fredag 2 mars 2012

Bygget av Undantaget

Redan från början förstod vi att det skulle ta lång tid att renovera boningshuset. Vi behövde alltså ordna oss en dräglig bostad under tiden.
Då vi ville bo kvar på gården, så fick det bli  i logen. Det fanns ett utrymme, där man hade förvarat foderbetor. Där började vi bygga en liten lägenhet. Den kallar vi för Undantaget, eftersom den liknar en sådan undantagsbostad, som kunde finnas på gårdarna förr.

På hösten 2001 började vi bygga.
Eftersom utrymmet varit betförråd, så var golvet redan nergrävt under marknivå.
Sedan vi röjt ut det som legat där inne, så kunde vi direkt börja gräva för en avloppsstam och sedan fylla upp med makadam.

De här långa takbjälkarna, som Christer redan hade fått tillsågade i en bysåg, låg lagrade därinne. De skulle användas till innertaket, men måste ut när golvet skulle gjutas.

När golvet var gjutet började vi med rumsindelningen.
Precis som med all vår övriga renovering, så har den skett med enkla handritade måttskisser och fingertoppskänsla.
Metoden har sina brister! Det är jobbigt för byggherren, som måste ha alla lösningar i sitt huvud och aldrig får glömma något väsentligt!

Väggarna i uthusen är gjutna med en gammal metod, som kallas kalkgjutning. Det innebär att de inte är så starka, utan allt måste sättas på regelvirke. Det är öppet upp till nock, så bjälkarna från förra bilden ska in, liksom ett innertak.

Här planeras för det blivande köket i Undantaget.

Till väggen mot sovrummet använde vi gammalt korsvirke, som vi hade i lager.Längst in på bilden, intill ytterdörren ligger ingången till toalett och dusch.


Spisfundamentet är uppbyggt. Takbjälkarna har blivit putsade och uppsatta. Innertaket är på plats.

I början av juli 2002 kunde vi flytta in i Undantaget.

Den gamla tvådelade dörren måste kompletteras med en innerdörr.


Det fick bli med en gammal blå dörr från en prästgård i min hemby, i Jämtland. Den tog vi ner på släpvagnen under någon av våra otaliga resor till Jämtland den sommaren. Vi blev skämtsamt kallade för Jämtland-Skåne-expressen!
Det gamla spåntaket och teglet var i dåligt skick så vi blev tvungna lägga om taket. För att vinna tid, så blev det bara nytt tak över Undantaget.

Min son har kommit på besök, så Christer får hjälp med läktningen.

Under byggtiden insåg vi, att detta skulle bli en väldigt liten bostad.
Det skulle bli ganska svårt att ta emot mina barn med familjer, när de skulle komma på sina långväga besök, så vi bestämde oss för att även inreda ovanvåningen.

3 kommentarer:

 1. Är det min kaffekopp på bordet...fniss? Där har jag suttit och njutit, men inte visste jag att ni hade byggt köket. Jag antar att det dyker upp flera överraskningar här. Ser med spänning fram emot...Fortsättning följer.
  Önskar dig en skön helg i solens varma sken!
  Kram/Randi

  SvaraRadera
 2. Vilket jobb!
  Jag har spikat hop ett hus en gång men det var en villa från en hustillverkare i Småland. Där fanns alla ritningar och delarna passade så det var bara att plocka hop pusslet och spika men det här ni visar är av en annan svårighetsgrad!

  SvaraRadera
 3. Det måste vara guld värt att ni mitt i allt arbetet har hunnit fotografera också.
  /Anette

  SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit