lördag 19 januari 2013

Katter, katter, katter...och litet annat också

Skipper är tillbaka och verkar inte alltför illa åtgången. Det känns väldigt skönt att han är här igen.
Har inte varit så nära att jag kunnat studera hur hans öga ser ut. Han skuttar snabbt över gårdsplanen, när han är ute. Han verkar ha valt något annat liggställe, för jag ser honom aldrig där han brukade ligga förut.
Vi har försökt att passa på och gå ut med ljummen mat när vi ser honom, men det är inte alltid han hinner få något, för det har kommit hit två katter till, som också håller till ute på logen. De kastar sig över maten, så fort det kommer något i skålarna.
Det är en katthona och hennes kattunge från i somras. Försökte ta en bild på kattungen, men den smet iväg in ibland bråten på logen.

Vi vet var de katterna egentligen bor. Det är vår grannes katter, men han verkar ha varit bortrest sedan flera veckor. Tyvärr har jag inte heller sett att någon annan har varit där och skött om matningen. Vet att han anser att katter framför allt ska föda sig själva på möss, men tyvärr så fungerar det inte, åtminstone inte vintertid, så de är mycket utsvultna.
Den lilla kattungen är dessutom säkert för liten för att jaga, men för stor för att dia sin mamma. Den piper så ynkligt.
Ja, vad ska man göra? Vi kan inte ha så här många katter, men vi orkar inte heller med att se dem svälta!
Förstår verkligen inte, att man kan vara så här hjärtlös mot sina djur, men för grannsämjans skull är det svårt att anmäla också!

För övrigt så försöker vi beta av en sak i taget, av det som återstår att göra i huset.

 Nu har den sista delen kommit, som ska sitta ovanför vedspisen inne i spiskåpan . Det är en termostat, som känner av när värmen stiger därinne och startar då en fläkt som  ventilerar bort värmen.
Ni som följt bloggen kommer kanske ihåg att vi ska sätta ett par extra ledlampor ovanför vedspisen för att få litet balans i belysningen. Eftersom ledlampor är rätt känsliga för värme, så vill vi försöka skydda dem på det här sättet.

Älskar den nya induktionshällen, men ack så svårt det är att hålla glashällar rena och blanka. Hushållspapper fungerar verkligen inte! Fungerar knappt ens om man använder hällrengöringsmedel. Det är som om man gnider med en fet trasa. Det blir fetspår hela tiden. Man torkar och gnider, men de tar aldrig slut!
Nu har jag funnit att det bästa och lättaste sättet är, att oftast tvätta av hällen som vanligt med disktrasan och ev Yes och sedan torka torrt med en mirakeltrasa. Det fungerar faktiskt rätt bra.
Tycker ni också att det är problem med rengöringen av en glashäll?

Själv har jag tagit itu med att klä om några gamla köksstolar, som vi fått av en släkting.
Hade ett helt oanvänt tyg liggande, som jag skaffade när vi höll på att bygga Undantaget, vår gamla bostad.
Det var avsett till köksgardiner, men vi märkte när vi flyttade in där, att vi inte ville ha några gardiner i köket, så tyget har legat i ett skåp sedan 2001!
Nu kom det till pass på stolssitsarna.
Stiftar fast tyget på de gamla träbottnarna, som hade en hel och bra stoppning sedan tidigare. Det gamla tyget hade blivit mycket smutsigt och behövde bytas.
Så här blev resultatet.

Nu skiner solen och det är mindre än -5°. Man kanske skulle ta den där promenaden, som väntat i några dagar...

21 kommentarer:

 1. Det är synd om alla djur som lämnas vind för våg. Tur för katterna som har er i närheten !
  Klä om är roligt, nytt och fräscht på en nafs !
  Trevlig helg !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi kan ju inte ge katterna värme, men åtminstone mat.

   Radera
 2. Behagliga färger på stolstyget (Något jag kunde valt själv)
  Glashäll? (Jag blundar här)
  Skipper? Aah, puh. Kan andas ut.
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anette! Med tanke på att det legat i påse i över tio år, så var det ju rätt bra.

   Radera
 3. Tur det finns folk som du som inser att katter inte alls kan klara sig enbart på möss, särskilt inte vintertid. Här i Enköping har vi Hitta Katten som tar hand om andra människors "förbrukade" och försummade katter. Våra två är köpta därifrån. Dessa frivilliga katträddare är fantastisk med sitt jobb!
  Blir bra imponerad av ert jobb, det vet du redan, men det kan aldrig sägas för många gånger. Och nu är du möbelomkläderska också! Uj uj.
  Det är ´Evelyn´ som jag hade fotat. Var ut och hittade etiketten hängandes på en gren. Tur det.
  Hej och kram från ett kallt Enköping (-26 i morse)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju Djurens vänner här i Skåne också och de gör ett helt enastående bra jobb!
   Det var inte så svårt att klä om sitsarna - men som vanligt svårare än jag hade föreställt mig! Det blev ändå godkänt, för det fanns ett intakt underarbete, som var mycket välgjort.

   Roligt att det finns en syster till Mortimer Sackler!

   Kram! Märit

   Radera
 4. man blir ledsen då folk inte tar hand om sina husdjur!!Oj skulle vara roligt om ni kom upp , hör av dig före bara. Det finns säkert husrum här.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har goda vänner som bodde i Piteå tidigare, men nu har flyttat till Rosvik, så det är inte alls omöjligt att vi kommer uppåt så småningom. Fast det blir inte i sommar.

   Radera
 5. Så skönt att Skipper är tillbaka och tycks vara vid god vigör och sån tur för kattan att ni har plats över för henne och hennes unge! Kanske blir de kvar hos er om de de känner att det blir bättre så för dem. Med fem katter på gården lär inte smågnagare ha mycket nåd att vänta sig utomhus. Frågan är väl om ungen klarar att hålla sig kvar när våren kommer. Den vill nog men får den för de övriga?
  Ett bra arbetsljus över spisen är man beroende av. Ljuskällan har däremot en tuff miljö med vibrationer, hetta och diverse ångor från vatten och fetter. Det ställer krav på installationen och armaturen och naturligtvis blir då en termostatstyrd fläkt ett extra skydd.
  Stolarna blev snygga! Jag kan tänka mig ta fyra stolsdynor av samma tyg! ;)
  Jag tror också att det är dags för en promenad. I fredags var jag ut en sväng i kylan. Idag är det inte lika kallt men solsken har vi inte blivit bortskämda med denna januari å det får nog bli en sväng med kameran igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vi kan faktiskt inte behålla kattan och hennes unge här, men vi får se vilken lösning det får när grannen återvänder hem.

   Nu har vi proveldat några timmar för att se hur varmt det blev. Förvånansvärt litet hetta. Fläkten startade inte ens och man kunde känna med handen att det inte var särskilt hett!
   Det känns bra, för de två ledlamporna som ska vara där kostade 150 kronor styck, så man vill inte förstöra dem i onödan.

   Tyvärr finns det bara tyg kvar till en stolsdyna...passar det? ;-)

   Radera
  2. Jag jag har ju en stolsdyna som är särskilt hårt sliten ... den jag sitter på nu. ;)

   Radera
 6. Vilken tur att det finns sanna djurvänner som ni. :) Vi bor på landet och har katter både inomhus och utomhus (som på många gårdar) men då vi åker bort har vi alltid kattvakter (året om) som ser till att katter både inne och ute får mat och vatten.

  Det gör så ont att se djur som far illa. Tyvärr får vi se en hel del katter som far illa då folk av någon anledning kör och släpper ut sina katter här på landet då de inte längre vill ha dem. Jag antar att de lever i någon villfarelse att katten ska få det bra på en gård men det visar att de inte kan mycket om katter, revir och liknande.

  För några veckor sedan dumpades ännu en sommarkatt här hos oss. Någon som skaffat en kattunge i somras och som nu inte längre ville ha den. En dag satt den där på trappen. Vi skulle inte ha fler katter men han var så kelig och söt och efter en tur till veterinären har han nu fått flytta in här hos oss och sover på dotterns huvudkudde på natten. Det var nog bara meningen helt enkelt. :)

  Ta hand om dig vännen!

  Kram Lotta

  Ps. Så fina kökstolarna blev med nya dynor. :)

  SvaraRadera
 7. Vilken tur för den lilla kattungen, att den kom just till er!

  Vi har förstått att det tydligen är vanligt att människor åker och släpper av katter ute på landet! Vad har man för känslor och förnuft när man kan göra så?

  Om vi åker bort så har vi också alltid ordnat så någon sköter om katterna.

  Är verkligen ledsen för att jag är kattallergisk, så vi inte kan låta katterna bo inne, men det är inget att göra åt.
  När mina föräldrar levde och hade en katt, så kunde jag bara hälsa på dem under ett par timmar, innan jag fick så mycket besvär, så vi måste åka därifrån.
  Nu finns ju tabletter att ta, som jag använder mig av, när vi ska hem till någon som har katt, men det är ju ingen bra lösning om det behövs stadigvarande.

  Kram! Märit

  SvaraRadera
 8. Nu har jag läst ikapp...

  Det är ju tur för katterna att det finns människor som ni. Någonstans måste man kanske dra gränsen för sin djurvänlighet, men hur gör man det när det dyker upp hungriga katter? Här hos oss stryker det också omkring främmande katter, men förmodligen inte herrelösa för de är stora och välgödda utan sådana som kommer bara för att slåss med våra katter! Huligankatter! Men precis som du hade jag inte kunnat låta bli att mata en katt som såg hungrig ut.
  Ett sargat kattöga hade vi här för några veckor sedan - resultatet av att en vit och en grå katt rök ihop! Våra katter är ju innekatter med rätt till utomhuspromenader, så det händer emellanåt att de går varandra på nerverna. Mig också för den delen...
  Kram från Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, du Eva, har nog också ett stort hjärta för alla slags djur. Tror inte att du skulle ta så vackra fågelbilder annars!
   Det är ju inte roligt när det finns katthuliganer i närheten. Vi hade tills för några månader en här i omgivningen, men den lever inte längre.
   Det var faktiskt med lättnad jag hörde att den var död, för den kom gärna hit för att slåss med våra katter. Den kostade oss ett par tusen i veterinärkostnader för ett par år sedan, när Bull fick en kraftig infektion under skinnet efter en fight med den katten.
   Den katten gick mig på nerverna! ;-)

   Kram Märit

   Radera
 9. När vi klär om stolar så går det med en rasande fart. Fram med stolsdyna, tyg, sax och häftpistol. Klipp av tyg, bred över tyget, vik undan och så fram med pistolen. Pang, pang! Så är det klart. Vi fuskar så pass att vi inte ens tar bort det gamla tyget. Fast å andra sidan blir ju sitsen bara mjukare och mjukare i takt med att vi byter tyg.

  Livet blev ju betydligt lättare sen man mötte häftpistolen. Tycker vi i alla fall...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men så är det det där med mönsterpassningen. Försökte faktiskt få alla lika, men det fick jag ge upp, för jag fick inte ut det så. Nu är det så pass många färger, så man lägger knappast märke till att de inte är alldeles lika.

   Håller med om att häftpistolen verkligen underlättar!

   Radera
 10. Skönt att Skipper kom tillbaka. Trist med grannen som åkt bort och lämnat sina utan tillsyn. Kan man inte anmäla anonymt?

  Håller med på alla punkter vad gäller spishällar. Blir galen på vår som har två elzoner och två "gasplattor" och knapparna sitter på ovansidan. Extremt svårt att få rent och blankt. Jag kör med keramikhällsmedel och fönsterputs efteråt och torkar torrt med papper. Fungerar hyggligt.
  Nästa spis ska inte vara en likadan.

  Stolarna blev jättefina
  /Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annelie, det verkar vara en ännu svårare sorts häll att hålla ren.
   Förstår inte varför glasytan ska vara så svår att sköta.

   Radera
 11. Precis så har vi det, en granne som tycker att guds lag ska råda bland katterna... varje år är det nya omgångar som dyker upp, han har nån favorit inne, resten bår söka skydd bäst de kan, de får sporadiskt med mat. Jag kan inte låta vara eller lösa det, man blir lite fast mittemellan. Två har jag faktiskt fångat in och tagit till kastrering, hankatter tyvärr... Förvildade stackare som inte får någon omvårdnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan inte förstå vilken syn folk har på djur, när de inte bryr sig om ifall de svälter och far illa. Avsaknad av normal empati tycks det!

   Radera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit