lördag 17 mars 2012

Garagets förvandling.. fortsättning

Som jag berättat om här, så bestämde vi oss för, att göra ett uterum av det gamla garaget. Vi kallar faktiskt uterummet för Orangeriet, även om det inte är uppvärmt vintertid, som ett riktigt orangeri måste vara.

Nu förvarar vi en del känsliga växter i kruka där inne vintertid, så de är skyddade mot kalla vindar och vinterfukt, men rummet är alltså inte uppvärmt.
Vi har monterat ett elektriskt element där, men av kostnadsskäl, så värmer vi inte upp vintertid. Det är inte precis någon vinterisolering i vare sig fönster, golv, väggar eller tak. Däremot kan man få en trivsam värme från elementet, då man sitter där under kyliga kvällar.

Golvet har en grund av betong. Över betongen ligger tegelstenar, som Christer kapade till halva tjockleken.
Det är gamla fina handslagna tegelstenar.

Nu efteråt, så har jag insett att det kanske varit klokare att inte ha någon betongbotten. Det är inte så lätt att rengöra det här golvet. Det hade varit bekvämt att kunna spola av det. Nu blir det skurning.
Fast tanken var också, att se till att hålla möss ute. Då hade det nog inte räckt med ett tegelgolv i sand.
Då vi har strävat efter att hålla husens utsida så nära ursprunget som möjligt, så har vi fortfarande garageportarna kvar utanför innerdörren.
Det lilla mellanrummet mellan ytterportarna och väggen blev utmärkt för elskåp, eluttag och en styrning till bevattning i trädgården.

Det är lätt att projekt sväller!
Vore det inte bekvämt att ha vatten i vårt Orangeri?
Snart var ett full grävning över hela gårdsplanen fram till vår pumpbrunn, som ligger nästan längst bort i hörnet, utanför Drängkammaren och snickarboden.
Ja, och vatten kräver någon sorts avlopp!
Nu skulle det ju inte bli annat än gråvatten, så vi bestämde oss för att göra en liten dräneringsbrunn utanför och leda vattnet dit. Det blev en enkel typ av klädd grop fylld med makadam. Vi har torr sandjord, som vi ville hålla utanför gropen.

Inne i närmaste hörnet kommer alla rör in. Där finns även en fördelning till en ledning, som går till en kran på utsidan av Orangeriet, invid den lilla dammen.

Sedan fönstren blivit glasade, placerade jag krukor med plantor och sticklingar i fönsternischen. Det visade sig ganska omedelbart vara ett misstag.
Spill och blomjord på en putsad yta är väldigt svårt att ta bort.

Raskt bestämde vi oss för att sätta något tåligare i fönsternischerna.  Helst ville vi ha något av sten, men det var knappast tänkbart med tanke på kostnaden. Det lutade mot någon sorts klinker.
Av en ren händelse, när vi hade ett annat ärende till Bauhaus, så hittade vi färdiga fönsterbänkar i granit för runt 180 kronor styck - om jag minns rätt. Och de var i RÄTT längd!
Fix och färdig stenhylla för varje fönster! Den behövde bara fasas in och putsas fast.
Från början hade vi det ganska trivsamt i vårt Orangeri och satt där ofta, även om det inte var målat i taket och inte färdigt med vattnet och vasken.
Den gamla kökssoffan fick ny användning. Tills vidare fick de riktigt sköna trädgårdsstolarna bli våra sittplatser runt bordet. Bilden är faktiskt tagen innan vi fick in tegelgolvet.
Men nya saker inträffade...

Orangeriet var det enda rummet som var en någorlunda mussäker plats. Allteftersom vi tömde boningshuset, så blev vi tvungna att börja använda det som förråd.

När mamma gick bort och vi hade begravning, fick vi till och med använda det som sovplats för ena dotterns familj.
 När pappa blev ensam, så fungerade det dåligt för honom att bo själv.  Han bodde omväxlande hos oss och hos min syster och svåger. Hans lägenhet fick sägas upp.
Det mesta skänktes bort, men det blev ändå en hel del som man ville spara.
Återigen fanns bara Orangeriet som lager.
Idag är där instoppat alla saker, som vi inte har placerat än, så nu är nästan hela rummet fullt.

Så ska det inte få fortsätta, men vi har inte orkat ägna oss åt det ännu. Vissa saker kommer vi säkert att ta med in i boningshuset.

Tills vidare får vi hålla oss utanför Orangeriet med våra gäster.

4 kommentarer:

 1. Vilket läckert rum! Ser så inbjudande ut...har aldrig sett det tomt (smile)...ser fram emot att få sitta där och njuta av en kopp kaffe medan regnet strilar ner utanför och ändå kunna njuta av den vackra vyn med alla rosor utanför.
  Kram/Randi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Randi, jag hoppas också att jag ska kunna bjuda dig på kaffe i vårt Orangeri - innan vi dör! ;-D

   Tänker försöka röja upp och återerövra det så snart vi flyttat in i huset!

   Radera
 2. Jag tycker ni skapat något riktigt trevligt av det gamla garaget. Att det tillfällig fåt härbärgera annat än växter visar bara hur mångsidigt det blev därför att det gjordes rätt från grunden. Stiligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det!
   Maken säger att han misstänker att sådana här rum hos andra också fått bli förvaringsplats. Både vi och andra har oftast för mycket saker, som vi inte använder.

   Men...jag har ambitioner! ;-D

   Radera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit