onsdag 2 juli 2014

Landsbygdsutveckling vad betyder det...?

Ni har säkert precis som jag hört ordet "landsbygdsutveckling" massor av gånger. Det brukar innebära att man försöker underlätta saker och ting så att man även på landsbygden ska kunna bo och helst också försörja sig.

Verkligheten ser annorlunda ut!

Vill man starta ett mindre företag på landsbygden, så finns många, många hinder! Man behöver tillstånd, efter tillstånd och anpassningar till ganska stora kostnader. Det görs sällan någon skillnad på om det är en stor eller liten verksamhet. Samma lagar och regler gäller, vilket naturligtvis är en stor stoppkloss för små företag.

Det fick vi ytterligare ett bevis på idag, när vi hade besök av en entreprenör, som ska hjälpa till med att råda oss  och ge kostnadsförslag för godkänt enskilt avlopp.

Redan där känner jag att det haltar. I vilket annat sammanhang är det "försäljaren av en vara" som ska bestämma vad kunden ska köpa?

Varför ger inte kommunen bidrag till enskilt avlopp, när de inte vill kosta på kommunalt till vår by? Vi betalar ju samma kommunalskatt, men får långt ifrån samma service! Vi får vara med och betala solidariskt för badhus och sporthallar inne i tätorten, men kommunen ställer inte upp solidariskt för oss i byarna.

Åter till avloppsfrågan.
Kommunens representanter får inte ge råd eller ens säga vad vi måste ha för att bli godkända! De är inte experter, utan det är entreprenörerna.
Det är alltså entreprenörerna som ska känna till lagar och regler.
Entreprenören ska ge oss ett förslag, som vi lämnar till kommunen att godkänna eller avslå - naturligtvis mot avgift!
Hur ska kommunen kunna godkänna något, om de inte är experter?
Varför är det då inte entreprenören som ger tillstånd, när det är han som kan reglerna?

Som gången är nu, så får vi utan utöver kostnaden för entreprenörens arbete, betala kommunen för samma ärende.
Hur ska kommunen (eller vi själva) veta om vi kunde ha fått en billigare lösning, som vi inte känner till, men som kunde ha blivit godkänd?

Hur som helst, i vårt fall, när vi vill driva B&B, ansåg entreprenören att vi måste ha ett avlopp dimensionerat för 10 personer, mot 5 personer  som är det normala för en vanligt familjebostad.
Den extra kostnaden för detta större reningsverk, var ca 36 000 kronor.
Detta för att vi ska kunna ta emot max 6 gäster + eventuellt 2 personer i extrabädd någon att då och då, mest sommartid. Det känns absurt!
Hela anläggningen med större tank och reningsverk, kunde beräknas till ungefär 105 000 kronor. Till detta kommer grävningen som beräknades ta 2 dagar.
Vad tar en grävmaskinist för två dagars jobb med sin maskin?

Ja, ni anar kanske vilka hinder som redan mött oss.

Nästa hinder handlar om att vi behöver söka bygglov för att vi kommer att använda våra lokaler för väsentligt annat ändamål. Då spelar det inte någon roll att det varit bostäder hela tiden. Det är en skyddsfråga.
Det knepiga är att om vi skulle hyra ut som vanliga hyresbostäder, behövs inget bygglov! Varför behöver tillfälligt boende skyddas mera än permanent boende?
Bygglov kan ta 10 veckor.  Alla nybokningar är stoppade tills vidare.
Det får bli ett senare inlägg om detta.

Nu är vi trötta men inte beredda att ge upp riktigt än. Men nu gränsar det mot att vi inte längre kan se någon möjlighet att få ekonomi i vårt B&B.

Katten Bill är helt övertygad om att han också är människa. Därför vill han gärna sitta med vid kaffebordet i stället för att äta ur en skål på marken som de andra katterna.
Undrar vilken regel han bryter emot? ;-)



36 kommentarer:

  1. Man blir alldeles matt av stelbent byråkrati.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, för närvarande är vi också matta, men vill i varje fall driva igenom det här.

      Radera
  2. Krångelsverige, man kan bli alldeles galen. Hoppas det löser sig och att ni får era tillstånd så att ni kan köra igång....Jag vet vilket arbete det är med myndigheter och kommuner, det tog oss ett antal år innan vi fick bygga vindkraftverken...detta trots att alla var för!!!! Vill också tacka dig för den trevliga inbjudan på en kopp kaffe. Det hade verkligen varit roligt men jag såg det tyvärr inte förrän vi kommit hem. Kanske kan det få bli en annan gång, vi är i Skåne relativt ofta eftersom min man kommer därifrån och så har vi en dotter som bor i Ystad!
    Ha det gott!
    Kram Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lotta, det låter trevligt med att ni åker till Skåne ofta! Inbjudan står kvar! Men hör av er i förväg, så vi får hitta en lämplig tid tillsammans.

      Radera
  3. Man blir så trött!! Varför inte underlätta och hjälpa småföretagare? Hoppas ni orkar står på er och får alla tillstånd, så ni kan köra igång. All lycka till!!!
    Jag känner igen mig i det du skriver om när det gäller att "fajtas" med kommunen, det gör vi i Marina, Kroatien, där är korruptionen ett stort bekymmer för oss. Just nu kommer vi ingen vart, men vi väntar och tar det lugnt och metodiskt och hoppas att den lagliga vägen vinner.
    Ha det gott.
    Kram Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland känner man saker som inte lämpar sig i skrift!
      Hoppas att ni också kommer tillrätta med kommunen i Kroatien. Det är verkligen svårt när det handlar om korruption, som vi svenskar inte är van att hantera för att få det vi behöver.

      Radera
  4. Åh, det gör mig så ont! Att ni ska behöva vara med om detta! Ja, fler med er, men nu blir det så verkligt genom att ni förmedlar vad som faktiskt händer och sker. Det verkar inte rättvist och inte heller ändamålsenligt Detta borde synliggöras, för att därefter kunna ändras. Er egen beskrivning, kanske via blogg, som jag tidigare sagt. Journalister, men frågan är om det inte är mer dagens scooop som gäller. Men kanske också genom studie kopplat till universitet/högskola, Vilen fakultet? Kanske studenter skulle kunna kartlägga o forska kring regelverk. Landsbygd och entreprenörskap är ju "inne" på pappret. EU pratar mycket om regioner och regionalstöd (kolla med länsstyrelsen om det finns regionala projekt/sammanhang, kanske kopplat till EU) Det ni upplever skulle kunna bidra, men förstår om ni bara blir jättetrötta, fast helst också "lagom" förbaskade så att det finns energi kvar.
    Stor kram
    Katarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, än är vi lagom förbaskade! Önskar att man kunde få till stånd ändringar som gällde fler än oss, för nu är det mycket som är känns fruktansvärt ologiskt.
      "Landsbygd och entreprenörskap är ju "inne" på pappret. EU pratar mycket om regioner och regionalstöd" Ja, just det!

      Radera
  5. Det fanns en tid då kommunen faktiskt hade kompetenta inspektörer som visste vad som gällde, såg vad som kunde göras för att nå dit och förklara hur det skulle gå till för att klara kraven. Jag fick många goda tips och förklaringar den gången jag skulle bygga en villa långt ute på landet. Detta gällde inte minst avloppsfrågan men även uppvärmning, energibesparingar och brunnsvatten.

    Idag tycks de gå efter styva mallar som är mer fyrkantiga än ens en EU-byråkrat kan få till. Passar det de ser mallen, så är allt frid och fröjd, gör det inte så, har de ingen aning om hur man åtgärdar felet på bästa sätt. Det är förmodligen erfarenhet och den verklighetsförankring, som den ger, som fattas. Istället tycks de uppvisa en monumental ovilja att skaffa sig den erfarenheten och gömmer de sig bakom ett paraply av övergripande regler vars abstraktionsnivå tillåter alla grader av misstolkning och galna beslut men ändå kunna anses vara inom reglernas ram åtminstone tills de prövats många gånger om i rättsliga instanser. Den taktiken gäller inom kommunernas samtliga verksamhetsområden idag. Det behövs en stor plånbok och ett långt liv för att bekosta alla processer och ändå leva den dag då frågan avgjorts för sista gången och den klagande fått rätt.

    Titeln, lönen och makten har dessa mallkontrollanter men inte kunskapen och erfarenheten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Instämmer till fullo! Fast det verkar inte som det beror på okunniga och oerfarna tjänstemän, utan på att det har blivit den konstiga situationen att stat och kommun inte FÅR leda en rätt, utan de ska BARA vara kontrollanter! Förstår inte varför och när det blev så här, men vi är ju bara obetydliga medborgare, som ska försöka tränga oss fram i snåren och inte ifrågasätta så mycket.
      Men ett har jag förstått nu! Det kommunala självstyret ligger som ett besvärligt och bromsande spöke över väldigt många områden!

      Radera
  6. Kära Märit, jag blir så in i norden trött när jag läser om era erfarenheter.
    Tyvärr har vi själva drabbats på liknande sätt och det har kostat oss löjligt mycket pengar som vi aldrig kan "arbeta" ihop i verksamheten. Flera regler kan vara vettiga då de ger oss småföretagare ett skydd men det mesta är bara byråkrati och resursslöseri. Istället för att det ger energi och skapar förutsättningar så slukar det och ger ovisshet och kostnader.
    Vi har sökt bygglov (ändrad användning av byggnader) som beviljats för att renovera ett pannrum till kök (för syltkokning bla) och dela av garaget för möjlighet till försäljning på gården (kostnad bygglov ca 12000). Till detta kräver kommunens byggtekniker att vi måste ha en kontrollant - en konsult som gör en kontrollplan (över kontrollpunkter för renoveringen - obs allt finns - avlopp, vatten, skorsten - det enda nya - en vägg som avdelar ett rum) Kostnad för denna kontrollant ca 10.000 kr. Så vårt bygglov genererar jobb åt konsulter som inte tillför något mer än kontrollerar att arbetet utförs hantverksmässigt..... Vi anlitar bara professionella lokala hantverkare som då även måste upprätta en arbetsmiljöplan - kostnad ca 3000 kr - trots att det bara rör sig om att regla upp en vägg, klä med trä o i köket kakla och lägga klinkers.
    Vi hade tänkt ha gårdsförsäljning i ett gammalt vacker stall men då tillgänglighetskraven (som INGEN kommer undan) gjorde att vi skulle vara tvungna att bygga en 14 meter lång ramp för rullstolar för ca 40.000 satte stopp för denna fina idé. Vi hade givetvis löst tillgängligheten men inte men en sådan ramp...
    Men det vi tröstar oss med är att alla andra kontakter med kommunens "instanser" har varit vänliga, givit råd, varit proffsiga och tillmötesgående (inom lagens råmärken förstås). Det är ju tyvärr så att vi små små gäller under samma lagar som de stora. Det gör mig helt galen! Var på väg att sälja skiten och flytta i vintras när vi inte ens kunde få besked om vad som gällde. Sedan skall man bara sträcka på sig och köra igång igen för att inte gå under.
    Att vara liten entreprenör är mycket tufft och det suger musten ur en när man skall försöka förstå krångliga tidskrävande orimliga regler som inte är anpassade för formatet. Men detta är givetvis även ett problem för de tjänstemän som måste utföra sitt arbete och skall förhålla sig till lagar och regler. De kan liksom inte göra ett eget regelverk! Men som sagt vi har blivit otroligt vänligt bemötta även om många tårar har fällts när regelverken känts hopplöst.
    Detta med att ni bör dimensionera för undantag låter som ett försäljningsknep. Som när vi kollade på fönster - ni MÅSTE ha treglas ( i Skåne - jääää right) - när vi räknade på energibesparningen så var skillnaden mellan två och treglas 200 kr/år... Mellanskillnaden på två och tre var 17000 - tar några år att tjäna in...
    När det gäller avlopp så är det knivigt att välja rätt - önska att ni kunde få råd av någon oberoende, då skulle det kännas mer trovärdigt.
    Hoppas hoppas ni hittar rätt i denna snårskog av regler och kostnaden och kan få driva ert fin
    B&B som kommer vara en resurs för kommunen när det gäller turism...
    Styrkekram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för styrkekramen Malin! Beundrar dig som orkar ge den, efter allt du har berättat!

      Vi trodde också att vi tillförde kommunen något och inte att vi blev en sorts lagvidriga och suspekta "mjölkkor" för allehanda avgifter.
      Vårt vattenprov som vi lämnat in kostar 1700 kr. Det måste tas om varje år!
      Dessutom vill kommunen göra tillsyn varje år.
      Vi har ju inte kommit så långt som till bygglov och bedömning av tillgängligheten, så vi vet ju inte om vi blir stoppade där. Nu har vi faktiskt haft en gäst med rullstol, som inte klagade på något, så vi hoppas att det ska gå att få godkänt ändå - åtminstone i vår gamla bostad.
      Drängkammaren är klart för liten och trång för rullstol.
      Undrar om det är samma regler ifall man hyr ut som stuga?
      Kram till dig också Malin!

      Radera
  7. Märit, ditt senaste svar på den senaste kommentaren fick mig att fundera: Jag har vid några tillfällen varit med om att - genom hemsidor - hyra privatbostäder för mycket kort tid, 4-5 dygn i Nice, detsamma i London osv. Vad gäller då? Är det speciella regler för hotell/pensionat/b&b? Kanske något att undersöka, för ni har ju inte "bara" sovrum att hyra ut.
    Hoppas det bästa!
    kram
    Katarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Katarina, tack för din omtanke! Vet att jag svarade på den här kommentaren tidigare, men kanske glömde jag att publicera den, för nu fanns inte svaret här!?!.
      Ja, vi tänker undersöka alla sorts möjligheter.

      Radera
  8. Usch och fy så trist Märit! Jag förstår att ni känner er nedtryckta i skorna och att allt detta byråkratiska tar bort mycket av glädjen ni kände över att starta ert B&B. Men jag hoppas att det löser sig för er, utan att det kostar en förmögenhet och utan att det tar bort er entusiasm och framtidstro.

    Tänker på er och skickar stor styrkekram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi känner att det haltar betänkligt i svensk lagstiftning på den här punkten. Vi tror egentligen inte att lagstiftaren avsåg så här små enheter,eftersom man inte behöver söka polistillstånd om man har mindre än 8 platser eller 5 rum. Men nu har Sjöbos byggnadsinspektör en annan syn på saken och hon har sitt övertag.
      Det vi får göra nu är, att överklaga till länsstyrelsen om vi skulle få nej hos Byggnadsnämnden.
      Det märkliga är, att om vi hyr ut dessa två små lägenheter permanent, så behöver vi inget tillstånd. Däremot är ju fortfarande vår avloppsanläggning inte godkänd, så den behöver vi åtgärda under alla omständigheter.
      Tack för styrkekram och omtanke - det känns gott med stöd!
      Kram!

      Radera
  9. Vi är åter permanentboende i vårt hus på landet och det är beläget på ett ställe där jag givit upp allt hopp om stöta på någon vettig handläggare inom kommunen. Jag har påtalat att det ibland hos våra grannar "Nybyggarna" har vistats 6-8 byggjobbare från morgon till kväll utan någon form av toalett. De gör sina behov på tomten och runt om oss. Inte miljö och hälsas problem, utan jag får göra en polisanmälan om det stör mig, har jag jag fått till svar när jag påtalat den sanitära olägenheten . I tre har bygget nu pågått
    utan att de har löst toalettfrågan på annat sätt än använda tomten och vår närmiljö för sina behov, utan att myndigheterna har något att erinra.
    Så ska ni behöva ha ett speciellt anpassat avlopp för att ni har några
    extra boende hos er några veckor om året.
    Ni är otroliga som orkar kämpa med alla regler och förordningar som ni stöter på!
    Styrkekramar M.E

    SvaraRadera
  10. Det låter förfärligt att grannen inte ordnat toalettfrågan! Vad är det för människor och man undrar ju - hur blir de som grannar i framtiden?
    Tycker att det är fruktansvärt både mot er och jobbarna.

    Om nu miljökontoret inte kan agera, så kanske facket kan.. på ett eller annat sätt?

    Ja avloppet är inte godkänt enligt nuvarande regler ens för en familj, så förr eller senare hade vi fått åläggande att göra något åt det. Det måste bland annat vara fosforfälla!!! Det lilla fosfor som hushåll släpper ut är väl försumbart i jämförelse med den stora mängd handelsgödsel som bönderna strör på åkrarna runt samma å? Där borde väl krävas fosforfälla om någonstans?
    Ibland känns reglerna mer än absurda!

    Styrkekramar till er också!

    SvaraRadera
  11. Jag hoppas ni har det bra Märit och njuter av fina septemberdagar? Ta hand om dig!♥

    Kram

    SvaraRadera
  12. Hur går det för er? Har ni hittat en lösning på problematiken?

    SvaraRadera
  13. Kram på dig kära Märit. Jag saknar dig och hoppas att du har det bra i hösten och snart återvänder till bloggen igen.

    Sköt om dig!♥

    Kram

    SvaraRadera
  14. Tack kära Märit för ditt fina mail. Du anar inte vad glad jag blev. Tack snälla.♥ Svar kommer snart.

    Ta hand om dig och ha det gott i den virvlande hösten.

    Kram

    SvaraRadera
  15. Tack för de omtänksamma orden hos mig. Visst har jag under årens lopp grubblat, frågat både min mormor, min moster och min syster om de haft någon förklaring, men ingen förstår orsaken till hennes bristande känslor. Jag gläder mig idag åt det jag har och har för många år sedan slutat sörja över det som inte finns och aldrig har funnits!
    Stor kram till dig fr M.E

    SvaraRadera
  16. Kära Märit!

    Jag hoppas att ni har det gott i sommarvärmen? Att ni njuter av er vackra trädgård och av att vara tillsammans. Du är saknad här på bloggen ska du veta men var sak har sin tid och kanske dyker blogglusten upp en dag och då finns vi här. Det vet du.

    Tack snälla du för dina fina ord hos mig. Det betyder så otroligt mycket ska du veta. Livet är förunderligt och oväntat men så otroligt vackert och är det något jag har lärt mig den senaste tiden så är det verkligen att ta en dag i taget och njuta av varje dag. Tack för att du finns.♥

    Ta hand om dig vännen.

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  17. Kram på dig kära Märit och tack för all värme och omtanke. Som varm bomull kring hjärtat. Tack snälla.♥

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  18. Ja, det låter verkligen krångligt med att behöva ha bygglov för B&B. Det har jag faktiskt aldrig hört talas om. Tror inte vi har dessa regler i vår kommun.
    Däremot har avloppsprocessen varit rätt jobbig. Vi betalade drygt 100.000 för eget reningsverk för 2 personer, gräning ej inräknad. Kommunen tog 2000 för att godkänna placeringen. De har inga synpunkter på kostnader utan bara att det fungerar rent tekniskt. Nu har vi dock ett eget kretslopp som vi är mycket nöjda med.
    Lycka till
    Anette

    SvaraRadera
  19. Jag vill önska er en riktigt god jul och hoppas att ni får njuta av fina dagar.

    Ta hand om dig kära vän och tack för alla fina ord som du lämnar hos mig då och då. Jag blir så otroligt glad.♥

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  20. Kram på dig finaste Märit och hoppas att det nya året har börjat på allra bästa sätt.♥

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  21. Glad påsk på dig kära Märit!♥ Önskar dig en solig och fin påskhelg tillsammans med nära och kära. Ta hand om dig vännen!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  22. Grattis kära Märit! Vilka underbara nyheter och vilken lycka när familjen växer. Och tack snälla du för dina rara kommentarer hos mig. De värmer så gott kan du tro.♥

    Ta hand om dig vännen och njut av sköna vårdagar!

    Kram Lotta (som har en ny blogg)

    SvaraRadera
  23. Kram på dig kära Märit och hoppas att ni njuter av sköna sommardagar i er fina trädgård.

    Ta hand om dig!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  24. Stor, stor kram till dig kära Märit. Tänker på er.♥

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  25. Kram på dig finaste Märit och tack för dina rader hos mig. Jag ska hålla utkik i tidningen. Jag får kolla via nätet. :)

    Sköt om dig kära du och lycka till!♥

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  26. Tack för din omtanke. Hoppas allt är bra med dig.
    Kram Inger

    SvaraRadera
  27. Kära Märit!Jag är så glad och tacksam över att våra vägar korsades här i bloggvärlden för du är en fantastisk kvinna. En kvinna med ett stort, varmt hjärta som ständigt sprider glädje och omtanke kring dig. När jag ser din signatur i mitt kommentarfält vet jag alltid att det kommer komma glädje och värme emot mig när jag läser. Du är en sann pärla och jag hoppas att vi får till en träff en dag.Och även om jag nu lämnar bloggvärlden så kommer jag självklart kika in här och se om blogglusten återvänt till dig och hur du har det.
    Jag önskar er en fantastisk sommar och hoppas att allt går bra med ert B&B och att ni får möta många trevliga människor denna sommar. Sköt om dig kära vän och tack för att du finns där ute.♥

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  28. Tack du fantastiska vildblomma!

    Du skriver precis vad jag känner för dig!
    Hoppas du och din familj också har det bra och njuter av livet!

    Vårt B&B går väldigt bra, vi får fina omdömen på Booking och har precis så
    mycket gäster som vi orkar.
    Vi får alltså stänga några dagar emellanåt för att
    vila litet och hinna annat liv.

    Har just haft några dagar med stor uppslutning av familj och anhöriga, då vi
    haft både en jämn födelsedag och en konfirmation i släkten.
    Härligt att träffa alla, men en extra speciell glädje över barnbarnsbarnet som är 15 månader.
    Solen har strålat över hela arrangemanget, så vi är väldigt nöjda.
    Idag kommer ett barnbarn på sommarbesök till mormor och bonusmorfar ett tag.
    Det ser vi fram emot!

    Varma kramar
    Märit

    SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit