torsdag 25 april 2013

Nu blir det bråttom i trädgården

Idag har det varit riktigt behagligt väder för trädgårdsarbete. Solsken och svag vind.
Men jag vet knappt var jag ska börja. Det är så mycket som ropar på mig och jag orkar inte slita timme ut och timme in, som man kunde göra förr. Nu får jag lov att ta många pauser.
Det känns som om jag aldrig har sett så mycket kirskål som i år. Det är precis överallt! Mycket har farit illa under vintern, men det gäller absolut inte kersen!

Brukar alltid börja dagen med att gå en runda i trädgården för att följa utvecklingen.
Till min stora förvåning och glädje, så har sorkarna låtit bli de här tulpanerna, trots att de har gjort gångar i den här smala rabatten.
Det är Tulipa 'Praestans Fusilier' som får två till fyra stjälkar från varje lök. Det är en ganska låg tulpan . Blommorna är mindre än hos vanliga tulpaner. Det är en fantastisk tulpansort, som inte har minskat i antal sedan den planterades för några år sedan. Tror faktiskt att den har förökat sig i stället.
Den är väldigt intensiv i färgen, nästan litet i överkant - orangeröd, brinnande.

Började sedan dagen med att rensa runt mina provodlingsrosor,
Det har sett sorgligt ut med de svarta pinnarna som sticker upp. Befarade faktiskt att alla provrosorna hade dött under den här långa, svåra vintern.
I så fall hade det verkligen varit otur för de förädlare som skickat oss alla rosor.
Men se, de hade frusit men inte dött! Visst får jag klippa ner de flesta nästan till fotknölarna, men där nere börjar nu många knoppar att skjuta, så det kanske rentav blir ovanligt buskiga och fina rosor i sommar.

Hela tiden använder jag mitt favoritredskap, en smal damgrep från Joseph Bentley. Firman som gör så praktiska och vackra trädgårdsredskap - fast litet dyra....
Utan den hade allt trädgårdsarbete varit mycket svårare. Den slinker lätt ner i jorden, tar inte alltför tunga klumpar i taget,  så jag orkar lyfta och skaka loss ogräset.
Trots att den har väldigt starka, litet fyrkantigt spetsiga pinnar av rostfritt stål, så har jag tyvärr lyckats bända en pinne litet snett. Det påverkar inte funktionen så mycket, men det ser inte så vackert ut. Grepen är annars faktiskt vacker!

Nu har den julrosen, som jag visade tidigare, kommit med många stjälkar och blommor . Den är mycket större i år än förra året.

I helgen hade vi återigen besök av våra asylsökande vänner. Deras asylärende är äntligen under behandling och de kommer att få svaret inom de närmaste veckorna nu.
Det har varit en lång väntan från hösten och fram till nu. Undrar varför det tar så lång tid?

Lördagen bjöd på riktigt härligt väder. Christer höll på med underhåll av trädgårdsmöblerna. Vissa stolar hade murknat och delar behövde bytas ut. Då var det skönt att få hjälp av våra unga vänner med både målandet av de gröna möblerna och inoljandet av en annan trädgårdsgrupp.
Nu håller de säkert i rätt många år till. Tror att det är nio år sedan vi köpte in dem och målade dem förra gången. Eftersom våra katter älskar att ligga på det här bordet, så finns där alltid kattspår. Det syns på bilden, att de redan tagit bordet i anspråk igen.
Den vilda katten "Skipper" är fortfarande ganska skygg och springer in i logen, när vi kommer ut genom dörren. Man tycker att han borde ha kommit över sin rädsla när vi har matat honom ända sedan i höstas.
Vi har sett att han börjar accepteras alltmer av Bill och Bull. Två morgnar i rad har han legat på dynan som finns på den lilla bänken, som syns vid väggen fastän Bull har legat på bordet. En dag såg jag att vår fege Bill gick fram och nosade på Skipper. Det var ovanligt modigt gjort av Bill!
Undrar om Skipper någonsin kan bli riktigt tam?

Idag fick jag ett paket med en massa trevliga sticklingar från en bloggvän. Det är inneväxter, som kan tillbringa sommaren utomhus. Har  planterat dem i krukor.
Nu gäller det att jag kan hålla dem vid liv också och helst få fram fina blommor!18 kommentarer:

 1. Jag håller definitivt med dig att man skulle behöva vara överallt och ingenstans just nu! Allt pockar verkligen på uppmärksamhet! Jag går i stenhård träning för att inte bli sönderstressad!

  Så vackra julrosor! Mina tidiga som var en ordentlig rugge, hamnade under snön och sen kommer det bara blad nu, så synd för de är mörklila och jättefina. Mina lite senare julrosor kommer, men de är inte i närheten av din fina "skock". Men du har ju alltid fina julrosor, så avis kan man bli!

  Hoppas att lille (el store) Skipper blir tamare och att katterna kan bli sams. Här har vi ständigt besök av olika hankatter som turas om att försöka få våra damer lite på hugget, men det är ju lönlöst så jag förstår inte varför de envist stannar kvar...

  Ha det gott och hälsa till era nyfunna vänner även från oss!
  Kram
  Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår att det är ännu senare i din trädgård med tanke på, att ni fick så mycket snö långt ut i mars. Det såg inte ut att bli så mycket av julrosorna här heller, men nu är alla på gång. De mörka är nog litet senare även hos oss.
   Ska framföra din hälsning!

   Kram!

   Radera
 2. När jag ser dina vackra tulpaner och julrosor blomma längtar jag efter blommande växter i min trädgård. man det är bara att vänta och se tiden an.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mellansverige fick ju så mycket snö, så jag förstår att vissa ställen kan ligga litet efter med våren.
   Eller menar du kanske att de inte är planterade ännu...? :-)
   I så fall är det rätt tid nu! ;-)

   Radera
 3. Kirskålen är ett gissel man får väl se det så att det blir grönt och fint !! Våren är en ljuvlig tid !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker synnerligen illa om kirskålen, men den är i alla fall bättre än tistlar och fräken.
   Man får vara glad åt det lilla! :-)

   Radera
 4. Rosorna har verkligen fått utstå en hård vinter. Det visar sig nog hur de klarat det klimatprovet. Det kan ju vara gott för dem som tagit fram dem att få veta vad de tål så de inte hamnar i fel klimatzon och får dåligt rykte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är att det inte blir riktigt rättvisande när de utsätts för en så hård första vinter.
   Hade de bara hunnit etablera sig litet mera, så hade säkert många fler överlevt,trots vintern. Det hade varit mera normalt då.
   Nu kanske många får oförtjänt dåligt resultat.

   Radera
 5. Jag önskar jag hade ditt tålamod och öga för trädgårdsarbete! Du gör det så fint.
  Du får prova att tillaga kirskålen så gör den lite nytta, kirskålsgratäng: http://svenska.yle.fi/recept/2010/05/23/kirskalslasagne

  Skipper kommer säkert bli tam. Jag hade en gång en katt som bodde i carporten en hel höst och vinter. En vacker dag stod han på trappen med sina resväskor och knackade på, trots att det fanns hundar i huset. Han levde sedan med oss i 7 år och var med om två flyttar.
  Så ge inte upp hoppet.
  /Annelie

  SvaraRadera
 6. Förstår att det kan kännas övermäktigt med en stor och vacker trädgård... och speciellt nu med en sådan sen vår. Allt blir så intensivt. Försök vara snäll mot dig själv... En konstnär sa "Perfect is boring" och det kan man ju alltid ta till... =oP
  Kirskålen, ja, den kirskålen... Har inte provat att äta den, men det är kanske en god idé?
  kram
  Katarina

  SvaraRadera
 7. Hej,
  tackar för dina kommentarer om det här med Gina.
  Förstår att du menar väl, men när du i kommentaren skriver:
  "Ett utdrag ur en artikel en veterinär skrivit, jag tycker det är så bra. Denna tänker jag använda då jag argumenterar för att hundarna i hägnet inte ska behöva mer eller mindre självdö." osv ...

  Så får det säkerligen många av mina läsare att tro att JAG, jag!!, låter mina hundar utsättas för detta, ligga och självdö i ett hägn!! (!)

  JAG har inga hundar i hägn. De sover i sängen och i soffan och är lösa. I hundgården sitter de bara när de måste, när det är säkrast för dem, som när de löper och inte får vara lösa, eller när grannen skördar lägdorna med traktorn med slåtterknivar osv.

  Och Gina, anledningen till att jag velar vad jag ska göra är för att jag känner att det är Fel! att låta en infekterad tand(!) ta död på en hund som är 15 år gammal och är PIGG och busar med de andra tre labbarna....precis som om hon inte fattar att hon inte borde kunna vara så ung till sättet, trots åldern.

  Velandet kommer antagligen utav att folk dömer ut gamla hundar, på förhand liksom, och jag känner det här trycket av att andra vill att jag ska ge upp och låta döda henne, och låta henne vara så gammal som siffran säger, ...men siffran rimmar dåligt med hur hon beter sig. (och det här är ju lite mystiskt, faktiskt, men det är kanske en helt annan historia.)

  Jag gav blanka fasiken i att se till åldern. Såg hur hon betedde sig och bestämde mig för att ta upp kampen med tanden, och har ringt vet, utifall att.
  Svårt att låta ett djur dö, som formligen ber om att få fortsätta att leva.

  (men, visst, även jag fattar ju att 15 år...snart är det förbi, men inte ännu, för det vore fel, för henne. Tänkte att jag skulle filma idag när hon busade och skuttade med de andra labbarna.)

  //Boije

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket ledsen för att jag inte tänkte mig för, utan tog med några rader för mycket när jag klippte in citatet i min kommentar hos dig! Förstår att det kunde tolkas som om du missköter hundar. Det tror jag förstås ingen som regelbundet läser hos dig kan tänka sig. När du skriver om dina hundar, så är det i de mest kärleksfulla ordalag.
   Hoppas att det nu inte blir några missförstånd genom detta!

   Gläds åt att du låter en veterinär titta på hennes tand! Det kanske går att åtgärda, så att ni får ytterligare en tid tillsammans!

   Radera
 8. Hoyan kan ta tid på sig att få rötter. Moderplantan står inomhus i ett österfönster året om.

  Epiphyllum- och Pereskiasticklingarna kan du med all säkerhet ha ute i växlande sol/skugga nästa sommar. Samma med ampelliljan och begonian.

  Jag tror de kommer att trivas hos dig!

  SvaraRadera
 9. Ska göra mitt allra bästa! Några ser litet ledsna ut nu, men jag hoppas att de tar upp sig snart!

  SvaraRadera
 10. Härligt och jobbigt med allt vårarbete som vi alla ägnar oss åt i dessa dagar. Trädgård och odling är tidskrävande och annat blir lidande - att titta in hos andra till exempel. Och att själv blogga. Man vill vara överallt och fixa allting! Gräva lite här och plantera någonting där. Skönt att se att någon orkar och hinner - för det verkar du göra! Hoppas att vi kan kika in i varandras trädgårdar när den hetsiga våren övergår i sommar!
  Kram från mig, Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut måste vi träffas och njuta litet av varandras trädgårdar!
   Hör av dig när du tycker att det är dags!

   Kram på dig Eva!

   Radera
 11. Ser underbart ut hos dig!! Oj så synd o provroserna hoppas de kryar på sig!!
  Ha en underbar valborg!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte klippt ner de rosorna än, fast de ser tråkiga ut. De litet tuffare buskrosorna har jag börjat klippa.

   Hoppas att din Valborgsmäss också blir skön!

   Kram!

   Radera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit