tisdag 19 mars 2013

Stormen skördar

Som alla säkert har hört så varnar vädertjänsten för snöstorm i Skåne. Än har det inte kommit just någon snömängd, men det blåser förskräckligt. Vår hemsida för väderstationen är välbesökt idag, så det är nog många som undrar hur vi har det i Skåne nu.

Den senaste veckan har varit väldigt jobbig med iskall blåst och stormbyar. Man har fått hålla fast dörrarna till både hus och stall när man passerat, för att ingenting skulle blåsa sönder.
Det är klart, att jag oroar mig en del för växterna i min trädgård. Speciellt de yngsta klätterrosorna och min ömtåliga kamelia, som är planterad alldeles invid entrétrappan.

 Häromdagen tog stormen min uppstammade tibast, som snart skulle stå i full blom.

Så här praktfull brukade den vara när den blommade.

Ska man se något positivt i det här, så är det att det blir lättare att klippa gräsmattan här i sommar. Det har alltid varit ett hukande under grenarna, på den sidan som är mot rabatten. 

Nu är det som sagt snöstorm som väntar. Har väderlekstjänsten rätt den här gången?22 kommentarer:

 1. Har hört och sett på nyheterna att ni är drabbade av enormt dåligt väder just nu.
  Jättetråkigt att din uppstammade Tibast har blåst av för den var jättefin.
  Hoppas det snabbt lugnar ned sig med snö och blåst.

  Här är det fortfarande jättekallt, ner till -25º nattetid och på dagen mellan -10º--15º, snödjupet ligger mellan 80-100cm, suck.

  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar inte bli så farligt här hos oss med stormen. Det är nog mera drivbildning närmare havet.

   Har en till tibast, som är delvis uppstammad, men som har mera buskform. Det blir varje år fröplantor omkring den, så jag får väl börja med ett nytt litet tibastträd.

   Radera
 2. Vad synd på Tibasten! Hoppas ovädret inte blir för illa, och att ni slipper snön.
  Vi har blåsigt och lite flingor som yr i vinden.
  Ha det gott.
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vinden har lugnat ner sig, men vi har några centimeter snö - inget att kalla snöstorm.

   Kram!

   Radera
 3. DEt kanske kan komma skott från tibasten som med tiden kan ersätta det gamla fina lilla trädet! Uppstammad tibast har jag nog inte sett ens på bild förr!

  Det blåser och snöar en del här också men det är långt till att kalla det storm eller oväder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här tibasten som blåste sönder har jag själv stammat upp från en liten buske, som växte just där. De växer ganska fort här nere, så jag kanske kan hinna få till ett nytt litet träd.

   Radera
 4. Svar
  1. Ja, visst känns det trist, men det blir att ta nya tag.

   Radera
 5. Det blåser här också. När jag körde in till stan trodde jag att alla däcken satt löst så pass drog bilen från ena sidan till den andra. Fick stanna och känna efter. Men nejdå, däcken satt fast. Snön blåser runt i luften. Men tror att det var precis samma snö som kom ner i morse. Annars blåser det och rycker i fönstren uppe på vinden. Och här sitter jag. Ensam och mörkrädd. Det blir en härlig kväll...och natt...men man har väl varit med förut...så det ordnar sig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är otrevligt att köra bil, när vinden styr iväg, så jag förstår att du blev osäker på däcken.

   Så synd att du är mörkrädd. Det är ju inte roligt när det viner och knäpper överallt. Hoppas du klarade natten bra!

   Radera
 6. Å fy va´ trist med Tibasten men du har väl satt kvistarna i vatten så ni får se blomningen.Har du tur kanske den bryter nya skott på stammen.Det blåser och snöar här också, bara att se till att ficklamporna och batteriradion fungerar och ha hetvatten på termos. I morgon är det Vårdagjämning !!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Satt kvistarna i vatten...hm, det har jag inte tänkt på. Undrar om de fortfarande är levande, så det kan fungera?
   Ska i varje fall försöka. Tack för påminnelsen!

   Radera
 7. Åh, nej vad tråkigt! Jag som har dregglat på det fina "trädet" varje vår jag sett det!!! Hoppas du har något skott nånstans så att du kan få en ny! Men, du har ju ingen snöööö??? Här är det som på kalfjället! Det är stora snövågor på baksidan och mot pallkrageodlingen på gödselplattan har det blivit en minst 2 m hög snö"våg" och mer lär det bli för det mojnar absolut inte och vi kan inte se ut genom fönstren mot trädgården. Det är bara innergården som ser hyfsad ut... Jag undrar hur det ser ut under snömassorna hur mycket som har knäckts!

  Vi har ju årsmöte i trädgårdsföreningen i morgon kväll och gäst från Sthlm... Undrar just hur det ska gå... Jag är också väldigt bekymrad om hur påsken ska bli... Det ser ju inte ut att bli plusgrader på många dagar.. Nej, ibland undrar man varför i hela friden man ska bo här??? Österlen på våren är ingen höjdare what so ever...
  Kram i alla fall från mig till er båda!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det tråkigt, men jag tänker att värre saker kan hända.

   Nej, stormen har inte nått oss. Det blåste helt förskräckligt i måndags, så det var jobbigt med dånandet från de stora träden. Sedan har det inte blåst lika mycket, men singlat ner några flingor då och då.

   Ska försöka fara på årsmötet, om det inte verkar bli sämre med vädret.
   Vill gärna lyssna på föredraget.

   Kram!

   Radera
 8. Så himla tråkigt med tibasten, detta vädret är inte nådigt. Jag tycker det är värre här idag, även om det blåser mindre är det ishalt, snöar en del och fyker.. kram Sophia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kommer att sakna den, men som tur är så har jag en till, fast den är lägre, mera som en uppstammad buske. Kommer i varje fall att få njuta av blommor även i vår....om det nu blir riktig vår någon gång!

   Radera
 9. Så trist med ditt vackra tibast-träd! Men inte är det väl nytagna bilder du visar...????
  Du har ju inte en snögnutta på tomten. Vi har 1/2 meter snö + drivor i olika höjder. Idag har det plogats hela dagen här. Det snöar dessutom fortfarande. Det enda positiva är att det är få bilar, som passerar här. Vägen är superhal!!!
  Kramis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovisst är bilden av den brutna stammen ny. Det är väl ungefär tio dagar sedan jag tog den. Det är fortfarande bara runt fem centimeter snö på marken, efter de senaste dagarnas oväder.
   Då vi bor i en liten dalgång, så är vi rätt skyddade när vinden är östlig. Det är då ni får allt ute på Österlen.

   Kram!

   Radera
 10. Ja hu, vilket väder vi har just nu! Det tar aldrig slut verkar det som. Utomhus vräker snön ner och det blåser. Igen. Just nu känns det som om våren dröjer i Skåne. Förar året vid denna tid hade vi nästan sommarvärme och jag torkade tvätten utomhus och njöt av både vit- och blåsippor i full blom.I år får jag utan tvekan vänta längre. Men snart Märit... snart blir det vår.

  Sköt om dig i busvädret!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Våren 2002, när jag började röja fram trädgården här ur allt igenväxt sly, så minns jag att jag gick i T-shirt och var brunbränd på armarna redan i mitten av mars. Det känns som om det är långt innan vi är i det skedet i år.
   Visst längtar man otroligt nu, vårlökar, blåsippor och vitsippor. Det är en så löftesrik tid som ligger framför oss.

   Kram!

   Radera
 11. Nä, så himla tråkigt.
  Du får se om du kan hitta något nytt roligt att plantera när det är växtmarknad.
  Kram Mari

  SvaraRadera
 12. Ja, jag får försöka hitta något annat, kanske någon fin japansk lönn.

  Kram!

  SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit