Det har varit en rolig vistelse med barn och barnbarn. Fast man är inte van vid att mest hela tiden vara runt 20-25 personer vid matbordet. Ibland fick vi gå undan och vila litet.
Vädret var strålande på Midsommaraftonen och vi hade lekar runt stången. Stången var litet kort i år, men det gick bra ändå!
De yngre männen hade gjort den i ordning med löv och blommor.
Sedan var det en stunds traditionsenliga ringdanser och lekar, före den lika traditionsenliga tipsrundan.
I år hade ett par av barnbarnen skrivit några av frågorna.
Under veckan före midsommar var det ganska mycket aktivitet.
Det gamla taket på ett av fritidshusen skulle läggas om. När så många var samlade, så fanns det gott om arbetskraft.
Det ursprungliga taket var en sorts tjock, pressad fibermassa, som hette Onduline. Det hade nu, efter drygt 35 år, tjänat ut och börjat läcka. Nu skulle det bli ett plåttak.
Vuxna och halvvuxna flickor deltog i rivningen av det gamla taket.
Ett gammalt sätt att göra byggställning kom till användning. Det passar när taken inte är så högt upp.
Ett lämpligt antal trekanter byggs enligt bilden. De stöttas mot huset med ett stöd som syns på nästa bild. Ingenting behöver spikas fast i huset.
Den nedåtgående stödplankan ska sedan hållas på plats av ett kraftig stopp, som är nerbankat i marken.
Det har inte kommit på plats än på bilden.
Uppe på de utstickande överdelarna läggs gångplanken. Det blir helt stabilt och håller för flera personers tyngd.
Det är förstås inget som "Arbetarskyddet" skulle godkänna, eftersom det inte finns några skyddsräcken, men det har fungerat utmärkt för oss.
Så här blev det nya taket.
Samma byggställning användes på en annan av stugorna, när det taket lades om förra sommaren
Så här såg den stugan ut med sitt tjärpappstak.
Och så här användes byggställningen.
Christer, som fortfarande inte är helt återställd i ryggen, vågade inte balansera på taket, så han byggde i stället ett nytt brodäck till en stuga och ny yttertrappa till en annan.
Innan vi åkte hemåt igen så gjorde jag ett nostalgiskt besök på min barndomsgård.
I det här gamla huset föddes jag.
Nuvarande ägare är min kusins son. Här beundrar vi utsikten över sjön, som nu syns igen sedan han har börjat röja bort träd och sly, som etablerat sig på inägorna.
Vilka härliga bilder! Det såg så mysigt ut med dans runt midsommarstången! Husen var jättefina, men jag förstår att det är jobb... Ditt barndomshem var också jättecharmigt! Tack för titten och kram från Carina
SvaraRaderaJavisst är det alltid jobb med hus, men nu är dessa i alla fall säkrade vad gäller taken.
RaderaSjälva ägandet och ansvaret för renoveringarna är numera överfört till mina barn, så vi är bara arbetande gäster! ;-)
En härlig midsommartid med gott om sällskap i underbar miljö. Stora jobb blir små jobb när ni är så många! Vilken utsikt ifrån ditt gamla hem. Förstår att han vill få fram vyn mot sjön.
SvaraRadera/Anette
Ja, det är vackert i Jämtland vid den här tiden på året.
RaderaVåra stugor ligger ett stenkast från mitt barndomshem, så jag kan fortfarande blicka ut över samma sjö, när jag vistas där.
Det är verkligen fint, när man får hjälp med stora jobb. Just nu råkar det finnas många arbetsföra och praktiska personer som kan samlas och rycka in. Om några år har säkert flera av de här ungdomarna egna familjer och är mera upptagna.
Välkommen tillbaka, och tack igen för att ni kom förbi med de fina krysantemumen! De har nu fårr plats i våra perennrabatter och ser ut att trivas utmärkt. Trädgården har verkligen levt upp efter senaste veckans regn - antar att ni måste ha kommit hem till en prunkande djungel :)
SvaraRaderaAllt gott,
Kerstin
Det var roligt att träffa dig! Så bra att de ser ut att trivs! Det verkar som om Chrysanthemum är lätt att dela och flytta.
RaderaDin undran om vår trädgård, ska jag utveckla i mitt nästa inlägg.
;-D
Så enkelt men så bra! Den typen av byggställning har jag inte sett förr men jag antar att den längre tillbaks i tiden har använts på fler ställen i landet. inte minst då spåntaken skulle bytas.
SvaraRaderaHärliga vyer också. Finns det röding i sjön?
Skulle också tro att den varit vanlig förr.
RaderaChrister kom först i kontakt med den när hans tidigare hus skulle få nytt halmtak. Den taktäckaren använde sig av en sådan ställning när det var putsade husväggar.
Senare har Christer också sett en bild med en sådan ställning i ett vykortsforum. Det är den tredje bilden.
http://www.gamlavykort.nu/forum3/forum_posts.asp?TID=3629&KW=christerm
Nej, det är en vanlig insjö, med sik, aborre och gädda. Sedan har fiskevårdsföreningen planterat in öring, som gäddan gärna livnär sig på. ;-D
Siken är en sort som vi kallar gråsik. Den blir aldrig angripen av mask. Det är annars vanligt på blanksiken i andra sjöar och åar i närheten.
Välkommen tillbaka! Härliga bilder! Ja, och så klart att ni är i renoveringstagen även på semestern... =oP
SvaraRaderaTack!
RaderaJa, renovering hela tiden! Men eftersom barnen övertagit stugorna, så behöver vi varken planera eller betala längre! :-D
Katarina, kommer du hit på lördag vid rosforumträffen?
Du kan mejla mig för vägbeskrivning och telefonnummer.
Menar förstås nästa lördag, den 7 juli!!!
RaderaVilken trevlig midsommar ni haft. Jag är inte heller van vid så många vid bordet så jag förstår att du behövde vila ibland. Det tar på krafterna att umgås ;-)
SvaraRaderaFint med så många arbetsamma händer när det ska renoveras. Jag har aldrig sett en byggnadsställning av det slaget du visar men den verkar väldigt smidig.
Huset som är ditt barndomshem tycker jag är så vackert.
Trevlig helg!
/ maria
Tack Maria för din trevliga kommentar!
SvaraRadera