lördag 8 december 2012

Spiskåpans utformning del 2/2

Hej alla läsare!

Dagarna är fyllda av förberedelser inför inflyttningen. Det har inte alls funnits någon tid för bloggandet.
Nu är köket i det närmaste helt klart. Ja, de vanliga listerna fattas förstås än. Det är lister under och över skåpen, golvlister och dörrfoder,  men om en vecka börjar vi flytta över alla kökssaker som ska hit.
Vi kommer att hinna flytta in med det mest väsentliga före julen, men vi kommer inte precis att hinna flytta ut från Undantaget. Det får bli efter jul.
Alla möbler och mycket köksutrustning ska ju faktiskt stanna kvar i Undantaget, eftersom vi tänker hyra ut den bostaden till gäster, som vill vara i Skåne en tid.

Ni som har väntat på att få se den färdiga spiskåpan, som påbörjades här, ska nu få se resten av konstruktionen och resultatet.
 Först monterades tre kraftiga järn upp på bjälken ovanför bakväggen och en liten bit in på taket. Det är de som ska hålla själva kupan. Spiskransen är ju instucken i väggen så den håller förstås också en del.

Mellan varje järn och de "öron" som är svetsade på armeringen i kransen, går ett stag som har vantskruv i nederänden. Med det kan man justera längden på staget och det är ändå fri rörelse om det skulle bli någon sorts vibration i taket när någon rör sig på ovanvåningen. Enligt beräkning så ska varje stag bära cirka 30 kilo.

 Fläkten måste fästas upp på något sätt. Här monterade Christer metallskenor, som ska bära en underplåt, som själva fläkten fästs i.

 Kåpans väggar byggdes av Träullit - kallas också Nikeplattor. Det är alltså byggskivor av träull och någon sorts cementblandning. Fogarna limmades med PL 400.
Mellan fläkten och kåpan över vedspisen sitter en mellanvägg gjord av mineritplatta, som mot fläktsidan är klädd med eldfast isolering. Likaså har delen över vedspisen ett isolerat innertak för att skydda trätaket mot hettan.

 Sedan skulle kåpan putsas. Nikeplattorna gick ganska bra att putsa.  Putsningen av kransen däremot var nog på gränsen till vad en ändå rätt erfaren amatör kunde klara.
Man fick inte komma med kommentarer när det hela pågick, så mycket kan jag säga! ;-))
Det var svårt att få  fäste för bruket. speciellt undersidorna var svåra. Bruket ville släppa hela tiden, trots att han blandat ett litet segare bruk till det här jobbet.

Så blev det dags att välja kakel. Där var vi rätt så villrådiga. Det kakel vi gillade bäst stämde inte riktig med färgen på köksskåpen. Till sist bestämde vi oss för ett helt vitt kakel med litet ojämn yta, som gör att det ser handslaget ut.

 Det var med lättnad vi konstaterade, att det kändes som ett bra val, när vi fick upp det på väggen.

Den inbyggnadsfläkt vi har valt, från Fjäråskupan, har en lång kabel till en lös manöverpanel, som man kan placera var man vill på fläktkåpan. Vi valde därför att placera den på den minst synliga kortsidan, 
När kransen tillverkades så satte vi in ett rör för genomföringen och vid putsningen sparade Christer ut en liten bit för en fästplatta.
.
 Ibland får man användning för sina "bra att ha -grejor"! Här svarvar Christer till en specialgäng inuti en större skruv, för att kunna skruva fast den lilla panelen med ganska små skruvar. Själva fästandet i kransen kräver den större skruven.


Så här ser det ut när alltihop är monterat och klart. Det följde även med en fjärrkontroll, som man kan använda om man vill. Kanske när man satt sig till bords och märker att man glömde att stänga fläkten... ;-)
 Spiskåpan behöver bränna ännu en tid innan den kan målas med samma färg som vi har på de andra putsade väggarna.
Fläkten har ledlampor, men det är litet mörkt över vedspisen så där ska vi experimentera litet med att sätta ett par extra ledlampor. Det finns ett problem som vi inte vet om det går att övervinna. Ledlampor tål inte samma värme som halogenlampor. Ingen har kunnat säga om detta kommer att gå. Vi får helt enkelt prova och se vad som händer.


Nu har vi julpyntat upp huset och ska ha litet kaffegäster i morgon, ifall nu inte det hotande snöovädret kommer emellan.


Sedan är det inte länge innan barn och barnbarn kommer för att fira jul hos oss. Det ska bli fantastiskt roligt att få träffa allihop i några dagar.


Det är så många år som vi väntat på det här, så det blir en njutning att kliva in genom dörrarna och känna att nu är det här vårt hem!

Hoppas att ni alla har en fin adventstid och ser fram emot en härlig jul!

34 kommentarer:

 1. Så fint! Så fantastiskt fint!

  Jag följer ju ert arbete och varje nytt inlägg slutar med att jag sitter tagen av häpnad inför det jag sett. När man, som ni nu har gjort, tagit på sig att genomföra en husrenovering där inga genvägar eller fuskmetoder kan tillåtas, då har man stort mod och en enorm självtillit. Nu visade det sig att förmågan faktiskt stod i paritet med självförtroendet och resultatet ni åstadkommit är i en klass som få yrkesmän klarar att leverera.

  Christer måste vara husrenoveringarnas svar på Zlatan! Du blir därmed lagledare för världens bäste husrenoverare! Grattis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för allt beröm, Börje!
   Som jag sagt tidigare, så kan man nog inte ge sig på en sådan här renovering om man inte har vissa förkunskaper och handlag, och som du påpekar - tillit.
   Jag kan ju bli litet orolig ibland, men Christer säger alltid: Det löser vi! Så han har säkert den tillit som behövs.

   Radera
 2. Så fint det blev !! Trevlig 2:a Advent !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Hoppas att din adventstid också är riktigt fin!

   Radera
 3. Helt underbart ni fått det!!
  kram/rolf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Rolf, och jag vet att ni också kommer att få det fint efter er renovering!

   Radera
 4. Åh! Det blir ju så bra!!!!
  Ett härligt hem som växer fram...
  Ja, och hoppas att ni undkom ovädret. (Här i Malmö snöade det horistonellt i den kraftiga blåsten. Så plötsligt avtog vinden och ikväll kunde ett tyst och stilla vinterlandskap avnjutas. Till glädje för liten tax, som älskar snön =oP)
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Katarina! Ja, nu börjar vi njuta frukterna av många års strävanden.

   Det blev inte så farligt med snöstorm här. Inga svåra drivor vid vår gård i varje fall.

   Kram!

   Radera
 5. Vi blir avis på ert kök! Mycket fint och praktiskt. När jag ser hur Christer utför sina renoveringstrollkonster önskar jag att ni hade bott grannar med oss i Portugal. Tänk vad han hade kunnat lära mig! Imponerande!/Jan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska verkligen bli roligt att leva med det köket, som har gott om ytor både på spisarna och arbetsbänkarna. Det är ju egentligen inte något stort kök, men det gick att placera saker, så det känns rymligt. Skafferiet som finns intill köket är förstås ett stort plus!

   Det är bara mellan vårt lilla köksbord och spishörnet som det är aningen trångt, men inte värre än att det är acceptabelt.

   Det är inte utan att vi också önskar att vi vore grannar i Portugal! Det verkar vara ett så skönt liv!
   Fast vi är nog inbitna nordbor.

   Radera
 6. Vilket fantastiskt resultat! Inte bara spisdelen utan allt annat också som du visar här från ert hus.
  Kram från Törnrosa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Törnrosa! Vi tycker också själva, att det har blivit trivsamt.

   Radera
 7. Håller med BeBest precis!
  Jag är så imponerad och har tipsat andra renoverare om din blogg för att även de skall få se på ert mästerverk. Tack för att du dokumenterar så bra!
  Jag är säker på att det kommer inte dröja så länge innan någon reporter knackar på för att få göra reportage.
  Vi ses!
  Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Men det finns så många som gör jättefina renoveringar.
   Det som gjorde att vi valt att bilddokumentera så mycket var, att vi inte hade några riktiga ritningar på någonting, utan allt har fått växa fram efterhand. Det är skönt att kunna gå tillbaka till fotona och se efter hur det ser ut bakom väggen eller under golvet på ett visst ställe.
   Sedan har vi själva letat på nätet när vi stått inför någon fråga. Med så mycket fotodokumentarion låg det sedan nära till hands, att visa lösningar på ett så tydligt sätt, att det kanske kan vara till hjälp för någon annan.

   Radera
 8. Åh, vad fint det blir hos er!!! Nu fick jag en liten tur fast vi inte vågade ut ikväll i snöovädret! Det ser så himla mysigt ut och tänk vad ni jobbat!!!! Spiskåpan blev fantastiskt fin! Stor kram till er båda och hoppas att ni hade det trevligt idag! Carina & Pontus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var så synd att ni inte kunde komma, men det kommer flera tillfällen! Vädret rår man inte över!

   Kram!

   Radera
 9. Jag blir bara så imponerad över mångkunnigheten hos din käre make och säkert hos dig också. Att till och med kunna svarva till specialgängor - fantastiskt! Nog är det här ganska många steg över vanlig amatörrenovering. För mig ser det definitivt ut som om det i alla fall är ett halvproffs som är i farten. Och så blir det ju så snyggt, både rördragningar och putsning. Valet av kakel tolkar jag dessutom som ett tecken på god smak...
  Kram från Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eva, tack för den varma kommentaren!
   Jag beundrar förstås också Christers mångkunnighet och händighet.
   Under årens lopp har han lärt sig mycket genom praktiskt arbete med renovering och även utvecklat sina kunskaper. Men rent professionellt är han inte yrkesman inom byggnad. Han har mest jobbat med information och med att utveckla läromedel för teknisk utbildning - mest för internt bruk inom företaget.
   Med klurighet, noggrannhet och samarbetsvilliga händer kommer han ändå alltid långt.

   Kram!

   Radera
 10. Som vanligt; andlös över ert arbete och resultat! Det blev så snyggt, där lär julmiddagen smaka helt underbart .-)
  /Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska verkligen bli roligt att ha den första julen i rätta boningshuset!
   Ser så fram emot att alla ska komma. Eftersom vi har både Undantaget och Drängkammaren, förutom boningshuset, så finns det både sovplatser och möjlighet för alla att dra sig tillbaka för litet vila mellan varven.

   Radera
 11. Så enormt vacker spiskåpa och vilket vackert kök.
  Har sagt det förr men man kan inte säga det nog många gånger......Full av beundran över er renovering.....Vilken händaig man du har.


  Ang. Nysroten.
  Köpte min planta i Finland för många år sedan och det tog nog 2-3 år innan den blommade första gången.
  Nu blommar inte någon sort av Nysroten varje år utan kanske vartannat. Åren de inte blommar bildas nya bladrosetter istället.

  Du får hålla koll på Spezialplants hemsida :=) Ser att det har tillkommit många fler växter på några få dar.

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helen, tack för värmande ord! Visst är han händig, men som jag sagt förr, så är det nog en förutsättning om man ska renovera på det här sättet.

   Tack för upplysningar om Nysroten! Ska hålla ögonen på Spezialplant!

   Hoppas att du har en skön adventstid!

   Radera
 12. Oj oj jag är verkligen imponerad av din händige man, måste stå en händig kvinna bakom :)
  Snyggt blir som bara den också ...
  Ha en underbar dag!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar! Vill väl inte påstå att jag är så speciellt händig. Däremot är jag rätt bra på att hitta på saker, som en händig man kan få jobba med! ;-)

   Radera
 13. Åh, jag blir alldeles varm inombords av att läsa om er lycka över att äntligen kunna flytta in. Jag är vansinnigt imponerad av hur hårt ni har jobbat och hur fantastikt fint det har blivit. Ni ska verkligen vara stolta över ert vackra hem. Jag tokgillar verkligen hur ni lyfter fram husets karaktär och de där takbjälkarna är så fina. Och ni gör helt rätt i att hyra ut Undantaget till gäster som vill besöa Skåne. Ni kommer att vara fullbokade hela sommaren. :)

  Sköt om dig vännen och ha en fin helg.♥

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 14. Tack för den varma kommentaren Lotta!
  Vi hoppas förstås att vi ska få många sommargäster, som kan bidraga litet till driften. Som pensionär lär man knappast få någon löneförhöjning att tala om! ;-)

  SvaraRadera
 15. Så makalöst fint ni har fått! Vilken lycka att få flytta in i ett hem man själv renoverat och lyckats så otroligt bra med. Grattis!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, Lotta! Det är verkligen lycka och vi känner att vi kommer att trivas väldigt bra med det nya.
   Önskar dig och de dina en underbart skön jul!

   Kram!

   Radera
 16. Så fantastiskt fint det blivit Märit!! Stort grattis till inflyttningen och jag önskar dig och din familj en fin jul.
  kram Sophia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Sophia!
   Ja, du har ju sett hur det var, så du kan förstå att vi är glada nu!

   Önskar dig och din familj detsamma!

   Kram Märit

   Radera
 17. Kikar in för att önska er en riktigt, riktigt god jul tillsammans med nära och kära. Ta hand om varandra.♥

  Stor varm julkram
  Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lotta! Det har varit så fullt upp med allt, så jag har inte hunnit sköta om min blogg och svara på kommentarer!
   Julen blev precis den sort, som jag önskade mig! Mycket glädje och trevliga samtal!
   Alla tog del i matbestyren, så det blev en väldigt fin fördelning av jobbet.
   Hoppas att din jul varit lika trevlig!

   Radera
 18. God fortsättning och Gott Nytt år på dig.
  Min högsta önskan är just en sådan spisplats. Vedspis är ju s bra att ha.
  Ni är så himla duktiga. Fint du har det överallt. Det måste vara kul att julpynta i ett sådant fint hus.
  Kram och Gott Nytt År
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi är allt ganska stolta över spisplatsen. Dessutom har vi också kunnat konstatera att både den och resten av köket har fungerat bra nu under julen, när vi varit så många.
   Du har rätt i att det varit extra roligt att julpynta i år!
   Granen var rätt fin i början, men minsta barnbarnet, under två år, har pyntat om den gång på gång, så den har haft alla möjliga utseenden.

   Radera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit