onsdag 18 april 2012

Våren gör halt

Idag blåser det isvindar över Skåne! Våren stannar liksom upp och växterna hukar sig i rabatterna.
De här bilderna tog jag för ett par dagar sedan, när det var betydligt skönare väder. Det hårda solljuset gör tyvärr inte växterna riktig rättvisa.
De  vinröda hyacinterna verkar duktiga på att återkomma. Det här är tredje året de blommar här.

Till vänster om hyacinterna sitter några mörkbladiga primulor, som jag köpt hos vännen Carina i den mysiga lilla butiken, I vått och Torrt.


Ser ni att kameliaknoppen har börjat visa färg! Nu tål den ingen frost, för då får blomman bruna kronblad. Det blir till att passa den med täcke, om det blir nattfrost igen.Tulpanen 'Prestans Fusilier' blommar nu som bäst.
Fast jag förstår inte, att fotografen lät de torra perennkvistarna ligga kvar där och skämma fotot! ;-DOvanför tulpanerna är klätterrosen 'Alchymist'  bunden, längs en bambustav. Härom dagen läste jag att man även kan binda ner 'Baron Girod de l'Ain' på samma sätt, så nu ser den ut så här. Det ska verkligen bli intressant att se hur den kommer att bli, när det kommer blommor längs de nerbundna grenarna!

Den här frösådda julrosen har börjat blomma nu. Den är på sitt andra år.

Årets finaste julros är nog annars den här vita med rosatonad  insida - som den blygt försöker dölja.


De stora stenarna är skydd mot krafsande höns, ifall någon undrar varför de ligger där.

Förra årets två primadonnor bland julrosorna, har sorkarna saboterat med sina gångar, så nu får jag försöka sätta in en räddningsaktion för dem - julrosorna alltså, inte sorkarna! De stackars växterna hänger och vill inget alls längre - inte ens vara med på bild.
Även svavelpionen till höger har blivit rätt saboterad i år. Det kommer knappt ens blad. Den här bilden är från 2010.

.
I morgon får vi gäster, som stannar över helgen, så nu blir det kanske blogguppehåll i några dagar.

Allt gott till er mina läsare!

10 kommentarer:

 1. Jättefint ni har det !! Till och med här uppe i Hälsingland frösår sig julrosen och jag inbillar mig att den blir härdigare när den får växa upp på stället....Din ide med de vågräta rosorna ska jag härma i år, bra vintertäckning också när dom hamnar under snön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det ska bli roligt att höra hur det fungerar med horisontell nerbindning av rosor på andra platser i landet!

   Det är flera frösådda julrosor på gång att blomma. Det ser ut att vara helt vanliga blommor. Annars vet man ju inte riktigt vad det blir för färg, när det är frösådder.

   Radera
 2. Åhhh, ljuvliga vårbilder från din fina trädgård.
  Här vräker snön ner och det har kommit ytterligare ca. 20cm till de tidigare snötäcket som är ca. 30-40cm. Här råder det alltså full vinter.

  Önskar dig en härlig kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh Helen, jag förstår att det känns jobbigt med ännu mera snö. Nu vill man ju ha vår!
   Våren har förvisso kommit längre här hos oss, men det har inte varit så gott om härliga vårdagar än, då det varit mycket kall blåst i år.
   Men är man i lä och solen skiner, så är det riktigt skönt.

   Radera
 3. Jag har varit ut och kikat lite på världen. Sjöarna låg spegelblanka och det var skönt i luften även om solen mest höll sig halvgömd eller mer.
  Häggen är på väg att få ut bladen och även en del andra buskar har hunnit långt. Druvflädern har till och med fått fram blomknopparna. Mer om detta i morgon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det inte så stor skillnad på hur långt våren har kommit där, jämfört med hur det är här.

   Idag såg jag i alla fall den första slånbusken med blommor, annars är det bara litet smått grönt på buskar längs vägarna.
   För mig som norrlänning är det ovant att se att buskarna får gröna löv långt före träden. I Norrland följs de åt mycket mera.

   Radera
 4. Så mycket fint du visar! Härligt med blommande tulpaner.
  Dina julrosor är så stora och fina. Spännande med de nedbundna rosorna! Ljuvlig kameliaknopp, hoppas ni inte får mer nattfrost nu då.
  Ha de gott.
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu börjar fler och fler av vårblommorna komma. Lundvivorna har börjat blomma och de brer ut sig alltmer i vår trädgård.

   Kamelian har runt 12-15 knoppar, men det är bara denna som legat mot husgrunden, som börjat visa färg.

   Har jag uppfattat rätt, att ni nyligen har varit till ert ställe nere på kontinenten? :-)

   Radera
 5. Ja, den här veckan har man upplevt annat än våren. I Köpenhamn regnade, haglade och snöade det! Skönt att solen visar sig idag. Du har verkligen många ljuvliga blommor i trädgården. Jag är jätteimponerad över din Kamelia. Så ser inte alls min ut...suck! Din kanske har stått under sollampan???
  Hoppas du hinner njuta av dagens sol & värme!
  Kram/Randi

  SvaraRadera
 6. Mitt första svar till dig bara försvann, då det visade sig att jag var utloggad från Googles. Det borde inte gå att skicka kommentarer, om man inte är inloggad! Man undrar förresten vart sån´t tar vägen.... ;-D

  Gör ett nytt försök! Den här kamelian är planterad på gårdens kanske varmaste och mest vindskyddade plats.
  Under vinterns kallaste period har den haft en "bur" av kycklingnät och en jutesäck svept utanpå det. Det tycks ha fungerat bra.
  Förra vintern skottade jag upp så mycket snö som möjligt över den. Då frös de toppar som stack upp ur snön, medan det som var under snön klarade sig.
  Hoppas på, att den kommer att bli alltmer härdig ju fler år den blir, men några vintrar till får den nog ha litet extra skydd.
  Kram/Märit

  SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit