lördag 7 december 2013

Stormen Sven

Det har väl knappast undgått någon att Sverige haft besök av stormen Sven.
Den här gången fick Skåne en rejäl påhälsning. Översvämningar i kuststäderna och många fällda träd och även några sorgliga dödsfall.
För vår del måste jag säga att vi klarade oss bra. Till och med soptunnorna stod upprätt efteråt. Det var bara litet torra kvistar från lönnen som låg här och var på gårdsplanen.
Vi sände många tacksamma tankar över att vi under sommaren låtit ta ner de stora trädkronorna från de döda almarna. Nu slapp vi vara rädda för att grenar skulle blåsa ner och skada någon eller något.

Men stormen dånade över oss i nästan två dygn, så det var litet svårt att sova. Dessutom försvann strömmen vid 17-tiden på eftermiddagen och kom inte tillbaka förrän vid 11-tiden nästa dag. Då går det inte att göra någonting av det som man normalt sysslar med.
Det känns rätt förargligt att halva byn alltid har ström, när vi blir strömlösa. De har ett säkrare nät på något sätt, trots att vi har samma leverantör, Sjöbo Elnät.
Sedan början av augusti har vi haft 14 avbrott - långa och korta - medan den andra halvan av byn inte haft annat än något enstaka avbrott under få minuter. Det gör att vi känner oss smått upproriska, vi som bor i "fel" halva och kräver att Sjöbo Elnät gör något åt nätet till vår del.

Förutom det besvärliga med att vara strömlös, så har vi ändå möjligheten att ordna det hyfsat bra för oss.
Med hjälp av vår sättugn och vedspis hade vi det faktiskt både varmt och skönt.

Vi kunde laga mat på vedspisen och sedan satt vi och läste i skenet av en massa stearinljus.

I flera år har jag önskat en snygg julgran i plast, då jag är allergisk för någonting hos äkta granar - troligen terpentinet.
En dag den här veckan åkte vi ner till Vellingeblomman för att titta på de granar de visat i sitt reklamblad.
Aldrig hade jag kunnat ana vilken jättebutik det var. Slingrande gångar i all oändlighet. Kändes nästan värre än IKEA.
Överallt var det oerhörda mängder av juldekorationer av alla upptänkliga slag.
Vi undrade verkligen över hur i all världen de hunnit ställa upp och skylta med allting?
Slutligen, när vi började tänka på vad de kunde ha där resten av året, så kom vi på en lösning som kanske förklarar det hela. De kanske inte alls har någonting annat där.
Under sommaren är det ju växter som gäller och då behövs säkert inte alla dessa stora rum, så de kanske helt enkelt låter det mesta stå kvar och stänger av den delen av lokalerna fram till nästa jul...

Vårt ärende var ju att hitta en julgran och det gjorde vi också. Faktiskt en riktigt snygg och naturtrogen plastgran, eller vad tycker ni?

Vi hittade också en sorts ljusslinga med LED-ljus där ljusen satt riktigt tätt. När det är mörkt blir det som en glittrande girland.

För en tid sedan visade Christer mig en funktion på min Iphone, där man kan ta panoramabild.

Här ser ni en sådan bild tagen med 180° vinkel, medan man sakta vrider sig själv och kameran.
Granen syns nästan i mitten av bilden.

Nu önskar jag er alla en skön 2:a Adventssöndag!

12 kommentarer:

 1. Vilken fin gran ni hittade! Jag har också gått och sneglat på de där granarna på Vellingeblomman och mannen här, skulle nog bli väldigt glad om vi köpte en sådan för det är samma problem varje år att hitta en fin julgran! Ett problem mindre inför julen, för det där med att köpa gran är en procedur.
  Här har snön nu regnat bort och Svens framfart syns igen! Grenar och skräp har blåst in till oss, så det blir att ge sig ut att röja. Tack och lov hade vi tagit ner våra sjuka almar!
  Önskar dig en fortsatt fin 2:a advent!
  Kram m.E

  SvaraRadera
 2. Tack för att ni hälsar på här Melody and M.E!
  Det känns onekligen som en lättnad att vi nu har julgran för många år framåt. Det är sannerligen inte lätt att hitta levande granar som har bra form och storlek. Det vet jag eftersom vi köper levande gran till gården.
  Just den här granen är 215 cm hög och heter Stelton Fir. Vi köpte den utan belysning, eftersom varianten med belysning inte hade den ljusslinga vi tyckte bäst om. Den slingan köpte vi alltså separat.
  Vi har inte tagit ner själva almstammarna, eftersom vi har stora klätterrosor som växer på dem. Men än så länge står stammarna rätt stadigt, så vi oroade oss inte alls för dem.
  Även hos oss har snön regnat bort och nu lär det visst bli mildare fram till Lucia åtminstone, enligt experterna.

  Kram Märit

  SvaraRadera
 3. Vilken underbar panoramabild. Det måste jag prova...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan säkert bli många fina bilder. Har faktiskt bara tagit ett par hittills, men det ska bli kul att prova i trädgården till sommaren.

   Radera
 4. Gran eller julpynt blir det inte tal om här, lika lite som det blir påskpynt eller majstång. Onödigt besvär ska man hålla sig långt från och absolut inte dra på sig!
  Ni skulle behöva en mjölkbonde eller två på er sida om byn! Då brukar det också dras fram elledningar som står pall när det stormar. Hemma i byn såg Vattenfall till att dra om hela distributionsnätet och förstärka ledningarna på de värst utsatta ställena medan det fortfaranbde fanns ett par mindre mjölkbönder på trakten. När allt var klart övergick dessa bönder till att hålla sig med enstaka ridhästar och ha slaktdjur i hagarna men ledningarna står kvar!
  Kul perspektiv man får med sånt panorama. Jag har möjligheten men har inte prövat den än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr finns här inga mjölkbönder eller andra saker som kan få energibolaget att vilja skydda vår by. Nu har vi haft så många avbrott att de visst kommer att betala ut en ersättning....blir väl en tjuga, skulle jag gissa! Någon större ersättning lär inte vara på tal. Synd, för annars kunde det kanske snabba på förbättringen.

   Håller med om besvär, men vissa onödiga besvär ger mycket tillfredställelse. Så är det med julpyntet och bakningen för mig! :-)

   Radera
 5. Aaahh.... vad mysigt ni har det! Och granen var faktiskt väldigt fin. För att vara en plastgran. ;)

  Jo, Sven var här oxå. Det var mörkt. Och blåsigt. Och regnigt. Och sen snöigt. Och blåsigt. Och kallt. Och ännu mera blåsigt. Och på fredagkvällen såg jag något på gräsmattan. Något stort fyrkantigt. Det var en panel från grannens växthus som hade blåst loss. Mitt blivande växthus, ska jag tillägga, eftersom jag ska få det sen. :D Så det var ju bara att ge sig ut i ruskvädret och rädda panelen. Så att jag får ett helt växthus sen. ;)


  /anna-karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men då här ju växthuset redan börjat flytta hem till dig. Det är ju ett lättsamt sätt! Vi kanske ska hoppas på några flera stormar då? ;-)

   Radera
 6. Strömlös vill man ju verkligen inte bli.. förrän man sett dina bilder. Så mysigt, men naturligtvis förstår jag att det blir besvärligt. Sven var tack och lov ganska snäll mot oss också. En stor gren ramlade ner på min bil men eftersom jag ogärna kör bilar som jag behöver vara rädd om så gör en buckla till inte mig något.
  Kram

  SvaraRadera
 7. Vår gamla bil fick stå kvar inne på gården, medan den litet nyare placerades så säkert som möjligt på utsidan om husen. Det var visst rätt klokt för när vi kom ut på gården låg det många torrgrenar från lönnen där den bilen brukar stå.

  SvaraRadera
 8. Häftigt med panoramabild. Ni har supermysigt i ert hem. Granen var jättefin som verkligen pryder sin plats.

  Önskar dig en härlig dag Märit.

  SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit