tisdag 16 april 2013

Litet väl sent

Sent kan innebära så olika saker. Det kan betyda mindre än en minut, ifall man missar sitt tåg. Men det kan vara några veckor om man behöver putsa fönstren.
När det gäller att plantera tulpanlökar, så är det inte för sent förrän tjälen tagit grepp om jorden.

I det här fallet är det verkligen sent, för
tulpanlökarna till fina 'China Town' fortfarande ligger kvar i sina påsar ...Men i morgon ska de ner i jorden. Det har hänt en gång tidigare, för några år sedan och den gången  blev de väldigt fina. Bladen var helt perfekta.
Om det lyckas även denna gång, så kommer jag att visa er dem här på bloggen.


 Vår lilla gårdsrundel börjar fyllas med krokus i olika färger. Med den här värmen kommer den snart att vara som ett blomsterhav.

 Den här julrosen, som fick flytta med mig ända från Frösön, heter Helleborus Niger. Den har bara behövt några dagars värme för att resa sig upp från små knoppar vid markytan, till att bjuda på strålande vackra blommor.

 I kväll har vi lagt ut bevattningsslangar till de två sista rabatterna inne i trädgården. Nu återstår egentligen bara en slang uppe på rabatten ovanpå stenmuren. Det låter konstigt med rabatt ovanpå muren, men det är faktiskt som två murar med jord emellan, så där odlar vi också.
 Ni som har följt med i bloggen kanske minns att vår uppstammade tibast blåste av. Den här, som står på motsatta sidan i trädgården, skulle ha blommat redan, men alla knoppar är intorkade, så jag tror att den har dött. Trist att mista båda dessa som var de allra första blommande buskarna varje vår. Nu har vi bara en självsådd buske kvar. Den står på utsidan av muren

 Här kommer ett glädjeämne. Det är den nyare svavelpionen, som kommer med kraftiga skott.

 Alldeles intill den kommer de här litet mindre pionskotten. Det är en dubbel dillpion, som jag fick tag i på Alnarp, när Trädgårdsamatörerna hade marknad. Förra året hade den bara en stjälk, men nu kommer många! Härligt!


 Utanför muren börjar äntligen de första blommorna i den blå scillamattan att visa sig.

Bakom stallet har hönsen många vackra snödroppar att titta på när de går in till sitt på kvällen.

Den här blyga Helleborus Orientalis´en får avsluta bildserien. Den behövde ganska rejäl uppmuntran, för att våga visa sitt ansikte

18 kommentarer:

 1. Vänta och se med tibasten innan du gräver upp den !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag väntar ett tag med uppgrävningen, men jag tror att den är förlorad.

   Radera
 2. Men Märit, inte ska du väl glömma bort sååå fina lökar inte!!! Fniss! Jag hittade själv mina påsar för några veckor sen... Då var det massor med snö så de fick bo i krukor, få se om de vill komma upp..

  Man ser att du har några dagars försprång fast vi inte har långt emellan. Fina växter! Ikväll kom det en rejäl regnskur som jag hoppas tvättar bort all lera på allt grönt så det blir fräscht igen!

  Jättesynd på tibasten, men det kanske kommer underifrån?
  Kram
  Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lökar som jag köpte hos dig.
   Nu är de i varje fall nergrävda under päronträdet. Här är så mycket sorkangrepp i år, så det finns knappt några tulpaner kvar från förra året. Dessa här kanske blir de enda som blommar!

   Radera
 3. Jag önskar att jag kunde en massa om blommor. Det enda som jag egentligen bryr mig om är pionerna, särskilt dillpionen som var Mamma Gertruds ögonsten. Och så Pappa Anders humle. Än så länge finns dom vid liv. Här hemma har jag fått upp 5 st krokusar, ett (?) tulpanblad och så när jag tog bort granriset över blomlisterna så hade pionen faktiskt behagar titta upp lite grann. Men jag kanske är på gång...med mina gröna fingrar...

  Såg på tv-n igår och hörde att det var sommarvärme i Skåne, kan detta vara sant?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även jag är väldigt förtjust i dillpioner. Har flera som är enkla, varav en kommer från min hemby. Den som jag visade på bilden är däremot fylld och riktigt mörkt röd, så den hoppas jag mycket på att få se stor och fin.

   Vi har verkligen haft sommarvärme i några dagar. Idag är det litet mera mulet, men runt 15° varmt i alla fall.

   Radera
 4. Haha... ja, denna vinter/vår är det nog fler än du och jag som har lökar kvar att sätta, vinter slog ju till för tidigt och för kraftfullt. Jag har satt en hel del i korgar etc, för att plantera ut efter blomning. Satte några härom veckan och har några kvar att sätta... Den som spar, hon... =oP
  Härliga bilder... underbara julrosor!
  kram
  /Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan kanske skyllas på att vintern kom överraskande...fast jag är rädd att det kan bero på andra saker också... %-(

   Julrosorna ser ut att bli fina i år.

   Kram!

   Radera
 5. Vi ligger märkligt lite efter er i blomnings- och pionskottjämförelse. Det märks att ni är sena!
  Tråkigt med tibasten, kom just på att vi måste ut och kolla där jag vet den växer i trakten, hur där ser ut.
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi har visst haft en besvärligare vår här nere i Skåne, jämfört med andra ställen i landet.

   Den vildsådda tibasten utanför muren har blommat i flera dagar nu, så jag tror att den här jag visar har dött. Christer har för sig att han hört att de inte brukar bli så gamla.

   Radera
 6. Det var härliga foton! Sånt blir man glad av! Jag plaenrar att skicka iväg ett speciellt paket i början av nästa vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det Börje. Hoppas du skickar med litet skötselanvisningar också! Det behöver jag - speciellt när det gäller inneväxter.

   Radera
 7. Så underbart med vårblommor!! Vänta och kolla tibasten, den kan leva fast knopparna har torkat in!!
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har fått förslaget att vänta med uppgrävningen från flera av er, så det tänker jag göra, men jag har liten tro att den lever.

   Ha du också en härlig dag!

   Radera
 8. Haha rejäl uppmuntran för att visa upp sig... ja jag förstår vad du menar.
  Så trevlig att få se så många bilder av er fina trädgård med vårkänslor.
  Dillpion och svavelpion - mmm jag blir helt glad av att se de fina skotten. Älskar pioner!
  Själv skall jag efter två års rekande och inkänning (och lite annat som först behövdes fixas...) på vår gård börja plantera lite buskar, träd och PIONER i år. Gissa om det känns lite spännande?
  Ha en fortsatt fin vårvecka.
  Kram Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du förstod nog helt rätt. Litet milt våld och stöttning behövdes. Det sämsta med de vackra julrosorna är att så många böjer sig neråt, så man inte ser det vackra.
   Det är visst inte oss människor de gör sig fina för...
   Älskar också pioner och har många på olika ställen.
   Låter så trevligt att få börja planera och plantera!
   Malin ifall du har vägarna förbi, så kan jag gräva upp några bitar av en pion, som heter Karl Rosenfield. Den står på många ställen här.
   Annars ska ju pioner allra helst planteras i september. Men jag har planterat vid andra tidpunkter och det har gått bra. De ska helst rota sig i sval jord.

   Radera
  2. Jamen så kul!
   Ja det vore både kul att ses och få se och få en bit Karl!
   Jag skall kolla hur det ser ut men en sväng till Mariehem skall jag försöka få till.
   Vi får höras av och jag tackar ödmjukast för ditt erbjudande.
   Kanske vill du ha en av mina tibastar. Inte ett uppstammat vacker träd men en början!
   Vi hörs!
   Kram Malin

   Radera
 9. Tack för erbjudandet om tibast, men jag brukar hitta fröplantor på tomten, så jag kommer säkert att ha en ersättare när det blir dags.
  Har ett 070-nummer, 56 00 236. Skriver så här för att inte spionspindlar ska hitta det så lätt.
  Bäst att använda det om du vill ta kontakt, för jag är säkert ute i trädgården en hel del framöver.

  SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit