söndag 24 november 2013

Det lackar mot...ja åtminstone mot 1.a Advent.

Snart är november, den längsta och tråkigaste av årets månader, slut. Nu kommer en tid med pynt, ljus och glitter.
Har faktiskt fått julkänsla redan. Jag som brukar irritera mig på att affärerna börjar så tidigt!

I går försökte vi få tag i en Adventsgran till rundeln på gården, men inte fanns det någon försäljare än.
Vad håller de egentligen på med? ;-)  Har de inte märkt att Åhléns och andra börjat för flera veckor sedan.

Nåja, vi satte i varje fall upp vår ljusgardin i bokhäcken, så vi fick starta litet i alla fall. Det är de ljusen som jag målade med orange nagellack för att slippa det blå ljuset. Litet skarpt är det fortfarande, men i verkligheten ser det faktiskt bättre ut än på bilden.

Litet mer julförberedelser pågår.
Idag har jag gräddat rullrån.
Alltid när jag gör det så tänker jag på min farmor, som är borta sedan över 40 år.
Hon gjorde världens underbaraste rullrån med ett gammeldags rånjärn på vedspisen.
Har också provat det, men oj, så svårt det är att få jämn och fin färg på rånen. Järnet måste vändas vid rätt ögonblick.
Numera gräddar jag i ett elektriskt rånjärn, som jag hittade helt obegagnat på en loppis.
Det är en otrolig skillnad så mycket mindre stress det blir med ett elektriskt järn.
Fast just idag blev det stressigt!
Mitt under gräddningen, så fick järnet spatt och blev plötsligt alldeles för hett. Rånen blev omedelbart brända.  Järnet hade gått sönder!!!
Ja, vad kan man vänta sig efter några års användning?
Vi satte igång att söka på nätet efter ett nytt järn och visst finns det. Faktiskt flera olika.
Under tiden jag googlade så öppnade Christer järnet och fann att den pyttelilla termostaten var helt insmord med fett. Efter rengöring fungerade järnet igen. Min underbare, händige man!

-Det här är ett resultat av att jag - till min mors stora förtvivlan - öppnade alla leksaker för att konstatera hur saker kunde hända med dem, konstaterade maken nöjt. Det var sällan jag fick ihop dem igen efteråt!

Numera får han ihop sakerna också, så jag kunde fortsätta gräddningen med det lagade järnet.

När tiduret ringer är det dags att rulla upp rånet.
Min rullpinne har en skåra, där jag petar in kanten på rånet för att rulla upp det.

Så fort rånet svalnat några sekunder, så kan man dra av det från pinnen.

Det känns härligt att få fylla kakburken med "farmors rullrån"!
Det borde egentligen vara hänglås på kakburken, för han, den händige, är ett riktigt kakmonster...

I morgon ska jag baka saffransbullar. Har inget favoritrecept där, så nu ska jag ägna en stund åt att söka efter ett bra recept.

Har du kanske något som du kan dela med dig?  :-)




16 kommentarer:

  1. Jag ska också försöka få tag på ett bra recept på saffransbullar. Bullarna ska vara saftiga och mjuka. Smaskiga och goda. Samt mycket, mycket lättbakade och snabb-bakade...utan så mycket disk....och dom ska räcka länge...var finner man ett sådant recept?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just så ska saffransbullarna vara. Det är det receptet jag också söker efter!

      Radera
  2. Svar
    1. Ja, det är faktiskt härligt att baka. Man känner sig så stolt över sitt verk...i varje fall oftast! ;-)

      Radera
  3. Den sortens våffeljärn har jag inte sett förr tror jag och inte har jag smakat rullrån heller vad jag vet.

    SvaraRadera
  4. Det är egentligen inte ett våffeljärn utan ett speciellt rånjärn!
    När du kommer till Skåne någon gång, så ska jag bjuda på rån! :-)

    SvaraRadera
  5. Så vackert det blev! En sådan tur att den händige mannen hittade felet. Det är ju så trist att behöva köpa nytt i stället för att kunna laga. Skulle gärna vilja ha en rånjärn - skall ge mig ut på spaning.
    Tror att det var i ICAs senaste kundtidning som det var recept på det bästa saffransbullarna. De hade gjort en fasligt massa tester på recept (om jag inte rör i hop det nu).
    Lycka till!
    Malin

    SvaraRadera
    Svar

    1. Malin, jag såg inte Buffétidningen förrän det var för sent, så jag hade redan bakat saffranbullar efter ett gammalt recept med Kesella, som jag någon gång i forntiden klippte ut från baksidan av en mjölkkartong.
      Har bakat rätt mycket i mina dagar, men jag tror aldrig jag har fått till en så oformlig och omedgörlig deg förr!
      Den jäste precis som den skulle, men det fanns inte någon spänst alls i degen. Fick kavla ut hela degen i en stor kaka med mycket mjöl.
      Naturligtvis kladdade den ändå fast på bakbordet, så när jag lagt på fyllningen av smör och mandelmassa och skulle rulla ihop den, så blev det mest trasor av hela rullen,
      Nåja, jag föste ihop trasorna till någon sorts bullar och tryckte fast några russin i mitten, penslade och strödde pärlsocker. Sedan gräddade jag bullarna.
      Det blev inte de vackraste kaffebullar jag bakat, men de smakade faktiskt väldigt gott...och det är ju ändå det viktigaste! ;-)
      Men nästa gång provar jag nog Buffés recept.

      Radera
  6. Rullrån är så gott, men jag har aldrig bakat själv trots att jag har ett gammalt rånjärn.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så tycker jag att du ska försöka. De gamla rånjärnen som ska vändas gör att en del fett rinner ner på spisen under gräddningen, men man kan ha en hushållsrulle till hands så ordnar det sig.
      Det ska bara vara så mycket smet som ryms i en uppläggningssked eller större matsked, för den flyter ut ordentligt.

      Radera
  7. Nu har jag lärt mig något nytt. Jag hade ingen aning om att de fanns speciella rånjärn. Så fina de blev och jag förstår att en händige mannen har svårt att hålla fingrarna borta från kakburken. Jag hade nog haft lika svårt jag. :)

    Ta hand om varandra kära Märit och tack för al värme som du alltid lämnar hos mig.

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  8. Som vanligt gläds jag över ditt besök hos mig, Lotta. Du har alltid en positiv attityd, vilket jag upplever starkt i din egen blogg.

    Kram och tillönskan om en skön adventstid!

    SvaraRadera
  9. Åh, de ser ju så goda ut! Sitter här och blir till ett kakmonster... Ja, förstår att den där burken inte får vara stängd precis, hihi. Inspirerande, blir sugen på att baka. Och äta =oP
    Allt gott!
    önskar
    /Katarina

    SvaraRadera
  10. Du borde komma hit och testa dina kakmonstertalanger, Katarina! Det blev ju aldrig läge för något besök i somras!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha... kommer gärna! Men helst till sommaren så att jag kan njuta er trädgård. Också. =oP (Minns ju hur AoT-forumisterna beundrande talade om den då vi sågs på den där rosresan, fast jag bara kunde vara med på "helsingborgsdagen".)
      God 2:a Advent
      önskar
      Katarina

      Radera
    2. Välkommen till sommaren då, Katarina! Men ställ inte kraven för högt - forumisterna var så glada att de kommit iväg på rosresa tilll Skåne, så de hade nog skygglappar och såg bara selektivt.
      Vår trädgård är rätt vild och rufsig.
      Kram!

      Radera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit