tisdag 14 augusti 2012

Levande trädgård

Sedan vi både haft pappas begravning och en hel del besök, så känner vi att vi behöver ta det litet lugnt ett tag.
Idag var en fin dag, lämplig att bara njuta av lugnet och det sköna vädret. Bara vattna litet, klippa bort överblommade rosor och stå vid svartvinbärsbuskarna och frossa i bär.

Ja, vilan gällde förstås mest för min del. Christer var tvungen att jobba med bromsarna på Passaten, som ska ombesiktas om ett par dagar.

Det är verkligen härligt att uppleva allt djurliv i trädgården. Här finns massor av fåglar. Det finns inget ljuvligare ljud än när koltrasten sjunger på försommarkvällen. I den lilla dammen finns grodor och ibland kommer någon snok. Sedan springer hönsen fritt hela dagarna, nu när allt är uppväxt.
Djuren gör trädgården väldigt levande.

När vi satt ute och drack kaffe idag, tillsammans med vår vän biodlaren, fick vi kärt besök på innergården. Det var en liten igelkottsunge. Den var inte större än min hand.

I går kväll såg vi tre stycken små ungar bakom stallet. Det kanske finns flera också. De har tydligen haft bo här någonstans - troligen i komposthögen bakom stallet.

Vi ställde ut litet kattmat, som den förtjust smaskade på

tills...

vår Babben också tyckte att det luktade väldigt gott och passade utmärkt även för en hönsnäbb. Den lilla kotten blev rädd och kröp undan, men det dröjde inte så länge förrän den återvände till fatet. Men då hade Babben kalasat upp alltihop, så den fick bara slicka i sig litet såsrester. Kanske lika bra det, så den inte föräter sig på kattmat.

 När nu kameran var igång, så gick jag en runda med den,.


Runt ingången till Undantaget blommar klematisen 'Jackmanni' som bäst. Allt annat grönt, som ligger runt takkupan,  är en akebia, som rakt inte känner några gränser. Den kommer från andra änden av rabatten där den gått upp och fyller ett gott stycke av taket. Den har även krupit iväg och gått upp på den här sidan om kupan.  Den har skickat en massa slingor mellan vår tröskel och trappstenen och är numera också på väg att klättra upp genom Summer Snow längst ut vid knuten.

I den ganska skuggiga hörnan utanför porten mellan husen, håller Awakening på att komma igång. Nu längtar den efter en spaljé.

Blåregnet har fått fullt med knoppar igen, så det ser faktiskt ut att bli en lika stor återblomning som den blomning som kom under försommaren.


Magnolian, som vilade sig i våras och bara presterade en enda blomma, har visst kommit alldeles snett. Den har nu i två somrar blommat på sensommaren i stället för på våren. Det är många knoppar, som ser ut att vilja blomma nu. Då hinner den knappast sätta nya knoppar, så det kommer troligen att fortsätta så här säsongsförskjutet!

Likaså har honungsrosen 'Lykkefund' kommit av sig och skickat fram en blommande kvist långt efter att alla andra vissnat bort.

 
Röd solhatt, Echinacea, Purpurea, tycks vara väldigt lockande för fjärilar. När jag kom förbi med kameran var det flera påfågelsögon, som flög omkring.

Den nyckfulla damen Jacqueline du Pré har skickat fram en riktigt praktfull kvist med ljuva rosor.

Till sist stannar jag vid vårt ärtstöd och mumsar på några ärtskidor. Det är en sort som heter Salladsärt och som får tjocka fyllda ärtbaljor. Man kan äta hela skidan då den fortsätter att vara krispig och jättegod, även sedan ärtbaljan är så här stor.

16 kommentarer:

 1. Så söt igelkott, lycka att ha dem i trädgården. Vad mycket du har på gång, om än vid lite fel tid:)). Inte dåligt att ha Magnoliablom snart:)).
  Så vacker din Jaqueline du pre är!
  Solhattarna vill inte trivas här, men jag måste nog prova igen.
  Ha det gott.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Ja, vi är jätteglada åt de små piggiga liven!
  Solhattarna ville inte trivas här heller, men de har antagligen haft det för torrt i sandjorden. I år har de både fått droppbevattning och gott om regnvatten. Vet inte om det är det som gjort att de trivs bättre, eller om det är att de fick mycket mera näring i våras. Troligen bådadera!

  SvaraRadera
 3. Vilken underbar liten kotte och vilka underbara växtbilder och vilken underbar husbild med den underbara dörren och vilket underbart inlägg!
  Kram från Törnrosa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Törnrosa! Du gör mig jätteglad!
   Maken har varit mycket angelägen om att de yttre dörrarna ska finnas kvar, så att husens utseende är så intakt som möjligt.

   Kram!

   Radera
 4. Vilken liten söting, din kotte! Vi har också kottar men av den lite större modellen.. Fina växtbilder också förstås. Är extremt avundsjuk på din Jaquline... Men även på dina "omblommare". Ha det gott! Kram Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så roligt med de vilda djuren i trädgården. Känner verkligen tillfredställelse när de vill bo hos oss!

   Längtar efter att träffa dig snart. Kom förbi någon dag!

   Radera
 5. Åh, er trädgård är så fantastiskt vacker och det är så härligt att få följa med på en liten runda så här via bloggen. Tack för att du delar med dig av allt det vackra ni har omkring er! :)

  Igelkottarna är så söta. Vi har ännu inte sett till någon i sommar. De brukar krypa upp på altanen och äta katternas mat men ännu har vi inte sett till någon. Bara sniglarna som också tycks gilla kattmaten. ;)

  Ta hand om er och ha et så gott!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det fina omdömet, Lotta!
   Är mycket glad för igelkottarna och jag hoppas, att de håller sniglarna i schack.

   Ta väl hand om dig själv också!

   Kram!

   Radera
 6. Så söt igelkotte! Förra året var här en på besök, taxen blev helt galen... Ja, och härlig rundtur. De där salladsärterna ska jag så nästa år... Echinacea - jag har några och de är verkliga fjärilsmagneter. Dock, såg att en del nyplanterade och unga plantor verkade väldigt lockande för sniglar, som mumsade i sig stora delar av plantorna (har dock inte mördar, utan "bara" andra).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förstår jag att taxen blev upprörd när det kom en igelkott. Hönsen brukar också stämma upp en upprörd kör, när igelkottarna går in i hönsgården. Där går deras toleransgräns.
   Ser i din kommentar att jag stavade det vetenskapliga namnet på Röd solhatt fel - rättar det!
   Oj då gillar sniglarna Echinacea - har i varje fall inte sett några skador än.

   Hoppas att många vill prova Salladsärter, för de är verkligen goda!

   Radera
 7. Dina bilder visar verkligen hur mycket du älskar din trädgård och att den och djuren i och kring den älskar dig tillbaka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer verkligen att jag älskar alltihop och gör mitt bästa för att bli älskad tillbaka! :-)

   Radera
 8. Underbart se levande igelkottar. Såg massor av dem på Gotland, tyvärr hade de blivit bilmat.
  Så fin din JdP är. Jag blev glad när min hade två blommor samtidigt...
  Återupplever din gård genom dina bilder!
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Biltrafiken är väl igelkottarnas största fara. Vi bor ju ett hundratal meter från mera trafikerad väg, men jag ser igelkottarna passera vägen emellanåt, så då och då möter någon sitt öde.

   Min JdP har aldrig heller tidigare haft en sådan fin blommande gren. Tror att den vill ha rätt mycket näring, som den fick när den blev omplanterad till den här platsen. Sedan gillar den nog det ganska skyddade läget där.

   Radera
 9. Underbara bilder från både blommor och djur i din trädgård.Lilla kotten är så söt,men det är hönan med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Renate!
   Hoppas att vi får behålla våra igelkottar häromkring.

   Radera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit