Det beror på att vi är inne i ett riktigt intensivt skede i renoveringen. Vi har nämligen tänkt flytta in i boningshuset före jul, trots att vi inte kommer att bli helt färdiga.
Att allt skulle vara klart före inflyttning, har annars varit målet, men nu längtar vi så mycket, så vi flyttar in ändå. Något jag har sagt att jag aldrig skulle göra - vi bor ju bra i Undantaget också... men man kan väl ändra sig!
Det här inlägget kommer att handla om vad som är aktuellt just nu, nämligen en spiskåpa som ska vara över både vedspisen och elspisen.
Eftersom det är ett rätt stort komplex, så har vi varit litet rädda för att den stora kåpan skulle bli väldigt dominerande i köket. Därför byggde vi en modell av frigolit för att prova oss fram i utformningen.
Först gjorde Christer en träram, som frigoliten kunde skruvas fast i. Ramen hänge vi sedan upp med strängar från bjälken överst på väggen bakom spisarna.
Efter att ha tittat på massor av bilder på nätet hade vi kommit fram till, att vi ville ha något i den här stilen. Det gick relativt lätt att forma frigoliten med hjälp av bandsågen och litet raspande.
Då hörnen stack ut väldigt mycket, så provade vi med en extra kant överst på kransen och tyckte att det blev mycket bättre, så vi bestämde oss för det. Vi satte också ett par extra stöd mot väggen under kransen.
Nu skulle kransen gjutas och Christer byggde formen av plywood. Profilen formades av frigolit, som limmades fast inne i formen.
För hållfastheten svetsade Christer en förstärkning av armeringsjärn.
Här syns själva järnskelettet, som också skulle få "öron" för upphängningen av kransen och även litet mera kryssjärn för att öka hållfastheten.
Här kan man titta ner i nersänkningen som ska bli konsolen mot väggen, under själva spiskransen. Allt ska gjutas i ett stycke och även konsolerna ska förstås ha förstärkning av armeringsjärn, som svetsas fast i det övriga.
Slutligen ska hela armeringen, som extra förstärkning, få en mängd kryssbitar av litet smalare bistål mellan de långa järnen.
Nu kom stunden för själva gjutningen. Massan blandades av Lecakulor, sand, cement och vatten i proportionerna 8 volymdelar Leca, 1 del mursand, 1,5 del standardcement och 1 del vatten.
Det var ett ganska tidskrävande jobb att se till att alla små skrymslen mellan armeringsjärnen fick sin gjutmassa.
När massan nått upp till översta kanten formades själva hyllan på spiselkransen slät. Sedan var det bara att vänta på bränningen.
Efter en knapp vecka var den klar. Det var en spännande stund, när gjutformen revs.
Allt såg bra ut och här ser man också öronen, som kransen ska hängas upp med.
För att kransen ska få stöd, så ska den putsas in i väggen. Själva kransen skjuts in 18 centimeter, men konsolerna ska bara in 5 centimeter. Det var ett dammigt arbete att borra upp hålen, eftersom det finns lersten inne i väggen.
Lyckligtvis var det en varm och vindstilla novemberdag idag, så det var skönt att arbeta ute, när de skarpa kanterna skulle brytas litet.
Kransen väger runt 80 kilo, så jag kände mig inte tillräckligt stark för att vara hjälpbärare, utan vi fick be om hjälp av ett par bekanta, starka killar.
Uppe på takbjälken syns järnen som skapats för att hålla dragstängerna till kransens "öron".
Här vilar kransen nu på en stödställning tills vi får fästa den mot järnen i takbjälken och putsa omkring infästningen i väggen..
Nu ska fläkten placeras och kåpans väggar skapas, men det kommer jag att berätta om senare, i del 2.
Själv har jag ägnat tiden åt att heja på Christer och diskutera lösningar. Däremellan har jag spacklat träpanelen i trapphuset...
och målat dörrfoder.
Vad ni jobbar! Kul!! Vad spännande med spiskupan, vad duktig han är din Christer.
SvaraRaderaDet ser lite läskigt ut där du står och spacklar. Håll i dig ordentligt.
Trevlig kväll.
Kram Maria
Det går framåt nu, så det känns väldigt roligt!
SvaraRaderaKanske ser det vingligt ut, men håller man bara koll, så man inte kliver utanför, så är ställningen stadig och bra. Jag är i varje fall mycket försiktig, för jag har ingen lust att ramla ner.
Trevlig kväll till dig också!
Härligt med era "handböcker"! Ni är otroligt duktiga och nu, med målet att flytta in till jul så går det fort också.
SvaraRaderaHar fått veta att på spanska betyder ordet "listo" färdig. Det måste hänga ihop med alla byggen där "bara listerna fattas" och därmed inte är klara :-)
Kram rolf
Ska man vara realist, så kommer det att fattas både det ena och det andra -några dörrar t. ex. - när vi flyttar in, men vi får väl fösöka vara disciplinerade nog att fortsätta till "listo"!
SvaraRaderaKram!
Jag har inga superlativ av rätt sort kvar nu. Det är bara så otroligt fantastiskt fint det ni skapar! Så är det.
SvaraRaderaJag trodde först att ni skulle tota till en snyggt krusidullig plåtskrålla till spiskåpa men så enkelt skulle det minsann inte bli! En riktig murad kåpa skulle kröna spisen! Det är rätt! Har ni inte gått genvägar innan, varför börja med det nu?
Du är allt vår bästa supporter! Tack för alla fina ord om vår renovering!
RaderaJa, allt går i samma stil, dvs ingenting gör på enklast möjliga sätt. Har man en viss målbild, så blir det ofta mycket jobb, men varför ska det vara enkelt när det kan vara svårt? ;-))
Men är ni fantastiska, eller?! Förstår verkligen att ni längtar in i ert hus nu, efter allt jobbande. Så jag håller tummarna för att ni hinner flytta innan jul.
SvaraRaderakramar och kramar.
Törnrosa
Det känns faktiskt väldigt härligt, när vi får beröm för renoveringen. Det värmer och vi lever vi länge på det! Tack Törnrosa.
RaderaVi kommer att flytta in oavsett läget. Hela gården fylls av barn och barnbarn till julen, så då ska allt utnyttjas!
Kram tillbaka!
Herregud vilket jobb... Jag skulle nöjt mig med frigolitfläkten jag... ;)
SvaraRaderaJag måste visa min gubbe allt som ni stökar med! Håll tungan rätt i mun nu när du är uppe och spacklar! Stor hejapåkram från oss!
Efter att ha spacklat och slipat så axlarna värker och skinnet på fingertopparna ömmar, så behöver jag vila mig några timmar i dag.
SvaraRaderaChrister kommer att hjälpa mig med spackling och slipning snart. Han får möjlighet till det medan putsningen runt kåpans infästning i väggen får bränna i några dagar.
Då får jag gå över till att måla ett tag. Hoppas att det frestar på axlarna litet mindre. För det får verkligen inte bli någon "frusen skuldra" igen!
Åh, spännande och inspirerande läsning. Det är verkligen roligt och intressant att få följa med i processen, hur ni söker och testar, justerar och kommer fram till vad ni vill och hur ni ska göra. Imponerande, blir så gediget och vackert allt ni gör. Hoppas värken släpper, försök vara försiktig och jobba "lagom" mycket... (inte lätt att hålla igen när uppgifterna är många).
SvaraRaderaRoligt att du är här, Katarina! Tack för inspirerande kommentar!
SvaraRaderaNu har jag vilat litet från slipandet, så idag känns axlarna mycket bättre.