torsdag 7 februari 2013

Tillbygge i köket

När vi nu använt våra köksskåp ett tag, så märkte vi att det inte blivit så lyckat i hörnet vid överskåpen.
Så här såg det ut från början. Ni kan se att det var trångt där i hörnet.
Skåpörrarna har så kallade mjukstängande gångjärn, vilket är nytt för oss. Allt fungerade om man lät dörren stänga sig själv, men av gammal vana ville man gärna stänga den helt och då hände det underliga att den vänstra dörren skrapade på profilen av den andra.
Det här kändes så pass irriterande att vi började fundera på en lösning. Så småningom kom vi fram till att vi skulle köpa en liten bokhylledel och flytta in emellan skåpen.
Sagt och gjort, vi åkte till Smedstorpskök och tittade på deras utställning igen.
Jodå, det fanns en fin del med en liten låda längst ner. Priset gjorde att vi nästan höll på att ramla baklänges, men vi svalde hårt och beställde den lilla hyllan för 3000 kronor. Då hade vi faktiskt fått litet rabatt också! Det var mest för färgens skull, som vi ville beställa den från fabriken.
Listerna som skulle dölja underskåpsbelysningen hade fått vänta på lösningen.

Nu har vi fått hem och monterat den nya hyllan.
Det blev riktigt bra, men först efter viss justering. Det visade sig nämligen att den där lådan också tog i listen på den andra dörren!
Det var förstås en riktig besvikelse...
Lyckligtvis är mannen både praktisk och händig. Dessutom är  han välförsedd med maskiner. Han lossade fronten, som var både klistrad och skruvad på den riktigt välgjorda lådan. Efter att han sågat bort en bit och fräst om den inre kanten, så blev allt bra.
Med köksleveransen hade vi fått en liten, liten flaska med lagningsfärg, som han kunde måla om kanten med. Lådknoppen satte han på mitten av stycket och det finns inte längre något som direkt skvallrar om ingreppet, ifall man inte detaljstuderar det hela.

Hur som helst, så tycker vi att hörnet vann mycket på den lilla hyllan. I det mindre facket ovanför lådan har vi en avlång glasskål med kaffefilter. Skålen stod tidigare på bänken. I skåpet bredvid finns kaffet, så det blev praktiskt och bra.

Nu har även underskåpslisten kommit på plats.


En liten finess döljer listen. Under hörnet sitter en rörelsesensor, som tänder och släcker belysningen när man för handen under den. Praktiskt av flera skäl. Dels slipper man famla efter strömbrytaren. Dels om man har en halogenlampa, så kan man bränna sig om man råkar ta på den heta lampan, när man ska släcka. Nu har vi satt en list med ledlampor där. De blir inte så heta, men vi slipper famlandet.

Det tar litet tid innan man har fått allt som man vill ha det!

21 kommentarer:

 1. Trevligt kök! Mycket utrymme och snyggt. Jag blir nog tvungen att bygga ut skoskåpet i köket. Fast det är ju ett skafferi nu för tiden. Jag ska ta fram tumstocken och leta upp nån gammal bräda. Och slå ihop. Blir nog klart tills kvällsgröten. Hoppas jag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är inte så många skåp i vårt kök, men vi har ju även ett skafferi att gå in i, med massor av hyllor. Nästan allra mest glad är jag för de tre stora bestickslådorna. Äntligen kan man få ha litet ordning bland alla de prylarna.
   Du får väl också visa din ombyggnad i din blogg då!

   Radera
 2. Wow vilket snyggt kök!! Tycker så mycket om fönster i köket så som ni har. Och vad bra det blev med den lilla hyllan där. Häftigt med sensor för tända och släcka.
  Ha det gott.
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Maria! Ja, det här köket har faktiskt fyra likadana fönster, så nu har vi verkligen ljus i vårt kök. Det är något som jag uppskattar jättemycket! Dessutom har vi utsikt både över den lilla grusvägen om går utanför gården och in på själva gården från köket. Mycket glädjande när man bor på landet och måste hålla reda på vad som händer i byn! ;-)

   Radera
 3. Snyggt blev det, och praktiskt också. Ni har fått till ett riktigt drömkök!
  /Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Annelie!
   Av alla kök jag haft genom tiderna så är nog det här det som fungerar allra bäst. Till stor del beror det på, att vi har det relativt stora skafferiet intill, där även frysskåpet står. Sedan är ju de här stora lådorna i stället för skåp fantastiskt praktiska.

   Radera
 4. Den hyllan gjorde stor skillnad! Det blev en bättre balans i hela köket när den kom på plats! Sen måste jag säga att er förmåga att hitta fiffiga detaljlösningar redan tidigare och nu rörelsesensorn är ju förbluffande. Så finurligt fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst! Vi tycker också att den gjorde stor skillnad. Hörnet ser litet intressantare ut.
   Vi hade ju diskuterat om vi skulle sätta någon sådan hylla redan från början, men var rädd att den skulle skärma bort ljuset från fönstret när den kom så nära fönstersmygen. Det var tämligen obefogade farhågor, man märker det inte ens. Nu är det ju också ett norrfönster, så det mesta ljuset kommer i andra fönster.

   Ville visa den här praktiska rörelsesensorn, för att tipsa andra som kanske skulle tycka att den underlättar. Den fungerar ju som en strömbrytare för vilken apparat som helst där den går att ansluta.

   Radera
 5. Blev verkligen bra med den nya hyllan mellan skåpen. Ser liksom lättare ut där i hörnet. Hela köket är superfint! Och att din man är händig, duktig med det mesta - även du - har bevisats många gånger om i din blogg.
  Men Märit, jag kan skicka ner några spannar lera till dig att blanda i din sand, så kommer kungsängsliljorna att frodas. (Fniss)
  Hej och kram från Törnrosa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det knasiga är att vi har ren blålera längre ner i marken. Det märkte vi, när vi borrade för vatten. Men den kommer först vid 7 meters djup och Kungsängsliljorna har inte så långa rötter. ;-)

   Radera
 6. PS Det där med fönsterbrädor nedanför arbetsbänken, det känner jag till. Så har vi det också med fönstret vid diskbänken. Höjden på nutida bänkar är ju en annan mot förr. Blev en nödlösning här när vi renoverade. DS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har sett detta med lägre fönster än arbetsbänkarna på så många ställen, men visst är det en nödlösning. Tycker ändå att det fungerar rätt bra.

   Radera
 7. Härligt kök! Fint OCH praktiskt. Ljuset från fönsterna... mmmm.
  Hyllan blev ett fint inslag.
  Kram
  /Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Katarina till våren hoppas jag att du vill komma hit och se köket i verkligheten!

   Radera
 8. Vilket lyft det blev med hyllan mellan skåpen!!! Är det "våra" ledarmaturer som kommit upp månne? Jag ska genast visa gubben rörelsedetektorn, det skulle han gilla ;) Förlåt att jag inte hörde av mig i fredags... Jag hade ju en massa annat inbokat som jag inte kom på i hastigheten. Det får bli en annan gång! Varm kram /Carina

  SvaraRadera
 9. Roligt att du också tycker att det blev bra!
  Javisst är det armaturerna, som din käre man har gjort! Vi är väldigt nöjda med dem!

  Förstod att du hade annat för dig, men du kan väl komma förbi snart?!

  SvaraRadera
 10. Förstår att du är nöjd med köket, och vilket tålamod ni har!
  Kram

  SvaraRadera
 11. Ja,vi har verkligen fått lära oss att ha tålamod under de här åren. Men desto större är lyckan nu, över att vi äntligen bor i vårt boningshus.

  SvaraRadera
 12. Oh, vilket läckert kök! Härligt att se, jag går och drömmer om ett nytt, så småningom! Ja, tänk att man då alltid måste vara lite händig själv, om det ska bli bra i slutändan! Men, visst blev det väldigt snyggt efteråt med! lycka till med tabascon på blommorna, hoppas verkligen att det hjälper hos dig! Ha en fin alla hjärtans dag med! :) Mia

  SvaraRadera
 13. Tack Mia! Roligt att du tittar in!

  SvaraRadera
 14. Andra populära kök konstutbildningar är frukt och grönsaker, flaskor vin och vingårdar, en rykande kopp te med ett kex på sidan, och listiga arrangemang av vilda blommor och örter. Du kan även välja att rama in en motiverande citat. En enkel rad som "Tro på dig själv" kommer att inspirera dig varje gång du ser det.

  Lister för kök

  SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit