En sådan här kulen dag, kan det väl vara passande, att berätta litet om hur vi lätt och smidigt fick övervåningen isolerad med hjälp av Ekofiber.
Det vill säga smidigt och lätt, sedan det stora underarbetet var gjort...
På takstolarna fästes först trälister, som fick bära den utvändiga gipsen. Den yttre gipsens uppgift är att skapa ett bakre stöd för isoleringen. Och - förhoppningsvis- hålla mössen ute.
Utanför den gipsen finns ju som vanligt, en luftspalt, råspont, underlagspapp och taktegel.
När alla ytor mellan takstolarna var gipsade, så började uppfästningen av den folie, som fungerar som ångbroms.
Vi hade fått detaljerade instruktioner om hur folien skulle fästas, för att få rätt funktion. Inga glipor eller hål någonstans. Så få skarvar som möjligt!
Det var en svår uppgift, med tanke på alla hanabanden.
Det var stundvis som kampen mot Midgårdsormen.
Folien var dessutom litet stel, så den var inte så vidare medgörlig
Här började det i alla fall se ganska lovande ut.
Hurra , det mesta är på plats, bara takkupan kvar. Sedan ett stödjande regelverk spikats utanpå folien var det dags att fylla isoleringen. Regelverket skulle ju dessutom bära den inre gipsen.
Då kom den stora bilen från Ekofiber. En lång slang drogs från fläktaggregatet och upp till övervåningen.
En person stod i lastrummet och fyllde säck på säck med lösfiber till fläkten som blåste iväg det genom slangen.
På övervåningen stod mäster själv och sprutade in fibern genom lämpliga öppningar. De täcktes sedan med speciella självhäftande ark, som var godkända för ändamålet. Mäster berömde faktiskt det underarbete som var gjort, vilket kändes tryggt!
Hela insprutningsproceduren med isoleringen tog mellan fyra och fem timmar.
När det var klart var det som om huset krupit in i en varm kappa. Det hördes knappt några ljud utifrån längre Ekofiber packas ganska hårt till skillnad från sådant som Gullfiber. Det lär inte heller vara attraktivt för möss, enligt de undersökningar som gjorts.
Det här sättet att isolera är möjligen något dyrare än med Gullfiber, men det känns vara värt varenda krona.
Dessutom slipper man jobba med de kliande glasfiberskivorna.
Ekofiber består av återvunnet tidningspapper, som inte varit i omlopp. Det är behandlat med något, som jag tror är en form av borsalt. Den gör i varje fall så att fibern inte kan brinna.
Alltid lika spännande och lärorikt att läsa om hur ni har gjort. Men - samtidigt får vi hela tiden en påminnelse om vad som väntar oss :-)
SvaraRaderaRolf, det är inte utan att vi är glada, att vi har det mesta av renoveringen bakom oss.
RaderaNär vi tittar på alla bilder, så blir vi nästan matta över allt jobb det innebär att renovera ett hus. Tur att man glömmer efterhand!
Men kunde vi, så kan ni också!
Hoppas ni kan jobba på, utan alla utvikelser som vi har fått/behövt göra under tiden.
Ecofibrer var något nytt för mig. Intressant!
SvaraRaderaJag bodde i Rockwool-land på den tiden jag byggde min kåk men fabriken i Gimo lades ned och sen tog Gullfiber över marknaden helt i Uppland. Gullfiber är vänligare att hantera än Rockwool och gillades av byggkillarna men Rockwool förstörs inte av hetta lika lätt som Gullfiber.
Som alltid är det så att förarbetet som sällan syns något av när allt är gjort lägger grunden för att slutresultatet ska se riktigt gjort ut.
Vid alla tidigare byggen, som jag har deltagit i, så har vi använt Rockwool och Gullfiber. De fungerar också bra, om man är riktigt noga med alla springor.
RaderaÄndå skulle jag aldrig mera välja någon annan sorts isolering, om jag kunde välja den här sorten.
Ekofiber lämnar inga draghål någonstans, så det känns effektivare. Mössen vill inte gå i det, vilket garanterar att det inte heller uppkommer framtida draghål.
Ekofiber startade i Pilgrimstad i Jämtland, men de har visst blivit uppköpta av någon annan, för de återfinns numera i Djursholm.
Visst är ekofiber bra! Vi har isolerat vår ovanvåning precis på samma sätt som ni har gjort och även nya huset är isolerat med ekofiber. Och nej möss gillar det inte. Däremot gillar de linullsisolering som vi har under golvet..kram Sophia
SvaraRaderaRoligt att höra att ni också har positiv erfarenhet av Ekofiber.
RaderaSå synd att mössen saboterar linullsisoleringen i golvet. Det verkar ju annars vara en annan intressant produkt.
Kram!
Vi använde Ekoisolering, även de kör med återvunnet tidningspapper. Det har isolerat jättebra även de svinkalla vintrarna 2010 och 2011. Vi har använt linisolering i gavlarna, har inte märkt några problem med möss. 4 katter håller muspopulationen nere. /Jens
SvaraRaderaRoligt att höra de positiva erfarenheterna. Vi har själva bara värmt hela boningshuset under vintern 2011/2012. Det gjorde vi för att det skulle vara skönt att jobba därinne. Vi har ju inte flyttat in dit ännu, men i höst kommer det att ske.
SvaraRadera