tisdag 5 mars 2013

Vårdag

Idag har våren kommit till Björka.
Vi märkte det redan i morse, när vi kom in i köket för att äta frukost. Solen strålade in genom fönstren. Humöret lyftes flera grader och vi gladdes åt vårt nya, ljusa kök, som har hela fyra fönster.

Rätt länge har jag avundsjukt läst om alla vintergäck och snödroppar, som kommit fram hos andra bloggare, medan jag bara kunnat konstatera, att här var det fortfarande vinter och frost. Här fanns minsann inga blommor än!
Till en del kanske det beror på min förkylning, som hållit mig inne i stillhet i flera dagar att jag inte sett några blommor.
Idag kom Christer och berättade, att det visst fanns blommande vintergäck ute. Då måste jag förstås ut och titta, så jag tog på mig jackan och gick en trädgårdsrunda trots att jag inte alls är frisk än.

Utanför vår gamla bostad, Undantaget, hade de allra första snödropparna fällt fram sina vita droppar och under bokhäcken lyste minsann små gula vintergäck.

När jag hämtat räfsan och försiktigt krattat bort litet av lövtäcket, så fanns där en hel massa små vintergäckar gömda.
Men alla stora ruggar med snödroppar runt stenmuren har ännu inte kommit.
Hoppas att vi inte skadat deras miljö med våra bevattningsslangar. Tänk om de kanske fått för mycket vatten under sommaren! Lökar vill ju oftast ha sommartorka.

Trots att det varit så kyligt, framför allt på nätterna, så märkte Christer idag, att saven börjat stiga i vårt vårdträd, den stora lönnen i kanten på gårdsplanen. Det droppade vatten från grenarna. Var det tinande frost som droppade? Nej, det är sav, för så har det fortsatt hela dagen.

Ett annat vårtecken, som är nästan ännu trevligare är, att idag hörde och såg vi att staren har kommit. Han sitter uppe i trädkronan och gnisslar och gnölar. Det gick inte att komma så nära, men jag tror att ni kan se den lilla krabaten uppe i trädet.

Nu börjar den underbara tiden med vår och sommar, fågelungar och blommor. Hoppas att det blir en riktigt fin sommar i år!


30 kommentarer:

 1. Visst är det ljuvligt nu! Mars är en fantastisk månad här i skåne.

  Men starar, den lilla marodören är jag så arg på. Den gräver och förstör i mina rabatter. Runt rosorna har han grävt stora gropar precis vid roten där jag har kupat för att de inte ska frysa. Vårlökarna, krokus och scilla ligger utspridda på ytan i rabatterna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, vad säger du - är staren en marodör? Fast ja, nog har jag för mig att stararna ibland rycker av krokusblommor, så det kanske stämmer.

   Hos oss går vi annars och tittar med förtjusta blickar upp mot taknocken, där staren sitter och gör sig attraktiv för honorna genom att darra med vingarna. Kärlek är trevligt!

   Radera
 2. Inga vårblommor här inte. Kanske man borde skotta bort lite snö. Bara för att hjälpa våren på traven. Men det är ljusare. Fåglarna kvittrar. Och jag känner mig så himla positiv. Knappt så jag känner igen mig själv...faktiskt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, i mellansverige och längre norrut är det förskräckligt mycket snö kvar, så jag tänker att vårblommorna dröjer ett tag än. Men fågelkvitter räcker en bra bit, för att man ska känna att våren är på väg.

   Radera
 3. Ett sådant fint inlägg!

  En sådan tur att du kom dig ut trots din förkylning så att du fick piggas upp av så fina "piller",
  Jag krafsade också med krattan idag - för att plocka nässlor!
  Igår flög det tranor över oss och idag hörde jag hackspettens lockande trummande.
  Helt i min smak!

  Kram och krya på dig

  Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, jag vill också höra tranor! Det är det ultimata vårtecknet!
   Men vad ska de stackars nyanlända tranorna hitta att äta? Det finns ju ingen lämplig mat ute i markerna än? De behöver ju mycket energi efter att ha flugit över Östersjön.

   Kram!

   Radera
 4. Men vad trevligt! Här får nog skidentusiasterna hålla sig till konstsnö nu. I skogen blir det för svårt att använda dem även om det skulle gå rätt bra på enstaka skuggade ställen.

  Vårblommorna får vi dock vänta på lite till men de öppna vattenytorna på sjön har vuxit till! Gäddleken närmar sig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har snön smält bort så mycket i dina trakter? Utanför Uppsala var det fortfarande väldigt gott om snö, när vi åkte därifrån i lördags.

   Leker gäddorna före eller under islossningen?
   Min pappa brukade ta gäddor på vårvintern, med agn och sax, genom hål i isen. Då satt han på sparken och vaktade sina saxar.
   Fiske är väl egentligen ett grymt hanterande av djur?!

   Radera
 5. Avundsjuk...men snart så, om en månad eller två !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du förstår säkert att jag njuter av att jag numera bor i Skåne!
   :-)

   Radera
 6. Ja, visst var det härligt idag! Jag har varit ute och beskurit träd på em. Vågar inte vara ute hela dagar än, för jag kraxar lite fortfarande efter min förkylningsdos.. Men här är vintergäcken och snödropparna där marken är bar fullt på gång... Det lyser gult på många ställen... Äntligen!!! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så duktig du är som börjat med beskärningen. Men ta det försiktigt, så länge du inte är helt frisk.
   Här är förkylningen också ganska ihärdig, så jag vilar mycket.

   Kram!

   Radera
 7. Nog saknar man just våren lite här, den underbaraste tiden på året då världen vaknar till liv.
  Ha det så gott bland alla blommor, blader och vårfåglar. Njut för oss också :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag ska njuta så mycket jag kan, så det ska nog räcka för er också! ;-)

   Radera
 8. Härligt!!!
  Ja, och nu en spännande tid då varje dag innebär en (eller kanske flera, hihihi) rundor för att se vad som händer...
  Krya på dig!
  kram
  /Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt när man kan få gå sina rundor och se hur allt växer fram. Sommartid är det det första jag gör på morgonen.

   Radera
 9. Stare och sav, vilka fina vårtecken ni har.
  Krya på dig så du kan ut och njuta!
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu börjar folk berätta att de hört tranorna. Sitter man inne och vårdar sin förkylning så missar man det härligaste vårtecknet av dem alla.

   Kram!

   Radera
 10. Hamnade precis här av en slump, trevligt! Blir glad av att läsa att du har sett starar. Jag bor vid Medelhavet vintertid och vi har full starinvation hela vintern, de fullkomligt (ursäkta) skiter ner vårt hus. Allt annat än trevligt faktiskt. Så när de gett sig av norrut blir det alltid till att ta fram slipmaskin och målaburk för att bli av med de "konstverk" de lämnar på våran kåk. Ha det bra i ert ljuvliga hus./Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och välkommen hit, Annelie! Så roligt att du hittade min blogg.
   Jaså stararna har sådan dåliga sidor också? Men, de kanske uppför sig bättre, när de är i Sverige, för då är de rätt upptagna av häckning och ungar.
   Det låter härligt att tillbringa vintern vid Medelhavet! Det skulle jag faktiskt gärna göra också.
   Kan man sedan tillbringa bästa sommaren i Sverige, så är det ju fullträff!
   När lämnar stararna södern för att flyga hit upp?

   Ha det så gott!

   Radera
 11. Underbara vårbilder Märit! Bilder att bli glad av. :) Det är sannerligen en ljuvlig tid just nu och ljuset, solen, värmen och alla vårtecken får kroppen att spritta till av energi och kraft. Det är inte bara naturen som vaknar till liv igen. Detsamma gäller nog för oss människor också. :)

  Ta hand om dig, krya på dig och njut av alla fina vårtecken!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Lotta!
   Ja, nu är varje dag en upptäckardag. Man går sina rundor och gläds åt allt som vaknar till liv.
   Man behöver inte tänka länge för att känna hur mycket man har att glädjas åt och vara tacksam för.

   Kram!

   Radera
 12. Lyckliga du som har fått vintergäck och vår. Här gömmer sig både vår och blommor fortfarande under mycket snö. Men snart, så!
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland känns det som om den här vintern aldrig vill ta slut.
   Nu har redan tranorna hörts, utan att man kunnat börja något trädgårdsarbete.
   Undrar verkligen vad de stackars tranorna hittar att äta...?

   Radera
 13. Lyckliga du - ingen snö på marken! Här har vi ingen vår. Trädgården behåller sitt vita täcke, men ute på åkrarna är det barmark...suck. Nu har vi -4° och 20 m/s och det märks att vi bor på en skånsk "alptopp".
  Hoppas du nu är friskt!
  Kram Randi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är konstigt att det kan skilja så mycket på några få mils avstånd. Här är faktiskt fortfarande barmark, även om det är riktigt kyligt.

   Förkylningen håller i sig än, men jag är åtminstone på bättringsvägen.

   Kram!

   Radera
 14. Vilket jobb ni har gjort och vad fint det blir! Jag var ute på nätet för att hitta inspiration till vår husrenovering och hittade din blogg som är helt perfekt för ändamålet! Vi har själva köpt en gammal skånelänga från 1850 som påminner mycket om hur ert hus såg ut tidigare. Det är nu klätt med röd panel, men vi drömmer om att putsa det vitt. Efter att ha tittat runt här är jag sugen på att göra som ni och behålla gavlarna röda och måla fönster och dörrar i en liknande kulört. Jag har förstått att ni har använt Falu rödfärg till gavlarna, men kan man möjligtvis få veta vilken färg ni har använt till fönster och dörrar?
  /Matilda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Matilda och välkommen hit till bloggen!

   Ni har ett spännande projekt framför er!
   Även det här huset har ursprungligen varit brädklätt, men hade redan lämnat det stadiet när den kom i vår ägo.
   Tycker att det är ett bra val, om ni håller er till den färgsättningen, som är traditionell för Skånelängor.

   Färgen är Falu Rödfärg, den ljusa varianten. Den har vi köpt hos 'Färg från Förr'.
   Till fönster och dörrar har vi använt Ottosons 'Engelskt röd' 1A-48A.
   Om du skickar mig din mejladress, som du vill använda för kontakt med oss, så kan vi berätta mera om vår renovering, svara på era eventuella frågor och kanske komma med några goda råd också! Min mejladress hittar du längst ner i mina inlägg.

   Radera
 15. Så långt våren kommit till er. ser så härligt ut gläds med er.
  Vi får nog vänta ett bra tag till innan det blommar här.
  Känner med er i sorgen i inlägget över.
  Ha en fin helg
  Kram Meta

  SvaraRadera
 16. Välkommen hit Meta! Det är väl första gången du kommenterar här...?

  Just nu har kung Bore återigen tagit strupgrepp på våren, så det är nya snöfläckar och isiga vindar.
  Men det är visst kallt i hela Europa, så vi är inte ensamma om att vänta på våren.

  Kram!

  SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit