onsdag 3 juli 2013

Det här med att odla tomater

Vi har odlat tomater utomhus i några år, med skiftande resultat...mestadels mindre lyckade av olika skäl.
Första åren odlade jag i hinkar mot husväggen. Ja, det blev för all del litet tomater, men hinkarna var ju inte precis någon prydnad för gården.
Förra året gjorde vi i ordning en odlingsplats i jordvallen mellan de två stenväggarna i vår gråstensmur. Den som omgärdar trädgården. Terassodlingen kallades den för.
Nu hade jag avancerat och dragit upp tomatplantorna själv med. Många plantor blev det och jag var mycket stolt!
Alla som dragit upp egna plantor vet, att det riktigt svåra är, att kasta bort de plantor som man inte får plats med.

Alltså klämde jag ner litet får många på den lilla ytan. Så här såg det ut när de vuxit ett tag.
För att riktigt utnyttja terassodlingen, så planterade vi ett par squashplantor också.

De tog rätt snart över hela terassen. Squashen som har litet fläckiga blad skickade ut rankor åt alla håll. De som gick över muren såg ut att ha sikte på Sjöbo. De blev snart 20 m långa och fick hållas borta från vägen ner till ån. Den sorten lovade runt men höll tunt. Det blev visst bara 3-4 gula squashar, som gömde sig i ogräsen bakom muren.

 Fast visst blev det en del tomatkart också.

Ni som kommer ihåg förra sommaren minns kanske att det var både regnigt och kallt långa perioder.
Tomaterna började ruttna.

De tomater som vi ändå fick skörda åt vi förstås av så mycket vi kunde, men sorten Pinnolo, skulle vara hållbar efter skörd till långt fram mot jultiden. Jag kan meddela att det inte gäller, om man lägger dem på plåtar. De ska visst vara upphängda på snören.
Vi hann kanske konsumera en tredjedel av detta innan de möglade bort.

I år hann jag inte komma igång med tomatsådd i tid, så för några veckor sedan åkte vi ner till Åbergs utanför Ystad och köpte litet plantor. Bland annat köpte vi sex olika tomatsorter.
På vägen hem började vi erinra oss fjolårets kalla, regniga sommar. Redan då pratade vi om att sätta upp någon sorts vindskydd för tomaterna.

 När Christer hittade den här bilden på nätet, så var saken klar. Det skulle bli ett enkelt litet tomathus. Det skulle gå fort att bygga!


Stommen till tomathuset fick anpassas till de gamla fönster som vi redan hade.
Sockeln tillverkades i ek, för att tåla eventuell kontakt med fuktig jord. Resten av stommen byggdes av impregnerat virke.
 De här fönstren var inköpta  för länge sedan för att bli en veranda. Nu har vi ändrat oss och ska ha en litet  annan modell på fönstren på den planerade verandan. Framför allt så har vi för få fönster av den här sorten, så det skulle ha behövts en komplettering i alla fall och då tycker Christer att han lika gärna kan tillverka alla fönstren. Det är rätt mycket arbete att skrapa och fixa till gamla fönster.

Även om Christer bara ska göra ett enkelt tomathus, så vill han ändå göra det så fint som möjligt. Alltså fräste och hyvlade han fina profiler på stommen. Det blev vackert, men tog förstås litet längre tid.
 Tomatplantorna hann stå i gamla drivbänken tillsammans med gurkorna längre tid än planerat. Till sist blev de för höga för drivbänken så det blev bråttom med planteringen. De planterades alltså innan tomathuset hade blivit färdigt.
För att tomathuset skulle se någorlunda prydligt ut, så stod Christer och målade de sista bågarna ända till midnatt, natten innan vi åkte till Jämtland för midsommarfirandet. Det blev inte helt färdigt. Det fattas några smårutor högst upp i det triangelformiga utrymmet, men nu får det duga för den här sommaren. Tomater behöver luftas!

När vi kom tillbaka hem igen efter en vecka, hade tomaterna redan vuxit en hel del och det hade blivit kartar. Nu fick de också sällskap av chiliplantor, som vi fått i present av den gulliga och snälla Livsnjutaren med den här trevliga bloggen. Vi stannade till hos henne på resan upp och blev bjudna på god mat.
 Hoppas att vi även kommer att få lite goda chilifrukter.
Dessutom kunde vi inte hålla oss, utan köpte en planta av nätmelon. Den ser inte alltför pigg ut, så vi får se hur det går. Den måste visst handpollineras...!

Med stomvirke, färg, kitt och jobb, så borde vi få något ton tomater för att det hela ska löna sig.
Fast vi blir nog rätt nöjda även om vi får en litet mindre skörd.

Och visst är tomathuset rätt charmig där det står uppe på muren?

18 kommentarer:

 1. Charmigt?
  Det är urcharmigt och sååå fint!
  Jag är stum av beundran (så det är ju tur att jag kan skriva i alla fall...)
  Fantastiskt jobbat - grattis!
  Kram Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Malin! Ja, det är så skönt att vi har det där huset nu. Då får i alla fall tomaterna bästa möjliga förutsättning.

   Kram!

   Radera
 2. Jättesnyggt tomathus! Hoppas nu skörden blir bra.
  Lycka till
  /Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Antar att ni inte behöver något tomathus för att odla hos er.
   Hoppas att ni har det riktigt skönt i sommar och får bra hyresgäster!
   Har förstått att du Annelie har anknytning till Jämtland. Det har ju jag också, så jag undrar var du bodde?

   Kram!

   Radera
 3. Det finns nog inga tomater i världen som har ett så fint hus som era!! Vilket fantastiskt fint tomathus. Han kan han, din Christer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Petra! Ja, nu är tomaterna omgivna av sitt charmiga hus.
   Då återstår min del av tomatodlingen...
   Nu kan jag inte skylla på sommaren om det misslyckas! ;-)

   Kram!

   Radera
 4. Krister är en man av en alldeles särskild sort! Hela upplägget är ju helt fantastiskt och resultatet lär väl överträffa allt annat i växthusväg!

  Hoppas verkligen att tomaterna förstår att nu är de väldigt nära att ha hamnat mitt i paradiset och belönar er väl för såväl er kreativitet som förmåga att genomföra det ni vill göra! Fenomenalt tjusigt resultat och det är väl bara ni som klarar att få till det på det där sättet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns säkert många som kan göra - och har gjort - små charmiga hus, men jag är helt överens med dig om att Christer är en man av alldeles särskild sort! ;-)
   Kan fortfarande inte fatta den lycka som förde ihop oss.
   I morgon firar vi tioårig bröllopsdag och fortfarande pirrar det faktiskt av förälskelse i mig!

   Hoppas också att tomaterna ger rikligt tillbaka, så vi kan känna att det var värt arbetet och inte bara blev ett fint litet tomathus. :-)

   Radera
 5. Grattis till Er alldeles underbara "tomatveranda"!!! Oj, vad inspirerad jag blev. Tror jag inte att vi har en skock gamla fönster inne på logen...jag rusar direkt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra! Gamla fönster kan bli något väldigt nyttigt och fint! :-)
   Nu är det litet bråttom med tomater. Om ni inte redan har tomatplantor, så köp färdiga plantor!
   Har bestämt mig för att satsa på att det blir en toppensommar. Något måste väl väga upp mot den långa hårda vintern?! ;-)

   Radera
 6. WOW! Så läckert! Så inspirerande!

  SvaraRadera
 7. Så vackert :) Fast, hela er gård är ju underbar! Ses snart <3 Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli jätteroligt att göra om de trevliga rosdagarna från förra året, fast den här gången uppe hos er på Västkusten! Ser verkligen fram emot det!

   Kram Märit

   Radera
 8. Vilket fint tillskott i en redan fin trädgård! Du har valt rätt man (på alla sätt).
  kram rolf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller jag fullständigt med om! :-)
   Kommer ni med så vi ses i morgon?

   Radera
 9. Men herregud vad snyggt tomathus! Jag drägglar! Fönstren är bara sååå snygga! To die for! Det ska bli kul att få se live på tisdag! kram Carina

  SvaraRadera
 10. Tack Carina! Ja, vi ses i kväll...undrar om det kommer någon mer. Långt mellan orterna! ;-)

  SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit