måndag 23 juni 2014

Lagens långa arm...

Före helgen fick jag ett oväntat telefonsamtal. En kvinna presenterade sig, men jag hann inte lägga namnet på minnet i förskräckelsen över att hon i nästa sekund sa, att hon ringde från Miljö- och byggkontoret i kommunen. Det var en vänlig kvinna, som inte alls lät farlig, men jag tycker att hon hade litet olycksbådande frågor.

- Vi har fått veta att ni har ett B&B, sa hon.
- Och ni serverar gästerna mat? Frukost.
- Man måste ha livsmedelshanteringstillstånd för det och det har ni inte sökt. Det skulle ni ha gjort innan ni startade.

Nej, vi har inte haft en tanke på att det skulle behövas något tillstånd för att ge gästerna en enkel frukost.
Kan ni föreställa er hur jag sjönk djupt ner i stolen, skamsen över att vi varit så obetänksamma.

- Nu vill vi gärna komma på inspektion, sa kvinnan.

Vi bestämde en tid, så på onsdag kommer hon hit för att titta på hur vi har det ordnat med maten. Nu går vi och funderar på om vi har några otillåtna sätt att hantera maten.
Tycker själv att jag har väldigt god kunskap och vana vid hygien och mathantering, men det kanske finns saker som inte alls är godkända när man serverar till andra.

Dyrt blir det säkert! Inspektionen kostar en rejäl slant per timme, tillståndet eller i värsta fall avslaget kostar en rejäl slant, eventuellt tillstånd kostar dessutom per år.

Det är inte så enkelt att få ut någon vinst av den här verksamheten. Det är många utgifter.
Inköp av sängkläder och handdukar,
Inköp av frukostvaror
Stor tvättmedelsåtgång,
Avgiften till bokningsfirman 15%,
Avgift till IZettle som tar kreditkort vid betalningen 1,5%,
och så vill skattemyndigheten ha in en summa till statskassan...

Nu går alltså även rätt många tusenlappar till besiktning och tillstånd.
Kanske blir det påpekanden som också kostar pengar att ordna.

Undrar om det blir godkänd, eller böter ...kanske fängelse! ;-)
Håll tummarna!
 Det är i varje fall inte lätt att försöka driva någon liten verksamhet med alla de regler som finns!

Men trädgården står i alla fall i full blom!

15 kommentarer:

 1. Ja allt ska man då tänka på! *skakar bekymrat på huvudet*
  Det finns säkert en massa obskyra regler om ytor, dörrar, avstånd mellan beredningställen och temperaturer i förvaringsutrymmen och vattenkranar och annat som det krävs mer än ett EU-parlamet att komma på.
  Jag hoppas verkligen att ni inte får tvärstopp utan tid att åtgärda om något behöver ändras på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns naturligtvis massor av regler. Man får bara hoppas att det är litet skillnad på servering och servering. Det här är ju ingen tillagning av mat, utan bara servering av kylda varor.
   Det är klart att kylskåpet ska hålla rätt temperatur och det gör det. Vårt kök är ju ganska nytt. Det är bara att hoppas!

   Radera
 2. Jösses, vilket strul! När jag jobbade på fritids hade vi en massa sådana där kontroller. Annars så är jag nära att hamna i fängelset en gång per år. Faktiskt. Jag är ju god man åt min funktionshindrade dotter och ska lämna in årsredovisning med koll på alla futtiga kronor som hon får. Usch, det är nervöst som bara den. Hoppas det går bra för Er! Det gäller nog sådant som att notera kyl- och frystemperaturer regelbundet och sånt. Jag håller tummarna!/Lilla gummann

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, då kan vi förstå varandras oro! Kyl och frys fungerar perfekt än så länge, så jag hoppas att det ska gå bra.
   Tack för tumhållningen!

   Radera
 3. Hoppas det ordnar sig. Vad det gäller kostnader tror jag att ni skulle klara er bra utan bokningsbolaget som tar procent. Österlen är ju så välbesökt året runt. Anslag och visitkort hos turistbyråerna skulle säkert funka minst lika bra.
  Lycka till
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det verkar inte som om folk använder turistbyrån för att hitta boenden.
   Vi har faktiskt haft den lilla lägenheten utlagd hos Turistbyrån i Sjöbo under ett par år.
   På den tiden har vi totalt fått tre bokningar (3!) den vägen.
   Hos Booking.com fick vi fyra första dagen vi låg ute på nätet!
   Efter den här korta tidens erfarenhet, så kommer vi absolut att fortsätta använda den bokningsfirman även fast det kostar en slant.
   Mycket bra upplagt, suverän annonsering och sökning på nätet. Redigt på alla vis. Inte ett enda problem hittills.
   Men visst; smakar det så kostar det!
   Tack för lyckönskan!

   Radera
 4. Att dom bara ids hålla på med "skitsaker".....men det är väl enklast så....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att de inte hittar några skitsaker här bara! ;-)

   Radera
 5. Jag har bråkat med en kvinna på byggnadsnämnden i över 2 år, hon var rent ut sagt för jävlig och bara letade efter att sätta dit oss för något. Efter jag överklagat hennes beslut hos Länstyrelsen fick jag rätt i allt och hon gav sig, men fy så dåligt jag har mått under tiden.
  Hoppas verkligen att ni inte råkar ut för någon sådan där maktgalen människa, utan en inspektör som är mänsklig och kan nöja sig med att ge råd om något inte är enligt reglerna.
  Först och främst så handlar det nog om hur förvaringen är av livsmedlen, men serverar man inget som man lagar själv så borde det inte vara så svårt att få tillstånd. Jag tror att det är när man lagar maten själv som det blir riktigt krångligt med tillstånd.
  Lycka till!
  Vi håller tummar och tassar för Er!
  kram M.E

  SvaraRadera
 6. Tyvärr så finns det som du skriver maktgalna personer, som bara vill visa sig överlägsna. Nu tror jag inte att den här kvinnan hör till den sortens människor, för hon lät ganska vänlig vid vårt samtal.
  Jag tror också att det viktigaste är förvaringen, så det jag undrar mest över är, om det duger att olika matgrupper förvaras i samma kylskåp.
  Tack för att ni håller tummar och tassar!
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Nej, så tradigt! Och detta i allt som ska främja småföretagande, entreprenörskap osv... Nej, nu menar jag inte att allt ska vara OK, men att behandla en rätt småskalig B&B som restaurangverksamhet... näe, det blir "glöttigt".
  Min bror o svägerska hyrde ut semesterboende på Jylland, deras erfarenhet var densamma som er vad gäller bokningar, de gick via bokningsföretag, det var det som gällde. Själv, ingen erfarenhet.
  Håller tumme, lycka till och hoppas den där inspektören mest är ute efter att stävja de värsta avarterna... Viggo? Han håller såklart tassarna han med... o hoppas på att någon spiller =oP
  kram
  Katarina

  SvaraRadera
 8. Just precis - det är ju inte fler personer som kommer hit nu, än som kommer när vi har släktbesök.
  Man tycker att det borde finnas något förenklat förfarande när det är så småskaligt!

  SvaraRadera
 9. Älskar din trädgård. Romantisk och massor av fina rosor som vi i mälardalen blir gröna av avund när vi ser!!! Kan inte se mig mätt på alla bilder stor inspiration för mig som precis börjat på min trädgård. Allt gott i vinter mörkret må våren snart vara här.

  SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit