söndag 3 februari 2013

Ett kulturmöte

Idag har vi haft besök av ett par vänner, som kom tillsammans med ett ungt gift par, som är asylsökande.
I sitt eget hemland, där det huvudsakligen råder en annan religiös tro än deras egen, är de ständigt förföljda på grund av sin kristna tro.
Det gick till sist så långt, att några försökte kasta bensin på mannen, för att bränna ihjäl honom.

Det unga paret fick hjälp av släktingar att samla ihop så mycket pengar att de kunde fly ut ur landet. De åkte med en lastbil i flera veckor och hade ingen aning om vart de var på väg.
En dag blev de avsatta i Malmö och visste inte ens i vilket land de var.
Chauffören vägrade att köra dem längre, om de inte betalade mera pengar.
Då de inte hade några pengar blev de bara lämnade. 

Genom deras flykt har även deras familjer blivit förföljda och måste nu hålla sig gömda inom sitt eget land.

Det unga parets berättelse om allt som hänt dem och deras familj, är så skrämmande att höra. De talar god engelska så det gick bra att samtala.
Det går knappt att föreställa sig hur det ska kännas, att vara tvungen att fly till ett helt annat land, med en helt annan kultur och ett språk man inte förstår. Bo på en flyktingförläggning och inte ha särskilt mycket att sysselsätta sig med. Därtill bära en stor oro för sin familj. Detta tillsammans med oron att kanske inte få uppehållstillstånd. Vad ska då ske...?
Det här paret har naturligtvis en extra styrka i att vara två. Det måste vara ännu värre, att komma helt ensam som flykting.
Man känner att man är oerhört lyckligt lottad, som föddes i ett fredligt land, där ingen religiös fanatism dominerar livet. 


Idag vill jag länka till den oerhört trevliga bloggen, Sabelhagens olivlund, som Maria har. Där lottar hon idag ut den här vackra sjalen.

7 kommentarer:

 1. Ja, vi vet inte hur bra vi har det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan inte ta något för givet, även fast det har pågått länge. Man kan bara önska att fred och frihet få fortsätta långt in i framtiden.
   Det gäller förstås för oss svenskar att slå vakt om det!

   Radera
 2. Medmänsklighet sitter trångt till där religiös eller politisk eller kulturell fanatism ensamt eller tillsammans i någon kombination fått möjlighet att dra in röta och husbockar i samhällets syllstockar. Jag är glad att vi ännu har möjligheten att låta människor i behov av skydd eller hjälp såväl inom landet som utomlands få komma hit men jag är långt ifrån glad åt hur kriterierna för dessa behov formulerats och hur de sedan tillämpas.

  Jag hoppas att dina nyfunna vänner får en möjlighet att bibehålla din vänskap och utvecka den. Ni bygger öppna broar utan avgifter!

  SvaraRadera
 3. Tror att den här formen av medmänskligt bemötande är oerhört viktigt för den psykiska hälsan. Det är givande för alla parter!

  SvaraRadera
 4. Ett klokt och tänkvärt inlägg Märit och jag tror att vi alla behöver påminnas emellanåt om hur bra vi har det här i Sverige. Visst, vi har det inte perfekt. Långt ifrån. Men vi bor trots allt i en demokrati med yttrandefrihet och religionsfrihet. Mycket av det vi tar för självklart i Sverige är sådant som många människor i andra delar av världen är villiga att offra sina liv för att få.

  Jag hoppas att det kommer att gå bra för era nya vänner och att de ska få en chans att bygga upp sina liv igen.

  Sköt om dig Märit!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 5. Tack, Lotta!
  Ja, det är ju lätt att till vardags irritera sig på saker, som i jämförelse ter sig rätt futtiga.
  Vi vet ju inte om det här paret får uppehållstillstånd, men under tiden de väntar kan vi i alla fall underlätta litet för dem.

  Sköt om dig du också! Kram!

  SvaraRadera
 6. Bortsett från dessa tjänster fasad renoveringar, balkonger, balkongräcken, smide räcken och fönster utförs. Construction är en multitasking och komplicerad procedur. Det handlar om många typer och storlekar av uppgifter som görs i rätt tid och med stora ansträngningar.

  Kökslister

  SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit