måndag 7 maj 2012

Nya fynd, Thalictrum 'Hewitt´s Double', Pionen 'Buckeye Belle' och Orkidéen 'Ulla Silkens'

Nu har jag varit ifrån bloggvärlden ett par dagar, då det hänt annat intressant.

Igår var det Trädgårdsamatörernas marknad på Alnarp. Det är en av årets höjdpunkter för trädgårdsälskaren.
Där hade jag glädjen att träffa Katarina med bloggen En grön sida. Det är så roligt att få träffas i levande livet också, när man blivit vänner på nätet!

Sedan kom yttrerligare en nätvän, Gunvor från Kågeröd, och överlämnade en kruka med en annan önskad växt, en härdig chrysantemum, 'Clara Curtis', som är enkelblommande ljusrosa.
Tycker att det var fantastiskt att Gunvor kom ihåg det, från en forumdiskussion på nätet i höstas och även hade tagit med plantan, därför att vi brukar träffas vid de här marknaderna!

Köpte också, av säljare, två efterlängtade växter. Det var dels en trädgårdsorkidé Cypripedium 'Ulla Silkens', som jag försökt med tidigare, men misslyckats.
Nu gör jag ett nytt försök, men sedan blir det inte flera, ifall det här går åt skogen, för den kostade några hundralappar.
Vår torra sandjord är nog inte det optimala, men nu när vi fått droppbevattning, så hoppas jag ändå, att det kommer att fungera. De två små topparna i mitten är nyförvärvet.
'Ulla Silkens' liknar vår inhemska Guckusko, men har rosavit toffel i stället för den gula.

Intill orkidén står en fylld, rödblommande dillpion, med två knoppar. Det är ett fynd från förra årets STA-marknad på Alnarp, som jag är väldigt glad för. Hade sedan tidigare flera enkla dill/herrgårdspioner, men ingen fylld.
Det andra fyndet är en pion, som jag önskat mig länge. Det är en mörkt brunröd halvfylld pion, som heter 'Buckeye Belle'. Den har jag inte tagit någon bild på för det ser bara ut som en vanlig pionstjälk med en knopp. (Se rättelse i slutet!)
Den här bilden är hämtad från nätet. Tänk om man kunde få den så här frodig!
Foto: Peonyman, Member page

Idag har jag fyndat en annan efterlängtad växt, hos Åbergs i Öja, utanför Ystad. För säkerhets skull tog jag tre stycken! Det är en ruta, som heter Thalictrum 'Hewitt´s Double'.
Har haft den tidigare, men förra året kom den inte tillbaka. Antingen berodde det på fel skötsel eller sork, men borta var den, till min sorg. 
Den har söta, små, fyllda rosa blommor, som en sky runt den smala stjälken.
De jag hittade idag var knappt synliga ovan jord, men jag handlade dem ändå, för att inte missa dem.


Här är en bild från vårt förra exemplar. Det är en otroligt svårfotograferad växt, då den är så skir och jag inte har något möjlighet att fotografera närbild med min fickkamera. Den skulle bli 1,20 m men blev här hos oss 1,80 m, så jag fick staga upp den med en bambukäpp.

När jag kom hem från Åbergs, så kom vår vän Hans och pysslade om sina bin. Idag fanns många kläckmogna larver, så de behövde mera utrymme och fick en påbyggnad med flera ramar.
Det är så spännande, att följa med vad som händer i kupan.
Den drottning, som regerar där nu, är oerhört snäll och har därmed också snälla arbetsbin, som låter oss passera utan att gå till anfall. :-)
RÄTTELSE ANGÅENDE PIONEN OVAN I TEXTEN:
Har tyvärr upptäckt att jag misstog mig på den inköpta pionen. När jag åter tittade på etiketten, så ser jag att det står Barrington Belle och inte Buckeye Belle, som jag trodde!
Ni förstår säkert min besvikelse!17 kommentarer:

 1. Härliga växtköp du har gjort.
  'Buckeye Belle' köpte jag för 2 år sedan, en väldigt vacker Pion.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har aldrig sett den annat än på bild, men den ser så vacker ut!

   Radera
 2. Alltid roligt att sätta nya blommor.Rutan är en av mina favoriter, hoppas bara den har överlevt vintern här uppe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du just Hewitt´s Double?
   Köpte ytterligare en, fast jag har den förut, Skuggviolruta,Thalictrum rochebruneanum, för det är en annan favorit, näst efter HD.

   Radera
 3. Härliga fynd du gjort. Jag håller tummarna att allt nu klarar sig för dig denna gång!
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det gör verkligen jag också! :-)
   Fast jag är orolig, för sorkarna är så aktiva här.

   Radera
 4. Vad roligt Märit att du äntligen fick tag i HD! Jag har två stycken, den sista jag köpte bröt jag av när jag skulle plantera den, typiskt va! Men den kommer ju igen förhoppningsvis, så det är nog bättre att de inte är så långa när man köper dem... Kram från Carina som också fyndade på Alnarp...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är så lycklig att de fanns på Åbergs. Det var efter ett tips på AoTs trädgårdsforum, i höstas, som jag sökte där och de hade ganska många kvar. Ganska förståeligt, för det såg verkligen inte mycket ut för världen, det som stack upp ur krukorna.
   Nu vet jag ju att de är väldigt sena - varje år har jag trott att den var död, tills den en dag plötsligt tittade upp.
   Carina har du dina i fuktigt eller torrt område?

   Radera
 5. Märit, din viva är nu planterad och ser ut att trivas utmärkt. Väntar med spänning på att blomman ska slå ut, knopparnas färg är lovande! Risken är, då jag nu - förutom den vanliga gullvivan - även har denna - dvs en samling, eller hur? - utvecklas till en riktig primulanörd. (Borde jobba, men ägnade en liten stund åt googling.. hittade en engelsk leverantör... som levererar till Sverige.. suck =oP)
  Fina fynd du gjorde på Alnarp och även på Åbergs. Lycka till med rutan (härlig trädgårdsbild du bjuder på).
  Ha det så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en lättodlad viva. Hos mig står den i kanten av surbädden, men den frösår sig in på andra områden, så jag tror inte att den är särskilt krävande. Tycker att det är en mycket vacker färg.

   Radera
 6. Hej, vilken trevlig blogg du har det är mitt första besök hos dig och hit återkommer jag gärna! Kul läsning och fina bilder!
  ha en fin vecka och välkommen att titta in hos mig.
  Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lotta och välkommen! Det är alltid så roligt med nya läsare!
   Kommer naturligtvis även att besöka din blogg!

   Radera
 7. Alla vackra blommor säger mig inte så mycket utöver att jag förstår att de kräver sin skötsel för att uppnå full prakt. Det låter som arbete i mina öron och sånt är rysligt allergisk emot. Kronblom är en energisk figur i jämförelse med mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får inte det intrycket när jag ser alla dina vandringar, men man får lägga sin energi på det man gillar bäst!

   Radera
 8. Men du är produktiv! Hinner inte med...! Vilken stor dillpion du har. Min är mycket mindre...än så länge. Min Hewitt´s Double hittar jag inte...suck, suck!!! Men jag har nu massor av sork här.
  Kram
  Randi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas verkligen att inte sorkar äter 'Hewitt´s Double', för då blir nog också dessa sorkmat. Vi har mycket aktiva sorkar.
   Man kan undra vad våra katter sysslar med??? De borde kanske inte få så här mycket burkmat!?

   Dillpionen är inte så stor, men den har åtminstone två stjälkar och knopp! ;-)

   Kram! Märit

   Radera
 9. Nyss köpt en Buckeye Belle, spännande namn och den ser snygg ut också på ditt foto !Annars har jag bara gamla säkra kort efter min farmor.En bondpion efter farmors föräldrar, som bara blommar år efter år. Några rosafärgade med jätteblommor och vita dito.Härligt med piondoft !

  SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit