onsdag 25 juni 2014

Regler

Nu har inspektören från Miljökontoret varit här.
Det var en yngre kvinna, som var mycket lättsam och trevlig.
Hon gjorde inte alls den typen av inspektion som vi hade väntat oss.

Hon drog inte med fingret för att se om det var ohygienskt dammigt. Hon öppnade inte ens kylskåpsdörren utan berättade bara om hur vi skulle hantera maten och att vi måste föra protokoll över stickprov på temperaturen i kylskåpet så att den höll sig i rätt nivå.

Men hon kom även med en del tuffa besked.

Först och främst så måste vi köpa en vattenanalys och skicka svaret till kommunen. Den har vi redan beställt material till. Det kostar  strax under 2000 kronor, men är överkomligt. Fast hopräknat med alla de andra avgifterna, så blir det snabbt stora summor.

Det här med småskalighet och entreprenörskap rimmar inte så väl med alla förordningar och avgifter, vilket vännen Katarina med bloggen En grön sida, påpekade som kommentar till mitt förra inlägg.

Det som däremot sved ordentligt var, att vårt avlopp inte längre är av godkänd typ.
Det var nytt 1989 och anläggningen kostade då 26 000 kronor. Eftersom planerna ändrades och ingen bodde här kom det inte i bruk förrän 2001 när vi flyttade till gården. Nu är det alltså inte längre godkänt! Det blir dyra spolningar det!

Under de här åren har det kommit nya regler om fosfatfälla mm.  Sedan var inte heller själva anläggningen godkänd längre. Bädden måste bland annat göras om efter ca 15 - 20 år. Nu stannar förstås inte kostnaden på några tusenlappar, utan nu handlar det om hundratusenlappar!

Det här var ju inga roliga besked!
Trösten, eller vad man ska säga, är väl att den här kostnaden hade kommit förr eller senare i alla fall. Men då åtminstone senare!
Kommunen håller på att kolla alla avloppsbrunnar för att se till att de är godkända. Vårt område ligger ju nära en vattentäkt, så det ligger högt på prioriteringslistan, sa inspektören.

Annars tyckte hon att vi hade det fint  och mysigt här på vår gård.

Vi själva sitter och försöker hämta oss efter den mentala ansträngningen och har svårt att sätta igång med något jobb.
Ska gå ut och försöka hämta litet inspiration i trädgården, för nu har regnet slutat att strila och solen skiner igen.
Den söta rosen 'Wollerton Old Hall' som jag har i en stor kruka bjuder på sin första blomma idag.14 kommentarer:

 1. Jag förstår att Ni är helt slut efter det besöket. Konstigt att ingen information om att avloppen måste göras om har dykt upp. För några år sedan var det dags för oss hemma i byn att göra om alla föråldrade avloppen. Vi fick massor av papper och blev kallade till möten av olika slag flera år innan det skulle göras. Inget kul alls och som Du sa, det kostade massor av pengar. Hoppas att det ordnar sig för Er!!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här med avloppet känns inte helt onödigt, eftersom vi bor nära ett vattentäkt. Det hade kommit så småningom ändå. Däremot känns utgiften synnerligen onödig. ;-)
   Ja, överhuvudtaget känns det som det blir tunga utgifter framöver.

   Radera
 2. Enskilda avlopp av typen 3-kammarbrunn och markinfiltration tycks bli svåra att få tillstånd till i framtiden. Troligen kommer det snart att krävas ett helt slutet system med enorma tankar för avloppet och som en följd av det höga underhålls-och tömningskostnader. Det blir i så fall mycket dyrt att bo på landet långt bort från kommunala avlopp och reningsanläggningar!

  Hoppas verkligen att ni hittar en lösning som ni går i land med ekonomiskt men ändå godkänns av kommunen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man borde kunna få tillstånd som gällde för en viss tid, så att man kunde räkna på vad som kan vara bästa lösningen.
   Tyvärr så kunde inspektören inte ge oss råd - det fick hon inte göra - om vad som skulle vara bäst för oss att göra. Nej, vi skulle vända oss till en entreprenör och få ett förslag, som skulle skickas in. Sedan skulle nämnden ta ställning till om det kunde godkännas.
   Det känns som man skulle kunna hamna hos någon som tog rejält betalt bara av den orsaken...
   Mycket märkligt system!
   Ja, vi får väl undersöka vad marknaden erbjuder!

   Radera
 3. Blir nästan mållös… och det är inte ofta. Vilka konsekvenser av att man vill hyra ut sin gäststuga och samtidigt serva med lite frukost. Här blir det inget BB för då upptäcker de väl att vårt avlopp också ska göras om. Nu är vårt bara 11 år, men det kommer ju nya direktiv hela tiden! När vi flyttar blir det till ett ställe med kommunalt vatten och avlopp!
  Lycka till med allt!
  Kram M.E

  SvaraRadera
 4. Här finns inte möjlighet till kommunalt avlopp, men annars hade det naturligtvis varit det bästa.
  Vi föreställer oss att det som idag är godkänt kanske inte är det om några år till och då har man lagt ner massor av pengar till ingen nytta.
  Ett godkännande borde åtminstone gälla ett visst antal år, så att man vet vad man har att rätta sig efter.

  SvaraRadera
 5. Åh, detta var ju riktigt jobbigt! Trodde jag överdrev i min senaste kommentar, men aj aj aj! Hoppas verkligen ni finner en bra lösning, ja, och en lösning som håller och är ekonomiskt OK. Ja, och hur veta vad som är OK om några år? Instämmer helt och fullt, det måste vara rimligt!

  Det är ju valår, kanske kontakta politikerna i Nämnden... Gör det till en egen blogg, en sida om hur en sådan här process går till. Kan vara intressant för många! Så här är entreprenörskap i den så kallade verkligheten. (Åh, nu märker jag att jag låter sur, men ibland kan man behöva vara det, bara ibland inte är alltför ofta =oP)

  Lycka till!!!

  kram
  Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips, Katarina!
   Just nu balanserar vi på slak lina, efter ett samtal med kommunens byggnadsinspektör - som miljöinspektören påpekade att vi skulle göra - och vet inte riktigt vad vi ska ta oss till.
   För rikspolitiker är det honnörsord med entreprenörskap, landsbygdsutveckling och jobba efter 65, men när det kommer till verkligheten så finns så många regler och förordningar som gör det svårt och inte stimulerar till någondera av de där sakerna.

   Radera
 6. Ja inte underlättas det för småföretagandet precis. Ibland undrar man hur sjutton mänskligheten överlevt innan alla petitessregler kom till.
  Förslaget med blogg låter inte som en dum idé.
  Lycka till och håller tummarna att allt blir bra till slut.
  Ha det så gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Annelie! Du har väl också en del erfarenhet av detta, har jag förstått!

   Radera
 7. Usch, vad trist att få flera tråkiga besked på en och samma gång! Förstår att det tog musten ur er. Vi står inför liknande investeringar då även vårt avloppssystem är föråldrat. En investering som nosar på galna summor men vi vet att det måste göras inom några år så det är inget att be för. Trist men ack så nödvändigt.

  Lycka till med er uthyrning vännen! Första året är ganska omtumlande. Det är mycket att investera i, tänka på och många upplevelser. Men efter det där första året vet man ofta också vad man vill och hur man vill ha det. B&B är intensivt och galet roligt men känner man att det blir för mycket finns möjligheten att hyra ut som stuga istället. Mindre arbete, mer fritid och ibland mer pengar då skånska stugor är populära under sommarmånaderna. Ni kommer att finna den form som fungerar bäst för er. Vi började med B&B och övergick sedan till stuguthyrning. Två helt olika former med det gemensamt att man fortfarande träffar en mängd trevliga människor.

  Sköt om dig Märit och ha det gott i solen!

  Kram Charlie

  SvaraRadera
 8. Tack! Skulle gärna vilja veta litet mera om hur det är med skillnaderna mellan dessa två uthyrningsformer - förutom att man inte tillhandahåller mat och sänglinne förstås. Tänker mera på tillstånd mm

  Kram!

  SvaraRadera
 9. Ahh så komplext ..jag som trodde det var helt enkelt att öppna bed&breakfast .
  Undrar hur det skulle vara med
  Blogguppmäsksamhet där man nämner kommunernas namn om det skiljer sej så mycket på olika platser.
  Alla som får kämpa ensamma med /mot olika former av inspektörbyråkratisk praxis.
  Skulle i allafall kunna bli ngn form av "kontroll på kontrollanterna"

  SvaraRadera
 10. Ahh så komplext ..jag som trodde det var helt enkelt att öppna bed&breakfast .
  Undrar hur det skulle vara med
  Blogguppmäsksamhet där man nämner kommunernas namn om det skiljer sej så mycket på olika platser.
  Alla som får kämpa ensamma med /mot olika former av inspektörbyråkratisk praxis.
  Skulle i allafall kunna bli ngn form av "kontroll på kontrollanterna"

  SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit