torsdag 8 mars 2012

Hål i taket

När man flyttar till en gård, som faktiskt knäar under förfall, så krävs det en del akuta åtgärder. Ibland måste de göras, fast de inte känns leda så mycket framåt.

Så fort vi hade blivit klara med bostaden i Undantaget, så att vi kunde flytta in, så fick vi koncentrera oss på att laga ett stort hål, där logens yttertak hade fallit in. Tyvärr tog jag aldrig någon bild på själva taket med sitt hål, så det kan jag inte visa.
Även vindskivan, på gaveln närmast hålet, hade ruttnat. Den hade delvis fallit ner mot taket på ett gammalt garage, som  var byggt mot gavelsidan.

Man får konstatera, att garaget tydligen byggdes till en liten låg bil!

Eftersom logtaket kändes litet för murket att gå på, så behövde vi bygga en byggställning, vid gaveln där garaget finns.
Ganska snart märkte vi att garagetaket inte heller höll för en ställning, så vi fick fundera ut en annan lösning.

Det vi kom fram till var, att vi framöver också skulle bli tvungna att byta garagetaket. Det skulle nog bli enklast att göra alltsammans i ett svep, så vi skred till verket och tog bort de gamla takskivorna. Det ligger bara en liten rad kvar längst ner.

När vi nu höll på att laga på den här delen av taket och vindskivorna, så tyckte vi, att det var lika bra att också passa på att byta logens dåliga gavelbräder.

Det var en befriande känsla, när hålet i taket blivit lagat och takåsarna hade blivit förstärka. Med förskräckelse hade vi gått och sett på det under ett par år och vetat, att det brådskade.

Motsvarande stycke, av framsidan på taket, fick också ny råspont.

Snart hade vi fått en ny gavel. Bara för alla eventualiteters skull fick gaveln även en vindtätningspapp. Man kan ju aldrig veta, vad som kommer att hända med huset framöver.
Det fungerade bra nu, med ställningen, när vi hade möjlighet att låta den stå stadigt på marken inne i garaget.

Trots att den här renoveringen inte var så "användbar", så blev det ändå väldigt trevligt, att se den nya fina gaveln!
3 kommentarer:

 1. Jag beundrar ert mod och uthållighet. Vilken tur att just ni tog över gården. Det här är absolut värdefull kulturvård. Er vackra gård kommer nu att bevaras för framtiden.
  Kramis
  Randi

  PS. Du har väl fått lika mycket snö som jag har?!

  SvaraRadera
 2. Tack Randi!

  Mod och uthållighet. Ja, det sista stämmer förstås. Det första kanske inte var mod - mera ren optimism! ;-))

  SvaraRadera
 3. Det krävs resurser av många slag för att få allt att fungera. Ni har absolut det och använder dem till att skapa er något alldeles extra att trivas ihop i!

  Undrar om garaget varit avsett för en motorcykel?

  SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit