måndag 6 augusti 2012

Provodlingsrosorna och litet annat.

I vintras blev vi, deltagare i ett trädgårdsforum, erbjudna att bli provodlare för några rosor. Det går ut på att notera hur de rosor man fick utvecklas och sköter sig.
Det är både jordtyp, läge, odlingszon, sundhet och härdighet, som ska rapporteras.

Min andel är fjorton stycken rosor som alla, utom en, står i en egen rabatt. Det var just den här provodlingsrabatten, som orsakade Christers skadade rygg, med tre månaders inflammation och starka smärtor.

Nu blommar alla rosorna utom den, som står på ett annat ställe. Det är en klätterros, som jag har planterat vid vår stenmur. Ja, egentligen blommar den också, men den enda blomman hittills har vissnat, så jag har ingen bild på den.
Hellan, som har förmedlat rosorna till oss, har bett att få bilder på våra provrosor, så jag har varit ute och tagit bilder.
Först bilden på rabatten.
Det blir litet konstigt, när man samlar enbart rosor i en rabatt. När man dessutom inte vet i förväg hur de ser ut, så blir det svårt med balansen också. Det blev alldeles för mycket starkt rosa längst bort från kameran -  faktiskt värre i verkligheten, än vad som syns på bild.

Bland provrosorna fanns ett par, som jag är extra glad för. Det är framför allt Kordes
'Alexandra',

med oerhört vackra blommor - speciellt när de är så här halvt utslagna.
Är väldigt förtjust i den litet fransiga, vågiga ytterkanten. Sedan är det också en härlig färg. Tyvärr verkar den här rosen rätt regnkänslig.

Nästa favorit är Tantau-rosen 'Artemis', som har små söta vita blommor och väldigt bulliga och runda knoppar.Artemis är en ganska låg buske, som jag har planterat i framkanten av rabatten.

Under årens lopp har jag lärt mig att rosenbuskar växer om sig och blir med tiden större än man väntade sig, så jag antar att de kommer att fylla upp mellanrummen rätt väl. I varje fall avvaktar jag en sommar till.

Däremot kommer jag att flytta isär de tre 'Pink Pearls, som blev alldeles för mycket ihop. Här är bara en och jag tycker att det är redan det  är över gränsen till vad som är vackert! Dessutom skapar den mycket skräp, som förstärker den känslan.

Här kommer också litet annat från trädgården.
Just nu blommar  rugosahybriden Dr. Eckner om med en blomma. Underbart vacker! Hoppas att den kommer att växa till sig till nästa år och få många skott!

En klematis, 'Kardinal Wyszynski',  som vi haft i flera år, men som inte blommat speciellt bra under vårt gamla päronträd fick litet mera ork, när den fick mycket mera gödsel i våras. 


12 kommentarer:

 1. Vilket spännande projekt! Helt underbara rosor att njuta av och så många du fick. Håller tummarna att de klarar sig nu, men medvden fina skötsel du ger dem, blir det förstås inga problem.
  Kram
  Randi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Provodlingsrosorna fick ju en ny välpreparerad bädd i våras, så de ser fina ut och det hoppas jag fortsätter.
   År inte säker på att mina övriga rosor håller med om fin skötsel den här sommaren! Det har varit alltför mycket annat, så rosorna har fått klara sig med nödtorftig näring, vilket syns på en svag återblomning.

   Kram!

   Radera
 2. Vad roligt att läsa om dina provrosor! Jag har också Artemis som favorit. Alexandra var jättefin!
  Jag har planterat mina mycket tätare, hoppas de inte tycker det är för tätt:)).
  Jag får vänta med att fota mina, för i dag har regnet vräkt ner och de ser inte så snygga ut!
  Ha det gott.
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du fick också Artemis! Kul! Då kan vi jämföra dem framöver.
   Ska bli roligt att se hur de utvecklas.

   Ska strax ut och försöka klippa bort litet överblommat innan det blir regn. Ser hotande ut.

   Kram!

   Radera
 3. Hör du den där Doktor Eckner visst vad han gjorde! Skira blommor med den färgkombinationen av pasteller är jag svag för!

  De andra rosor är också fina så tål de klimatet och jordmånen så har du där fått ett fint tillskott till din rosengård.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev en riktigt lyckad bild på Dr. Eckner, genom att den blev solbelyst från baksidan. Det är en ljuvlig färgkombination i den!
   Har en annan liknande, ganska nyplanterad rugosahybrid, Vanguard, med samma färger. Den har litet bättre växtkraft, men jag hoppas att båda ska utvecklas bra framöver.

   Sedan provodlingstiden är över, så ska jag nog möblera om litet med de rosorna. Några får flytta in i andra rabatter, så det inte blir så "arrangerat". Vi vill att växterna här ska medverka till en harmonisk blick för ögat.

   Radera
 4. Vad roligt att delta i en försöksodling av Rosor :=)
  Gillade 'Alexandra' bäst för sin vackra form och färg.

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har vi visst ungefär samma smak för rosor!

   Kram!

   Radera
 5. Förstår vad du menar med "Pink Pearls"... Även för mycket i mina ögon. De andra vilar blicken lättare på. Mina rosor är för tråkiga i år, tror jag tillförde för lite näring i våras. Känn som lite sent att göra något nu, vad tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker faktiskt att rosorna har svårt att ge sitt bästa här också den här sommaren. Det kan vara av samma orsak. Har helt enkelt inte hunnit med att gödsla dem alls under sommaren.
   Sedan har vi ju haft långa perioder med ideliga regnskurar, så de har kanske inte mått så bra av det heller.

   Själv tänker jag faktiskt ge en aning gödning nu, eftersom jag missat tidigare. Hoppas på en lång varm höst, så de hinner mogna av ändå.

   Radera
 6. Hej Märit,
  välkommen som följare av min blogg!
  Så mysigt du har det är i din trädgård.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 7. Vad spännande med provodling! Både att se hur de utvecklas och det slutliga resultatet. Jättefina bilder från er trädgård som alltid. :)

  Ha en riktigt fin helg!

  Kram Lotta

  SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit