söndag 29 april 2012

Rosa Flammentanz

I mitt förra inlägg berättade jag om våra nytillkomna provodlingsrosor.
Idag fortsätter jag att visa de rosor vi redan har.

Klätterrosen Flammentanz är en hybrid, Rosa rubigniosa x Rosa kordesii, som introducerades av Kordes år 1955.
En del rossamlare brukar rynka på näsan åt den och tycka, att det är en simpel ros, som inte kräver mycket av sin ägare.
Den är kanske litet för vanlig, för att inspirera vissa rosodlare, då den  är lättodlad, tämligen frisk och finns hos väldigt många trädgårdsägare.
I södra Sverige kan den lätt bli 4-5 meter hög och ett par meter bred.

Men vi i Mariehem hör inte till den skaran, som tycker att det är en simpel ros. Vi älskar den  här blomvilliga och färgstarka rosen, med sin rika blomning, som hos oss pågår från slutet av juni till slutet av juli!
Skulle vår Flammentanz dö, så skaffar vi genast en ny!

Vår Flammentanz planterades mellan Drängkammaren och Snickarboden på sommaren 2004. Alltså mellan de två dörrarna till höger på bilden nedan. Samtidigt planterades pimpinellen Poppius bredvid den.

Första sommaren fick inte Flammentanz några blommor, eftersom den blommar enbart på ved, som är minst från fjolåret, men den skickade iväg ett par långa årsskott. Vi skaffade en spaljé och började binda upp rosen,

Hade vi från början känt till dess väldigt kraftiga växtsätt, så hade vi nog löst uppbindningen på något annat sätt. Kanske med ett par långa stödkäppar eller strängar. Nu sitter spaljén där på väggen, nästan till ingen nytta, då det mesta av rosen är fäst mot en bit armeringmatta i takkanten.

Nästa sommar, som var 2005, blommade den redan riktigt duktigt, som här, bakom ryggen på mina föräldrar.

År 2007 nådde den upp till takkanten. När bilden togs, hade ännu inte huvudblomningen kommit igång.
Vid dess sida hade Poppius också börjat få litet storlek och nådde in över snickerifönstret. Poppius har redan avslutat säsongens blomning, när Flammentanz sätter igång.

Sommaren 2008 hade Flammentanz  växt ut till sin fulla bredd, av ett par meter. 

I juli 2009 var den riktigt fylld av blommor.

Sommaren 2010 fick den så tunga blomklasar, att en del grenar lossnade från uppbindningen vid takkanten och föll neråt.
Den här bilden skickade jag in till Help Me Find, som har skapat en sorts växtregister med massor av bilder, bland annat över all världens rosor. De flesta bilderna har privata odlare skickat in.
En tid efteråt fick jag ett mejl med en fråga, från en Dr. Reinhard Witt i Tyskland, om han fick använda min bild i en bok, som han skulle ge ut. Han fick min tillåtelse och boken kom hösten 2011.

Jag fick också, som medverkande, ett ex av boken, som är ett väldigt fint uppslagsverk för rosälskare.

Här är min bild i boken. Bilden blev rätt hårt beskuren, så att det blev bara ett utsnitt av själva blommorna, med en inklippt bild av nyponen.


Sommaren 2011 glömde jag visst att fotografera vår Flammentanz, så jag får använda ett litet oskarpt foto från en webbkamera.

Rosen har emellanåt haft några grenar, som svartnat och dött, så jag har fått ta bort dem. Nu planerar jag faktiskt, att klippa ner rosen helt, efter den här sommarens blomning. Den behöver nog förnyas, så att den får blommor hela vägen nerifrån igen. Jag hoppas, att om jag klipper ner den i slutet av juli, när den blommat klart, så ska den ska hinna växa upp så pass innan vintern, att det blir en del blommor nästa sommar igen.

16 kommentarer:

  1. En vanlig ros här uppe, omtyckt för blomvilligheten. Vi har ett par stycken. Den ena ska få nytt stöd, idag.
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den ska ju vara härdig åtminstone till zon 5.
      Hur hög är era Flammentanzrosor?

      Radera
  2. Önskar att min Flammentanz skulle blomma så åtminstone en sommar.Ett år var jag ordentlig och la ner grenarna på marken för att rosen skulle få skydd av snön. Då hade sorkar gnagt av alla grenar, året innan frös den bort. Detta året ser grenarna fina ut, hoppas på en fin blomning. Tur att odlare är ett tålmodigt släkte !!Ha en trevlig sista april med Majkasa !!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas verkligen att den kommer med blommor i år då!
      Antar att du menar att den frös bort vintern 2010?
      Det var verkligen ett prövoår för klätterrosor. Minst hälften av våra klättrare frös ovan mark, den vintern. Fast Flammentanz klarade sig här.

      Radera
  3. Nog är den värd att ha! Om den är så lättodlad att den i sig inte fungerar som pittförlängare för de odlare som så behöver, blir den ju en utmärkt ros att använda som bakgrund åt de mera knepiga som man bara kan skryta med att man har. Vill inte dessa ömtåliga dyrgripar gå i blom har man ju trots allt lågornas dans att värma sig vid ändå.

    SvaraRadera
  4. Det ligger allt en hel del i det du säger! ;-D

    SvaraRadera
  5. Jag tycker också mycket om Flammentanz. Bodde tidigare i ett gårdshus i centrala Lund, och utanför mina fönster växte flera gamla Flammentanz. De var helt makalösa i sin blomning och drabbades aldrig av några sjukdomar överhuvudtaget! Här på gården har jag en Sympathie, men så småningom ska det bli en Flammentanz här också.

    Min bästa ros är Penny Lane, en New Dawn-avkomma. Brydde jag mej om vad många andra tycker skulle den åkt ut för länge sedan, men den är frisk och mycket vacker och ger oss perfekta rosor in i oktober-november.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anna, Penny Lane är en av mina favoriter också. Helt underbara rosor - i mitt tycke är den betydligt finare än New Dawn.
      Till min fasa, så verkar det som om vår Penny Lane har givit upp i vinter. Inte ett enda skott syns ens längst ner! :-(

      Kommer den inte snart, så köper jag en ny, för jag vill inte vara utan den!

      Radera
  6. Våra PL är i full gång redan och jag har bara klippt bort det som frusit.

    Jag föredrar också Penny Lane framför New Dawn som i mitt tycke växer och inte blommar lika rikt. Blommornas färg går definitivt bättre till falurött än New Dawn. Våra två Penny Lane-plantor står i och för sej intill den vita stallvägen, men det är ändå falurött som dominerar här hos oss.

    Vi ska på sikt plantera fler rosor, men vi måste först dra upp de stora linjerna i trädgården. Hos oss ser det fortfarande ut som på era "före-bilder", men jag vågar nog påstå att er blogg gett oss hopp om att också vi en dag ska ha en fin trädgård.

    SvaraRadera
  7. Oh jag älskar den. Jag satte 2 stycken vid min förra året nya pergola. Förstår att de inte blir mycket för världen denna sommar. Men du inger mig hopp att jag kommer få mycket njutning. Kram/Fia.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer säkert att bli fint vid pergolan och jag tror, att du kommer att få njuta av en del blommor redan i sommar.

      Kram! Märit

      Radera
  8. Fina Flammentanz-bilder! *suckar hänfört* Jag har två Flammentanz som bara är knappt metern. De har inte hittat sin slutliga plats än heller. Den ena blommade inte i somras så den hade nog frusit eller blivit sorkbiten.

    New Dawn har jag också men den är inte heller stor. Har aldrig sett Penny Lane, nu måste jag googla. Tack för tips. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror, att i din zon 6(?), skulle klätterrosorna må bra av, att få bli insvepta med vinterväv under köldperioden. Kanske är det viktigast att skydda dem mot iskalla vindar.
      Lägger man ner dem, så de täcks av snö, så är de också skyddade mot vind och kyla. Fast då riskerar man, att sorkarna gnager på grenarna.
      Hörde för länge sedan, att man kan skydda växter mot sorkar, genom att trampa till snön så den blir hård och isig närmast stammen. Det kanske fungerar även för nerliggande grenar, men då får man förstås trampa runt om allt, som liggar ner.

      New Dawn är inte stor hos oss heller, av någon anledning. Du har väl lerig jord och det brukar ju New Dawn gilla.
      Har en bekant, som har sin New Dawn i lerig jord. Den når över fönstren på andra våningen och har väldigt grova stammar!
      Penny Lane är fantastisk! Producerar så fullkomliga blommor, som är nästan puderfärgade.
      Tyvärr, så har min frusit i vinter, så nu kan jag bara hoppas att den skjuter nerifrån, men än syns inget.

      Radera
  9. Härlig ros! Grannar "mitt över gatan" här har den på fasaden på sitt gathus. Förbipasserande frågar rätt ofta vad det är för en fantastisk ros, som är så frodig och fin. Husväggen ligger i söderläge, så den lapar sol mest hela dagen.

    SvaraRadera
  10. Ja, det är en ros, som är väldigt blomvillig. Vår sitter mot öster inne på gården, så den har inte full sol, men ändå några timmar - och mycket lä.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har fått förhandsmeddelande om att Anonym (Michèle) har lämnat en kommentar till det här inlägget. Kan läsa i inlägget, men förstår inte varför det inte syns här. Besvarar ändå din fråga här, om vad man ska använda vid uppbindningen. Har provat allt möjligt från plastöverdragen tråd, till klämmor och till och med svart smal elkabel. Tycker tyvärr, att det ofta händer att just grenar som man bundit med de gröna trådarna har dött till nästa år, så därför har vi sökt alternativ.

      Sista året har vi köpt en en sorts mycket starka, men mjuka uppbindningsband av något mörkgrönt nylonmaterial. Bandet är ungefär 1,5 cm brett. Det är väldigt lätt att arbeta med och sitter stadigt. Det använder jag till nästan all uppbindning numera.
      Hoppas att du har någon hjälp av detta!

      Radera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit