tisdag 3 september 2013

Trädplockaren

Igår var den här, dagen som vi både gruvat oss för och längtat efter.
Flera av våra döda almar har haft sina kronor kvar och det har varit rätt oroande. Varje gång det har regnat och blåst, så har det fallit ner grenar och kvistar. Oftast på vägen som går inunder, men ibland har även våra planteringar skadats.
Vi har gruvat oss för kostnaden och samtidigt oroat oss för, att det skulle kunna hända någon olycka med nedfallande grenar.
För inte så länge sedan - faktiskt när vi var på vår blixtresa till Tyskland - blev det störtregn och åska. Då hade det fallit ner några stora grenar, tjocka som manslår. Det hade naturligtvis varit högst ohälsosamt att passera där då och vi insåg, att nu fanns ingen återvändo. Kronorna måste bort!

Vänner hade rekommenderat Trädplockaren i Blentarp. Han kontaktades och kom hit för att besikta jobbet. Jo det skulle gå bra och det skulle inte heller bli dyrare än vi hade räknat med.
Märkligt, sånt är sällsynt!
Ja, nu har vi förstås inte fått fakturan än, men han sa inget igår om någon avvikelse...

Strax efter åtta igår morse var han på plats och började plocka ner grenar. Han började först med ett träd som redan hade nerkapade grenar sedan tidigare, men som vi ville ha något lägre.
Det ser inte ut att vara så mycket när man står på marken och ser uppåt, men oj, så stora de är när de ligger nere.
Den här maskinen hade en griparm med en motorsåg under gripklorna. Föraren kunde styra runt hela utrustningen väldigt elegant från sin manöverpanel.
Trädplockaren berättade att han själv konstruerat den här utrustningen och genom åren gjort förbättringar efter hand. Han hanterade den verkligen med yttersta elegans. Vi var synnerligen imponerade över hur skickligt han gjorde arbetet. Snabbt gick det och ingenting av våra planteringar blev det minsta skadat.

Det som plockades ner la han i flaket. Emellanåt körde han fram och lyfte ur det till vår infart, där det kunde tas om hand.

Våra vänner ryckte åter ut till vår undsättning och kapade upp allt i mindre bitar, som transporterades fram till stallet...
...där det kan klyvas till ved. Här ligger en del och väntar. Det finns mycket mera.
Med den här stora mängden kommer det att ta några dagar att ta hand om allt.
Vår "vedbod" i stallet måste utökas. Men det kräver en del resor till soptippen först.
Jobbet här på gården liknar ofta ett 15-spel. Först måste man flytta det, som ska ligga där något annat måste flyttas osv. Det blir så lätt så, när mycket är på gång samtidigt och inte hinner förbereda allt i god tid.

Det var med stor lättnad vi såg Trädplockaren åka iväg och allt hade gått bättre, snabbare och smidigare än vi hade förväntat oss. Den mannen rekommenderar vi i vår tur gärna!

Så här såg det ut idag på morgonen. En litet ovanlig syn, men man vänjer sig säkert.
Själva huvudstammarna har vi sparat, för på alla växer stora klätterrosor.
Det är  i varje fall fantastiskt skönt, att grenarna nu är borta och inte kan falla ner och skada någon som passerar.
Den dag de stora stammarna ger upp, är det förmodligen någon annan som bor på gården Mariehem  och får ta det bekymret.

15 kommentarer:

 1. Vi tog ju ner vårt stora körsbärsträd i somras och man inser inte hur stora de verkligen är, innan de ligger på backen. Fast vi var lata. Vi satte ut en annons på en bortskänkes sida på FB och på 3 min. så högg en spekulant till. Två dagar senare kom han och frugan och släpade iväg med det. På sommarens varmaste dag. :)


  /anna-karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här skänkes ingen ved bort! Hela vintern ska de här träden få hjälpa till att värma oss gott i vår sättugn och köksspis!
   Men det verkar onekligen lättare att skänka bort träden. Oj så mycket jobb det är att göra ved av dem!

   Radera
 2. Där har vi en man som tänkt till och hittat en lönsam nisch att jobba i! Tur att han finns!

  Nu skulle ni ha dit en konstnär som är händig med motorsågen och kan förfärdiga intressanta skulpturer av återstoden av träden. Sen har ni ett dragplåster till er fina trädgård som få klår!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här finns ingen plats för konstverk på högstubbarna. Alla är redan upptagna av klätterrosor och de står definitivt först i turordningen!
   ;-)

   Radera
 3. Så underbara dom blev de avkapade träden. Vi har ju viss förkärlek för sådana träd, som Du nog vet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst blev de rätt fina. Det var ändå inte så vackert med de döda kronorna, så det är skönt att de är borta.

   Radera
 4. Vad skönt att ha fått det gjort och att ni nu inte längre behöver oroa er för nedfallna grenar. Och vad fina de blev efter kapningen. Fint med klätterrosorna. Och tänk så gott det kommer värma i vinter när vinden viner utanför fönstret. :)

  Kram på dig du fina♥

  Ps. Jag ler och känner igen det där med att något måste flyttas hela tiden för att lämna plats åt något annat. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom stubbade träd ofta ser väldigt fula och tråkiga ut, så får vi säga att det ändå blev förhållandevis bra. Så länge all grönska finns runt omkring, så tänker man faktiskt inte mycket på det. Hoppas att det inte heller ser allt för illa ut när det blir vinter.
   Men då är det, som du säger, veden som värmer gott.

   Hoppas att du har kryat på dig nu, så du är i form igen! Kram!

   Radera
 5. Mycket intressant med hans trädplockarmetod. Jag har grönt kort i trädvård och beskärning och tidigare arbetat med arborister för att ta hand om större pjäser. Den här tekniken du presenterar är helt underbart utvecklad - så praktisk och effektiv!
  Nu vet jag vem jag skall kontakta när jag behöver hjälp.
  Även jag känner igen mig i ert 15-spel...
  Duktiga ni som tar hand veden så effektiv - Beundrar er omåttligt mycket.

  Kram Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så duktig du är som har grönt kort i trädbeskärning! Ja, Malin, jag kan verkligen rekommendera honom! Lugn och balanserad person, som kan sin maskinella utrustning och vet exakt hur han ska hantera varje moment.

   Det var fantastiskt skönt att få hjälp med veden. Våra vänner som då och då brukar bo i vår Drängkammare, vill gärna hjälpa till med saker på gården i gengäld. Ungefär hälften av veden är nu kluven och staplad. Resten väntar på 15-spelet...

   Radera
 6. Så smart och sätta rosor vid alla träden. Bra jobbat.
  Kanske skall komma förbi en vacker dag och kolla in dina fina rosor.
  Ha en skön helg
  Annika

  SvaraRadera
 7. Annika, du är så välkommen, fast jag rekommenderar att du kommer i slutet av juni-början av juli nästa år, när allting blommar. Nu är det knappast något att titta på.
  Det har varit verkligt lyckat med stora rosor mot de här trädstammarna, så kom och titta vid den tiden.
  Önskar dig också en skön helg!
  Märit

  SvaraRadera
 8. Ja honom anlitade vi också för ett par år sen. Väldigt duktig och det blev inte så himla dyrt heller med tanke på att det är ett stort jobb som kräver dyra maskiner. http://baratradgard.blogspot.se/2011/09/det-sorgliga-ogonblicket-inne.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har fått fakturan idag. Som han hade sagt plus moms...Hm, den borde han ha lagt till på prisuppgiften med! Men ok, det blev ändå billigare än vi hade gissat!

   Radera
 9. Hoppas allt är bra med er och att ni klarade er bra i stormen Märit?

  Kram Lotta

  SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit