torsdag 31 maj 2012

Hirschsprungska samlingarna, Karen Blixen-muséet och Lousiana - på en dag.

Som jag har berättat tidigare, så har vi en vän på besök den här veckan. Idag har vi gjort en rundtur till olika muséer i Danmark.

När vi kört över bron till Köpenhamn letade vi oss till Hirschsprungska palatset och fick se väldigt många vackra tavlor av Skagenmålarna. Där fanns inlånade konstverk och man njuter och förstummas över de skickligt målade tavlorna.
Till all lycka var det just idag gratis inträde, av någon anledning som vi inte förstod. Annars brukar det kosta runt 100 Dkr.
Tog tyvärr ingen bild utifrån. Inne får man säkert inte fotografera.

Därefter åkte vi kustvägen vidare till Karen Blixens danska hem, Rungstedlund, som numera är muséum.
Det var en mycket positiv upplevelse!

När vi kom fram var vi hungriga, så det trivsamma caféet blev första anhalt. Vår lunch bestod av en god, fräsch och rikligt pålagd smörgås, som gott och väl räckte som en måltid.

Sedan gick vi runt och tittade på fotografierna, som skildrade hennes liv, både i barndomshemmet och i Afrika.
Efter en stund var det en visning av delar av det vackra hemmet.
Det kändes väldigt levande och var bevarat som på författarinnans egen tid.
Något som bidrog till känslan av ett levande hem, var de helt fantastiska blomsteruppsättningarna i varje rum. De var skapade av vilda blommor och blommor från gårdens trädgård, med verkligt konstnärlig skicklighet.
Tyvärr fick man inte fotografera - inte ens de oerhört vackra blomsterarrangemangen.
Här är huset, där hon bodde fram till sin död 1962. Hon ligger begravd under ett bokträd, i parken ovanför huset.

Därefter fortsatte vår resa upp till muséet Louisiana, som visar mestadels modern konst.
Det var mitt tredje besök där och för tredje gången kände jag åter, att det här förstår jag mig inte på.
Det känns för mig som Kejsarens nya kläder!

Förutom den trevliga och vackra samlingen av föremål från Amerika, före européernas anskomst, så var nog den här utsikten mot Öresund bland det vackraste jag fann där...

På hemvägen gjorde vi en liten sväng till bostadsområdet Jakriborg i Hjärup, som är uppbyggt i stil som en medeltida stad med vissa gator och gränder, som är vindlande och smala, likt de små gator, som finns kvar i de gamla skånska stadskärnorna.
Är faktiskt imponerad av Staffanstorps kommun, som medverkat till, att två vackra bostadsområden i gammal stil har kunnat uppföras.
11 kommentarer:

 1. Vilken spännande dag ni fick. Hirschsprung besökte jag precis när de öppnade den här utställning. Det var så enormt många besökare och egentligen skulle jag vilja åka dit igen. Tänk att du inte gillar Louisiana...ett av mina favvisar.
  Kram
  Randi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst gillar jag platsen och själva byggnaden! Men, den utställning som pågick "Pink caviar", var för mig - och mitt sällskap - bara uttryckslöst nonsens, som inte väckte annat än leda in i själen!

   Det var tur att de andra två utställningarna var så bra!

   Radera
  2. Menar förstås på de andra muséerna!

   Radera
 2. Härligt med utflykt! Ja, även jag har Lousiana om en favorit, ett ställe som jag växt upp med och besökt om och om igen. (Dock, det som visas är ju mer eller mindre intressant, vackert, begripligt... ) Det slår mig att jag aldrig besökt Jakriborg, jag som åker förbi där titt som tätt.. Ibland blir det som ligger nära och är tillgängligt liksom inte av att besöka... utom när man just får besök =o)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att det är så att vi haft otur med de utställningar vi besökt genom åren, för nu har så många sagt att de älskar Louisiana, så det måste finnas något mera lockande än det vi har sett!

   Radera
  2. Ibland är det den ordinarie samlingen som ger mest, brukar alltid "hälsa på" hos en del favoriter. De temporära utställningarna är ju mycket varierande. En gång, för många många år sedan, stod vi och kikade på något obegripligt bland annat obegripligt: Vad vill de säga med detta? Hur har de tänkt? Osv. Men sedan insåg vi - och detta är sant! - att det var på handikappshissen ,som var i närheten av några få trappstev, vi glodde. Hahaha.. Men den var så lik det andra som ställdes ut, det var en mängd andra tekniska installationer. Ja, och vi tolkade ju hissen som det "verk i rörelse" som just en hiss kan vara... =o)

   Radera
  3. Det måste väl vara en del av den ordinarie samlingen de mellanamerikanska lerföremålen, som vi tyckte var otroligt vackra. För övrigt vet jag inte var gränsen mellan ordinarie och temporärt fanns. Tyckte inte att det var så många föremål eller tavlor innan skylten med "Pink caviar" styrde framåt.

   Radera
 3. Låter som en trevlig utflykt! Vi kvistar ofta över till Själland men icke att vi besökt varken Blixen-muséet eller Hirschsprungska samlingar. Jag ÄLSKAR Skagen-målarna! Louisiana gillar jag ungefär varannan gång jag är där så jag förstår vad du menar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du ser så gillar jag skarpt de båda förstnämnda muséerna, så jag kan verkligen rekommendera dem!
   Det är fantastiskt att få se Skagenmålarnas alster i verkligheten!

   Radera
 4. Vilken dag! Och Lousiana som är så fascinerande! Härligt.
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så här har vi en till som tycker att Louisiana är så bra! Hm...
   Känner mig som mamman, som sa att alla i militärparaden gick i otakt, utom hennes son... ;-D

   Radera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit