tisdag 15 maj 2012

Fruktträdens blomning

Nu har våra fruktträd slösat med sin blomning i ett par veckor. Det börjar alltid med körsbär och plommon.  Sedan kommer päronen och sist äppelträden.

Vårt allra vackraste äppelträd, har en ljuvlig rosavit färg. Bilden är inte så skarp, som jag skulle önska, men det går kanske att föreställa sig ändå.

Vår infart var ursprungligen anlagd med symmetriskt planterade fruktträd på varje sida.
Några av dem hade dött, men vi har planterat in nya, för att få tillbaka fruktallén. Det är ett Ingrid Marie och ett Åkerö och så Eldrött duväpple, som jag berättar om längre ner.
Man kan skymta båda  dessa första, till höger i bilden. Ingrid Marie närmast kameran.
Idag hade alla bin fest i det här trädet. Det stod som en ljudmatta runt kronan.


Närmast grindhålet står ett gammalt päronträd kvar. Det var mycket illa åtgånget när vi flyttade hit.  Själva stammen är kapad. Den är ihålig och svag och för närvarande bo till en starfamilj.
Barken nertill håller på att murkna bort, så det gamla trädet för ett hotat liv.
Bilden är från 2002. Då fanns det endast en gren som levde, när vi började röja fram trädgården från allt sly.

När vi började sköta trädgården, så fick den enda grenen ny kraft. Den höjde sig alltmer uppåt och efter något år så hade den bildat en ny krona.

Den har fortsatt att utvecklas, trots den bräckliga grunden. Efter något år började trädet blomma.

 Hösten 2011 såg den ut så här inför skörden. Vi tror att sorten är gråpäron, men vi har aldrig frågat någon pomolog. Våra päronträd får litet angrepp av päronrost, men hittills har det inte verkat skada dem så mycket.

Som parträd till det här gamla trädet, men på motsatta sidan,  planterade vi runt 2003 ett päronträd av familjetyp.
Det har hittills fått ett par frukter, på den enda av sorterna, som orkat blomma. Nu kommer även blommor högre upp i trädet, så möjligtvis får vi någon mer sorts päron i år.

Något av de första åren vi bodde i Mariehem, fick vi chansen att vara med på en kort ympkurs. Vi ympade då fyra olika äppelträd, varav ett var en dansk sort, "Eldrött duväpple", som ingår som parträd till "Ingrid Marie" i vår infartsrad.
För någon vecka sedan stod vi vid det trädet och samtalade om, att det borde verkligen vara på tiden, att det började bära frukt. 
Träd måste både höra och förstå, för plötsligt finns det nu fullt av blomklasar, jämnt fördelade på hela det lilla trädet.

Ett av våra andra ympträd dog, efter att ha blivit fejat och brutet av hjortar. De två andra äppelträden står nu ute i vårt rosdike, vid vägen ner till ån. Även de har blivit både betade och fejade, men de har ändå någon enstaka blomma i år. Namnlapparna har försvunnit, men jag har för mig att det ena var "Signe Tillisch".


19 kommentarer:

 1. ÅÅ så himla vackert!!!!!!
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det vackert och just det här rosablommande trädet står så fint mot lönnens gröna krona. Tyvärr vet jag inte vad det är för sorts äpple. Det är ett som mognar tidigt, i slutet av augusti och som snabbt tappar syrligheten. Men om man skördar omedelbart vid mognaden, så blir det en underbar must.

   Radera
 2. Svar
  1. Svaret ovan till Berit gäller också till Tora (Backtobasic) och Kerstin i Lund! :-)

   Radera
 3. Så underbart vackert!
  Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svaret ovan till Berit gäller också till Tora (Backtobasic) och Kerstin i Lund! :-)

   Radera
 4. Åh, vilken fantastiskt fin länga! Och vilka härligt blommiga bilder. Gissar att det är ordentlig försommar i Skåne nu! Här tror jag att vi kan ha årets första försommardag i dag :)

  Solsken
  //Linda

  SvaraRadera
 5. Tack Linda och varmt välkommen hit!

  Ja, åtminstone för växtligheten är det ordentlig försommar nu. För oss människor är allt vissa dagar rätt kyliga och blåsiga, men de stunder när solen värmer och det blir vindstilla, så är är det riktigt härligt. Speciellt härligt är det mot eftermiddagarna när koltrasten och de andra sångarna startar sin serenad!

  SvaraRadera
 6. Gråpäron är gott det! Man kan göra mycket gott av dem! Även virket i trädet är dugligt att snida i!

  http://bebestblogg.blogspot.se/2011/01/da-nar-jag-var-ung.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är riktigt goda päron, men de har ingen lång hållbarhet. Vi försökte i höstas att göra must, men den blir alldeles för söt.
   Det skulle egentligen passa till cider, så det ska vi nog försöka lära oss att göra.

   Det här trädet blir väl inte så vidare bra för snidning, då det är ihåligt inuti. Men mindre stycken skulle det väl kunna bli. Fast jag hoppas att det kommer att stå kvar länge än!

   Radera
 7. Vackert!
  Och vilken fantastisk återhämtning trädet gjorde, snacka om livskraft och livslust!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi är väldigt förundrade över att det kunde ha så mycket livskraft kvar! Visst är det för underbart?!

   Radera
 8. En sån trevlig blogg! Jag upptäckte just att du varit inne och kommenterar mina bleka fritillarior i början av maj. Kul att läsa om andra skåneträdgårdar än sin egen så jag lägger till dig i min läsalista!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och välkommen hit!
   Har också lagt till din blogg i min lista.
   Ha en fortsatt fin helg! Det ska visst bli litet varmare några dagar igen före nästa återfall!

   Radera
 9. Wow vilket enastående träd till att kämpa för överlevnad;) Här får du ett långt svar på din fråga hos mig.

  Squaschen då, Jag har faktiskt 3 plantor till;) Jo ser du jag ska ha galler bakom stående. Sedan kommer jag binda upp dom så dom växer uppåt mot gallret istället för liggande. Så gjorde jag förra året också fast då hade jag dom på friland i köksträdgården. Dom tar mindre plats om man har dom så tycker jag. Sedan får jag väl knipsa av dom om dom blir för höga. Men förra året blev dom bara lite mer än en meter. Då hade jag nog för fattig jord för det blev lagom med skörd inget överflöd. Nu har jag bra jord och skulle det bli mycket skörd så kommer jag förvälla och frysa en del och sedan sylta mycket.
  Gul får jag prova nästa år. Det blev jag nyfiken på nu. Kram /Fia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gul är den som brukas som pumpa till Halloween. Faktum är att vi inte åt någon, utan använde dem bara till dekoration.

   Radera
  2. Då förstår jag det där med galler. Fast jag tror inte att det hade fungerat på bamsesquashen vi fick. Då hade nog stjälken gått av.
   Nu ska man förstås inte låta dem förväxa sig så...
   Ja, squash vill nog har rätt kraftig jord. Vi la i mycket hästgödsel - även relativt färsk.

   Kram/Märit

   Radera
 10. Fin historia om det illa åtgågna päronträdet!
  Här blommar körsbär, äppelträden slår it idag (kanske) Knopparna är stora och mörka.
  /Anette

  SvaraRadera
 11. Har aldrig tänkt på det förut, men nu ser jag att bland våra träd, så blommar de tydligen i samma turordning som de mognar.
  Är det slumpen, eller hör det ihop?

  Har varit hos Carina Ljung idag. Hon har haft växtloppis vid sin butik.
  Här är hennes blogg!
  http://ivattochtorrttradgard.blogspot.se/

  SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit