tisdag 22 maj 2012

'American Pillar' och 'Summer Snow' - ett oskiljaktigt par

På hösten 2006 planterades en klätterros, som heter ''American Pillar', invid en av de döda almarna utanför muren. Den döda trädstammen skulle nu få en ny uppgift,  som klätterstöd till rosen.

Samtidigt planterades en annan klätterros, 'Felicite et  Perpetue' med avsikten att den skulle få ligga ner längs naturstensmuren.

Våren 2007 blommade de första blommorna på American Pillar, rätt nära marken och nya skott började skjuta i höjden.
Så här dags kom idén, att även plantera en klematis 'Summer Snow' vid samma träd. Vi fäste därför ett hönsnät runt stammen en bra bit uppåt, för att klematisen skulle ha något att klättra i.

Blommorna har en mycket kraftig rosa färg med ett vitt öga runt den gula ståndarkransen.

I juli 2008 kom rätt många blommor, men fortfarande bara på de gamla grenarna närmast marken.

Nu började både rosen och klematisen få litet höjd. Rosen kunde förstås inte hänga med den starkväxande 'Summer Snow', men den var på väg uppåt med nya skott.
Den andra klätterrosen, 'Felicite et Perptué', som är den vita rosen i förgrunden, hade börjat blomma, även om det inte var något överdåd. Den hade i varje fall ingen större lust att ligga på stenmuren, utan spred grenar åt alla håll.

Sommaren 2009 hade fjolårsskotten hunnit långt upp, faktiskt över Summer Snow och nu fick den blombara skott även i toppen. Bilden är tagen på kvällen  och med litet störande motljus.

Vintern 2009/2010 blev svår för rosor. Många förtvivlade trädgårdsägare berättade på rosforumen om  bortfrusna rosor, därför var vi verkligen lyckliga över att våra klätterrosor hade klarat sig nästan oskadda.

På sommaren 2010 var den riktigt pampig.

Här ser man att även 'Felicité et Perpetué' har blommor längs grenarna - men hon vill inte lägga dem på muren!

Det  här var rosens hittills bästa blomning, för sedan kom nästa svåra vinter 2010/2011.
Den här gången fick även våra klätterrosor känna av Kung Bores makt. Många av dem frös ner, ända till marknivå. American Pillar klarade sig från total nerfrysning, men det var visst endast en gren som överlevde.
Blomningen blev förstås därefter. Det blev bara ett fåtal blommor sommaren 2011.

Den senaste vintern har varit snällare, så nu är det bara att hoppas, att förra sommaren innebar en hel del nya skott. Det är faktiskt inte så lätt att se nya skott inne i det virrvarr, som 'Summer Snow' ställer upp med.

Summer Snow skulle nog behöva klippas ner och få starta med nya fräscha grenar. Fast jag vet sannerligen  inte, hur jag ska kunna klippa den, utan att skada American Pillar. Det får nog vänta ett tag till.
Parbildningen med klematisen har i varje fall inneburit att rosen aldrig har behövt bindas upp. Det har klematisen skött om åt oss. De är som sagt ett oskiljaktigt par!

13 kommentarer:

 1. Planterade en Summer Snow förra veckan. Det står en halvdöd hög fläder som ska få agera värd för det ivriga klättrandet den kommer att ägna sig åt. Men visst vore det vackert med en klätterros som sällskap!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det måste förstås vara en tuff klätterros, som ska orka med en sådan ivrig partner. Det verkar åtminstone hittills, som om American Pillar är rätt ros. Den kan också behöva litet vitt som motpol till sin egen skarpa rosafärg, som kan vara svår att kombinera med annat.

   Radera
 2. Svar
  1. Ja, vi tycker också att det blivit fint!

   Kram/Märit

   Radera
 3. Så fint!! Summer Snow är verkligen fantastisk - hur länge håller blomningen i sig?
  Allt gott,
  Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Summer Snow blommar nästan till frosten, men i oktober-november börjar blomningen avta.

   Kram!

   Radera
 4. Gamla träd kan vara bra till mycket! Med nya blommor och blad omkring sig får de ju en nystart en ny era som blombärare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var med blandade känslor vi såg almarna dö, men för trädgårdens övriga växter har det enbart varit positivt.
   Det har varit mycket bra tillfällen att plantera klätterrosor mot träden - ingen rotkonkurrens, men lä och bra möjligheter till uppbindning.

   Radera
 5. Åååh, jag blir alldeles matt! Att kunna få sina rosor till den höjden och med sådan blomning. Underbart. Och jättefint tillsammans där vid stammen. Verkligen lyckat.
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera
 6. Det är onekligen pampigt när de blommar hela vägen uppför stammen, så jag önskar att vi får se det i sommar igen.

  Det är inte utan orsak den heter Pillar! Tror nog att den kan bli rätt hög även i dina trakter. Den räknas i varje fall av Rosenposten som en Zon3-ros.

  SvaraRadera
 7. kajo på AoT24 maj 2012 17:15

  Coolt! Sånt överdåd är nog omöjligt här... men i sommar ska jag gräva ner Polstjärnan bredvid en rönn. Jag har nya klematis i alla färger men har inte valt ut någon än.

  SvaraRadera
 8. Polstjärnan har jag också, men den trivs inte jättebra här, utan blir litet lång och "raftig". Den är ju så fin, när den blommar. Det är möjligt att vår sandiga jord lakas ur för mycket, så det skulle behövas mera näring än jag gett den. Har märkt att jag undergödslat många andra växter.
  Tänker du plantera klematisen invid Polstjärnan?

  SvaraRadera
 9. Vilket vackert par!!! Åh jag måste nu gå igenom hela din blogg vilken fantastisk skatt du bjuder en rosfantast!!!! Jag inser att jag missat massor här hos dig. Fler Summer snow måste inhandlas i vår jag har försökt med en planta förra sommaren men den dog nu måste jag hitta en annan plats.

  SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit