söndag 30 juni 2013

Underbara sommartid!

Måste göra ett inlägg och få dela med mig av min sommarglädje!
Här och nu lever vi i vårt eget Paradis.
Nu är det rosornas och pionernas högtid.
Efter den långa kalla vintern trodde jag att rosorna skulle bli dåliga i sommar. Många av dem fick jag klippa ner till marken därför att de frusit. Dessutom var de väldigt försenade i starten, nästan en månad, genom den kalla våren.
Men till min förvåning är de flesta bättre än någonsin förr. De som blev nerklippta har vuxit upp och blommar  mer och bättre än tidigare.

Det är tur att både Christer och jag gillar litet "English cottage" - stil. Det är därför gården är så här inramad av alla möjliga växter.


På ena sidan om infarten syns vår stora vita honungsros 'Lykkefund' på sin rosenbåge. På motsatta sidan skymtar också en rosenbåge, som skulle ha varit inklädd med New Dawn. De rosorna frös tyvärr ner till marken i vintras och kommer tillbaka rätt dåligt, så nu är de faktiskt hotade med komposten. Har flyttat dit en annan ros bredvid. Den ska få visa om den duger till att klä bågen! Det är en Zepherine Drouhin. Den är också återblommande och dofter härligt. Tyvärr har den rosen lätt att få svampsjukdomar. Ja, vi får se hur det går!

Här är en bild på den när Zepherine Drouhin blommade förra sommaren på sin förra plats.Poppius bakom gårdspumpen har blommat färdigt..
..men då tar Flammentanz vid. Här har den inte kommit i full blom än. 
Sprang ut och tog en  bild i regnet.

Vår stora Venusta Pendula blommar som mest nu. Den är bunden på ett fårstängselnät runt hörnalmen. Nu har den även börjat bre ut sig över syréngrannarna.
Framför den ser man en stor ljusrosa rugosahybrid som heter 'Marga'. På utsidan av stenmuren har vi planterat några olika rosor, som inte har blivit så stora ännu. De får komma i någon senare presentation. Längst till höger står ett par vita pioner, som doftar underbart. Tyvärr har de blivit ganska bruna av regnet. Hoppas att sidoknopparna får blomma i litet torrare väder!

När jag köpte rosen 'Tour de Malakoff' så visste jag inte att den ville klättra, så jag planterade den under ett körsbärsträd. När det blev klart för mig, att det var en klättrare, så fick den ärva en nödtorftig gammal ställning och använder sig dessutom av körsbärsträdets grenar. Rosen kommer kanske inte helt till sin rätt så här, men den trivs här. Jag älskar den för dess fantastiska färg. 
Blomman blir grålila, i ett vackert åldrande, mot slutet. 

               
Något som också gläder mig extra mycket är, att Awakening kommer med så mycket knoppar, trots att den växer i en skuggig hörna i norr. Solen försvinner härifrån redan klockan nio på morgonen. Fördelen är väl att boningshuset skyddar mot västvinden. Den behöver snart en klätterställning.

Ett par meter ifrån Awakening växer den här vita rosen.
Tyvärr har jag glömt både varifrån jag fått den och vad den heter. Möjligen har jag köpt den hos Else på Roskraft.  Den verkar också trivas här mot norrväggen, för det är många knoppar och den skjuter många nya skott. Vet du möjligen vad det är för ros, så meddela mig gärna?

Den tredje rosen som finns i samma skuggiga hörna är 'Madame Alfred Carriere'. Den skulle säkert blomma bättre i ett soligare läge.Men jag är glad för de här vackra och väldoftande blommorna, även om de kommer litet glest.

Har ett par saker till som jag vill berätta om, så jag återkommer snart!
Hoppas att ni alla har det bra och njuter av sommaren. Regnet ska visst snart dra vidare och vi får ett stabilare väder. 

19 kommentarer:

 1. Roligt att få se alla fina rosor, det måste vara berusande att ströva omkring i trädgården !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De här dagarna med många regnskurar har gjort att det doftat extra mycket från allting. Christer har alltid varit angelägen om att vi ska skaffa doftande växter, så det är många sådana.
   Det är verkligen den bästa tiden just nu.

   Radera
 2. Åh, så många fina rosor du har i din trädgård.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom det är rosor som har fascinerat mitt norrländska hjärta mest, så är det också de som gläder mig mest, när de blommar. Det gör de verkligen nu.

   Radera
 3. Härliga bilder, och vad roligt att höra från dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Petra! Ja, jag har saknat er läsare också, men det har verkligen varit mycket annat, så jag har inte hunnit med bloggen alls.
   Men det blir väl bättre tid igen så småningom.

   Radera
 4. Åh, där är du ju! Såg du kikade in hos mig o blev ju tvungen... hihi. Härliga bilder du visar, fantastiska rosor. Ja, hela miljön är helt underbar. Tycker mycket om som ni har det. (Vore kul om du vid tillfälle visade dina krolliljor, blev nyfiken då du beskrev färgen...)
  Stor kram
  /Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är gullig du, Katarina! Du behöver bara slå en signal och komma på besök, när det passar oss båda! 07055600236

   Stor kram tillbaka!
   Märit

   Radera
  2. Nu har jag varit ut och beskådat våra krolliljor..hm...mitt färgminne var inte riktigt rätt!
   Våra ser nog ut ungefär som dina. Det beror kanske på hur solbelysta de är.

   Men du är så välkommen hit ändå! :-)

   Radera
 5. Åh, vad avis jag blir på all blomning du har! Det ska bli kul att komma med föreningen och besöka er snart!!! Jag är så glad för min Jacqueline du Pré blommar för fullt trots den hemska vintern! Hoppas att ni tar er en tur förbi, men kolla att jag är hemma först om ni inte kommer när jag har öppet! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hoppas verkligen att blomningen inte hinner ta slut på alltför många före visningen. Men nu är det bara en dryg vecka kvar, så om det inte blir för hett eller för mycket regn, så tror jag att det klarar sig.

   Kram!

   Radera
 6. Tittar in här då och då . Gillar din blogg.

  Rosen på näst sista bilden är väl en honungsros ..

  Ha en skön fortsatt sommar i ditt fina paradis !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Disa! Roligt att du brukar besöka min blogg!

   Nej, det är inte en honungsros. Den här har mycket större blommor, kanske dubbelt så stora som honungsrosorna. Annars har den vissa likheter genom att den skjuter många och långa skott.
   Önskar dig också en fortsatt skön sommar!

   Radera
 7. Men så grannt! Vilken tur att rosorna ger er så fin belöning för all slit och omsorg ni lägger på dem! Kul att höra av dig igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Kul att höra av dig också!
   Ja, när de blommar så här, så glömmer man lätt alla sår man får av rostaggarna, när de ska klippas.

   Radera
 8. ÅÅÅÅÅÅ vilka fina rosor du har!!
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Berit! Det var synd att din Skåneresa inte gick ända hit ner.
   Det hade varit roligt att träffa dig!

   Radera
 9. Oj oj vilken rosprakt. Fantstiskt Venusta. Jag älskar den rosen jag har satt fyra som skall klä in verandan. Tour de malakoff klättrare (?) det var nyheter även för mig. Då får jag göra ett ros torn där den står. Tack tack för bilder och informativ text.

  SvaraRadera
 10. Tack för dina gulliga kommentarer på flera ställen här i min blogg!
  Har tittat in i din trädgård och ser att den gott och väl kan jämföras med vår när det gäller rosor.
  Alla rosor trivs inte perfekt här i vår magra och torra sandjord. Eftersom jag planterat så många rosor, så hinner jag inte ge alla den näringsrika jord de borde ha. Därför har jag upplevt att rosor kan vara fantastiska i några år, för att senare tackla av och blomma sämre. Men vissa rosor går väldigt bra och det gäller speciellt klätterrosorna, som är bundna mot gamla almstammar. De blir fina nästan alla år.

  SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit