsbehov ändå.

   När man som jag är uppväxt på landet och har haft vedspisar i närheten mest hela tiden, så ligger det en stor njutning och trygghet i att elda och känna värmen från vedspisen.
   Kommer inom kort att skriva ett inlägg om fortsättningen på uppbyggnaden av spiskåpan.

   Radera
 3. Hej och hå vilket myller av rör, det vill till ett snille för att hitta rätt där :-)
  Ha en bra advent och hoppas ni får bra väder!
  /Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser med viss avund på era soliga dagar, även om jag har förstått att det kan vara vassa vindar ibland. Önskar er en skön 1:a Advent!
   /Märit

   Radera
 4. Vackert som en kyrkorgel!
  Jag behöver väl inte tala om hur imponerad jag är av Christers hantverkskonster. De är långt utöver det vanliga! Det är klart jag förstår att Christer vet att det han åstadkommer i ert hus är något han sen ska leva med och varje dag se. Varje misstag kommer då att stirra honom i ögonen på ett helt annat sätt än om en inhyrd entreprenör gjort dem. Christer har ingen att skylla på. Allt måste bli rätt från början! ... Och jag tycker att han lyckats!
  Ge honom lite värme från mig och passa på att ta lite du också. Det är du värd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag läste upp din kommentar för Christer så sa han: "Där slog han huvudet på spiken. Han förstår precis hur det är! Det man ska leva med varje dag får inte vara något man retar sig på.
   Man måste vara precis lika noga som när man väljer hustru!"
   Så sa den spjuvern! ;-)

   Radera
 5. Oj, imponerande med alla dessa rör hit och dit, ja, och att allt fungerar... =o)
  Härlig 1:a advent till dig o Christer också!!
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja inte behöver han skämmas för det resultatet!
   Hoppas att du också njuter av Adventstiden. I kväll har vi fått ett tunt snötäcke. Det kanske blir en vit jul i år också.

   Radera
 6. Rören är kopplade så snyggt och proffsigt att det kan få vilken rörkrökare som hels att bli grön av avund.

  Trevlig avslutning på adventshelgen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för berömmet Helen! Hoppas att du också har en fin adventstid hos dig!

   Radera
 7. Så fint och klokt du skriver om värme Märit. Den värmen behöver vi året om men kanske extra mycket i jultider. Ett leende kan vara en värme som värmer lite extra i dessa kyliga tider. Att bry sig om varandra.

  Ta hand om dig kära vän och ha en strålande start på veckan.♥

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 8. Tack Lotta! Din kommentar gör mig mycket glad!

  SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit