fredag 15 februari 2013

I det fördolda

Länge sedan jag skrev, men  i det fördolda händer det saker.

Under några dagar har vi varit omringade av grävskopor, arbetsbilar och män i självlysande overaller.
Vi ska nämligen få fiberkabel till vår lilla by.
Fiberkabel till lilla Björka, det var något som vi helt hade avskrivit från möjligheternas konto. Av en lycklig slump behövde man gå genom vår by med fiberkabel, som skulle vidare längre bort. Vi fick alltså möjlighet att ansluta oss. Det känns som en vinstlott. På samma gång får vi inte bara snabbare och pålitligare Internet, utan också en bredare utbud av TV-kanaler.
Det kostar 15000 att ansluta sig, vilket är mycket pengar, men i sammanhanget en mycket vänlig summa. Vi har hört om betydligt högre anslutningskostnader från andra orter och leverantörer.
Det företag som hittills levererat vårt ADSL är Teleservice i Sjöbo. De har ett mycket passande företagsnamn, för de är värda beröm. De vet vad "service" innebär!

Teleservice har under åren skickat signalen på radiolänk från Sjöbo till Harlösa och därifrån till en ny länk i Öved, där vår telestation  ligger.
På grund av svårigheten att få det systemet stabilt och driftsäkert, har de bestämt sig för att gräva ner fiber i stället.

De har grävt nästan runt om vår tomt,  för att kommat vidare till våra grannar.
En grävskopa har kört och öppnat ett dike. Några killar har lagt tillrätta fiberkabeln och en annan grävskopa har kommit efter och gömt allt i jorden. Det syns väldigt litet av var de gått fram nu mitt i vintern, men den här våren kommer vi inte att få njuta av den vackra scillblomningen som varje vår lagt en blå matta längs ytterkanten av av vår gråstensmur.
Nu oroar jag mig förstås för hur det har gått för alla rosor, som har sina rötter precis där kabeldiket gått fram mellan vägen och trädstammarna. Speciellt vid hörnan där det är väldigt trångt, som ni kan se.
Så här brukar det se ut om sommaren:
Nu är vi i alla fall i mitten av februari.
Om två månader är scillablomningen igång. Då får jag facit på hur det har gått med dem. Men scillan sprider sig ohämmat här, så om ett par år är säkert den blå mattan återställd. Är rädd för att det kan vara sämre med rosorna.

20 kommentarer:

 1. Vad skönt att ni också får "hänga på" och få bättre internet och tv.
  Hoppas dina rosor klarar sig!! Scillorna kommer säkert tillbaka.
  Så vacker din scillaäng är!!
  Ha en fin helg.
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tittar faktiskt väldigt litet på TV, men ibland är det något som verkar intressant. Då känner man sig rätt besviken, om det går på en kanal som man inte kan se.
   Eftersom vi använder Internet desto flitigare, så är det väl mest den förbättrade prestandan där som känns bra.
   Det är verkligen vackert i april, när scillan breder ut sig över hela trädgården. En månad senare har den blommat över och då är man mest irriterad på att de vissnande bladen finns precis överallt i rabatterna och gör att det ser förfärligt ovårdat ut.

   Trevlig helg till dig med, Maria.

   Radera
 2. Fiberkabel är modellen! På den tiden jag hade hus var det väldigt många som var inblandade i mina förbindelser med omvärlden. Det var avgifter för ledningar, leveranser i ledningarna och så telefonen därtill och det var inga småsummor det rörde sig om heller. Idag slipper jag detta krångel och alla som ville ha bra betalt för lite utfört men då fanns inga val. Er anslutningsavgift är rätt stor ändå och den gäller ju bara för ledningarna, sen tillkommer ju kostnaden för det ledningarna ska användas till också. Det är inte billigt att leva bortom stadens hank och stör!

  Scillorna kommer nog tillbaka med tiden och rosorna tror jag också kommer att ta sig igen. De har ju fått ”ny” jord!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi är väldigt glada för den här chansen att få fiberkabel! Visst kommer det att kosta månadsavgift också, men det har vi ju nu med. Den nya blir ungefär lika stor.

   Ja, rosorna har säkerligen fått ny jord nu, men den är tyvärr endast mager sand, så jag får nog tillföra litet bättre jord under våren, om de ska orka reparera sig.

   Radera
 3. Håller tummen att allt klarat sig. Scillor är ju överlevare och även rosorna kan om de vill. O såklart de vill =o)
  Nyss ute med vovven, det töar här. Lite vår i luften, tror jag. Vill jag tro...
  kram
  Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att du har rätt i att rosorna kan om de vill! För nu har de bara att gilla läget! ;-)

   Ja det kommer stunder med vårkänning emellanåt, men när man tittar på spådomarna framåt, så ska det bli runt -10° någon natt nästa vecka, så än får vi gå med strumpor och skor...

   Kram på dig, Katarina

   Radera
 4. Vi grävde för nytt avlopp härom året. Då skulle det grävas genom trädgården och ett och annat äppelträd fick faktiskt sätta livet till. Men dom hade å andra sidan inte burit frukt sedan 70-talet så det gjorde ju inget men dom hade ju i alla fall varit gröna. Men vi får hålla till godo med dom andra. Vi har ju ett urgammalt päronträd som förmodligen är närmare 60 m högt (nästan). Inget frukt. Nästan ingen grönska. Men är vackert ändå...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej men så tråkigt att gamla äppelträd gick till spillo. De ger så fin karaktär till en gammal trädgård.
   Våra gamla äppelträd ger mera frukt numera, sedan vi började gödsla med något komplett gödselmedel. Vi gör en ring hål i marken under ytterkanten av trädkronen med ett järnspett och lägger gödning i hålen.
   När det gäller det jättestora päronträdet, så tror jag att det skulle svara ännu bättre på litet extra tillskott. Om inte annat, så skulle jag bestämt plantera honungsrosen 'Lykkefund' vid trädet, så kommer det snart att få en härlig blomning i juli. Lykkefund är nästan tagglös, vilket är en fördel, ifall trädet plötsligt börjar ge frukt igen som tack för gödning och vatten.
   ;-)Vårt gamla halvmurkna päronträd gav inget heller, när vi flyttade hit, men nu får vi massor av päron.

   Radera
 5. Hoppas rosorna klarar sig!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de överlever kanske, men rosen på hörnan, som är en Gerbe Rose, kommer jag att klippa ner en del, för att den ska orka ta upp tillräckligt med näring.

   Radera
 6. Oj, vad det har hänt grejer hos er! Vad skönt att ni kommer att få ett snabbare och bättre internet. Det är värt mycket dessa dagar. Speciellt för oss lantisar. :)

  Jag hoppas att rosorna har klarat sig och även om ni inte får njuta av er vackra blåa matta denna vår så lär den säkert vara tillbaka redan nästa vår.

  Sköt om er!

  Kram Lotta

  Ps. Så fina bilder Märit! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lotta!
   Ja vi är jätteglada över den här möjligheten. Någon gång innan maj är det lovat att vara klart.

   Hoppas också att rosorna klarar sig. Men jag kommer för säkerhets skull att beskära den stora Gerbe Rose, som nog fått rötterna ordentligt sargade. Den växer precis vid den döda hörnalmen, där de två vägarna möts.

   Sköt om dig du också, Lotta!

   Kram!

   Radera
 7. Hoppas att allt blir lika fint som innan! Fiberkabel hade jag varit hjärtans glad om de grävde ner här, vårt internet är inte driftssäkert i nuläget, och enda chansen för fiber är att gå ihop med grannar och själv betala, tyvärr har jag inte grannar som är speciellt intresserade av det.. kram Sophia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är litet trist för oss som bor utanför tätorterna, att staten lämnat över allt ansvar till marknadens aktörer. De är inte intresserade av "olönsamma" kunder.
   Vi brukar säga, att det säkert varit tveksamt om vi ens fått elektricitet till vår lilla by, ifall det skulle ha hänt idag.

   Radera
 8. Hoppas att det inte skett för stora "omplanteringar".
  Vi fick gräva ner en elkabel förra vintern mellan drängstugan/mejeriet till bostadshuset för att vi kunde inte använda tvättmaskinen och ha på TVn samtidigt ungefär... Det var lite lite kräm här inne kan jag lova. SÅ denna hösten grävde vi ner ett nytt avlopp från drängstugan till huset för att det var en svacka på det gamla och det vågade vi inte ha när mejeriet skulle inhysas,,, så ett stort parti innergård har grävts upp två år i rad... under snön är det sand och växtkaos. Det såg verkligen inte klokt ut förra året och jag bävar för hur det kan se ut nu... Men det är ju förstås ett övergående problem. Med spaden och spettet (mycket stor sten kom upp) i hand så kan man göra stordåd.
  Vi ses
  Kram Malin

  SvaraRadera
 9. Ja, på sätt och vis kan det ibland vara bra, när man blir tvungen att förändra i trädgården. Det märkte vi när almsjukan tog våra pampiga almar. Trädgården fick ett annat utseende, men i det stora hela blev allt bättre. Almarna tog massor av vatten, så vår torra sandjord blev ännu torrare och de skymde bort ljuset, som andra växter vill ha.

  Om det kom upp stora stenar, så går det säkert att skapa något trevligt runt dem.

  Kram!

  SvaraRadera
 10. Vilken lyx med fiber! Det kommer att vara värt det, scilla är ett ogräs och rosorna bor ju i Skåne hos nån som älskar dem, så de repar sig nog :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du kan säkert förstå både vår förvåning och vår lycka när vi fick veta att vi skulle kunna ansluta oss till fibernätet.

   Scillan är jag inte orolig för, men rosorna har nog fått sig en törn. Hoppas att du har rätt, att de repar sig.

   Radera
 11. Vilken underbar blå vårmatta du har. Håller tummarna för att både Rosor och Scilla ska ha klarat sig väl.
  Grattis till bra fibernät :=)

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de är verkligen underbara som försommarens första slösande överflöd, men som Dagliljan skriver, så är de ett ogräs som också växer överallt där man inte vill ha dem och gör rabatterna svårrensade.

   Kram på dig Helen!

   Radera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit