torsdag 17 maj 2012

Stenläggning på uteplatsen

Ibland händer det saker, när man inte direkt förväntar sig det.

Vår gårdsplan är gräsbevuxen och vi har länge tyckt att det är himla besvärligt, att flytta trädgårdsmöbeln varje gång gräset ska klippas. Därför har  vi pratat om att lägga sten under gruppen.
För närvarande har vi ett par byggjobbare, som lånar vår Drängkammare ett tag. I gengäld ville de hjälpa oss med något mindre jobb.
I morse kom de och undrade, om det passade med stenläggning idag. Åh, vad jag blev glad!
Christer har fortfarande besvär av en trilskande disk i ryggen, så han kan inte göra något kroppsarbete alls än.

Som ni förstår så gäller det att smida medan järnet är varmt. Bakom huset låg en hög med rätt stora sågade kalkstensplattor. Det var egentligen inte det optimala materialet, men  bättre än inget.

Raskt markerade vi ut, hur mycket som skulle läggas, genom att sätta pinnar runt gruppen. Sedan tog vi bort gruppen.

Det fanns en rulle markväv kvar i uthuset, så vi hade hemma det material som behövdes.
Eftersom vår jord är nästan ren sand, så bedömde vi att det skulle gå att lägga direkt på marken, utan att man behövde gräva ur just mera än själva grässvålen. Sedan de klippt till markväven och täckt den med litet sand, så satte de igång läggningen. De var mycket skickliga på att pussla ihop stenarna. Det blev väldigt små skarvar. Dem tänker jag fylla igen med stenmjöl, men det hade vi inte hemma idag.

Plötsligt har vi då vår efterlängtade stenläggning under trädgårdsgruppen.
Visst hade det varit litet mera stilenligt med komstadflis, eller någon grå ölandssten, men det hade vi inte hemma, så det här är resultatet.

Ha nu en fin fortsättning på veckoslutet. Åtminstone i Skåne ska det blir betydligt varmare några dagar.
Blåregnet i bakgrunden har bortåt tjugo knoppar, så nu väntar jag spänt på den blomningen.

10 kommentarer:

  1. Men så snyggt! Tummen upp för byggjobbarna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det gjorde ett väldigt fint jobb - med det materiel de fick!
      Hade önskat en litet mörkare sten, men det här var vad som redan fanns här hemma.

      Radera
  2. Så ssnyggt det blev!

    Stenläggningen på vår innergård (vår går är u-formad) behöver renoveras, men det är ett jobb som vi inte klarar själv. Stenläggningen är gammal, det ser ut att finnas flera "generationer" i den och spår efter att byggnaderna flyttats. Delar av stenläggningen är antagligen från 1700-talet. De senaste 40-50 åren har den varit täckt av gräs och stenarna har lyfts upp av rötter och frost och av snöplogen som körts in där... Ser inte alls fint ut just nu, men vi tycker att stenläggningen är en del av gården och den bör bevaras och vara synlig. Dessutom är det ju så vackert mot rosor och lavendel ;-)

    Så ett av våra projekt i den nära framtiden är att hitta någon hantverkare som kan utföra jobbet på rätt sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju litet mera grannlaga, när det finns ett gammal "stenor" på gården.
      Tycker att ni gör rätt som vill bevara och hålla det synligt.
      Har tyvärr inget tips på kunnig stenläggare, men jag skulle kunna tro att någon i föreningen Skånska Gårdar, eller länsmuséet kan tipsa.
      Det är säkert rätt, att där finns spår från olika tiders hus, så ni skulle nog ha nytta av någon, som är kunnig i, hur ni bör hantera gården.
      Sedan går det kanske att hitta någon (billigare) arbetskraft, som kan utföra själva grovjobbet.

      Radera
    2. ...tappade ord. Så här menade jag: Ni skulle nog ha nytta av, att diskutera med någon som är kunnig i, hur ni bör hantera stenoret.

      Radera
  3. Stenarna måste ligga där de ligger idag så det går inte att göra det så som många har föreslagit: Ta in en maskin och dra upp allt och börja om från början... Kommer inte på fråga - man får antagligen lyfta stenarna i en eller två kvadratmeter i taget, rensa och fylla på sand och sedan lägga tillbaka dom på samma sätt som de ligger idag. Det är ett jobb för någon med muskler och intresse för pussel ;-) Jag vill att man ska kunna se hur stenläggningen ändrar karaktär, det finns också en rad av grövre stenar som ser ut som syllstenar från en tidigare byggnad.

    Ja precis som du skriver, det får nog bli ett samtal med länsmuséet för att höra om de kan rekommendera någon.

    Vår inställning är att vi inte gör något eller tar bort något utan att ha kollat först, saker får vänta tills vi vet att vi är på rätt väg. Man kan inte ha bråttom om man har ett gammalt hus, eller hur?

    SvaraRadera
  4. Vad fint och praktiskt det blev Märit! Jag skulle också behöva lite stenläggning... Det är ju jättejobbigt att flytta möblemanget varje gång man ska klippa gräset och det får man ju göra så himla ofta just nu.. Hoppas vi ses på sön! Kram Carina

    SvaraRadera
  5. Ja, vi försöker hinna komma. A-B har blivit dålig, så de fick ställa in resan och kommer längre fram.

    SvaraRadera
  6. Snyggt! Varför mörkare sten när den här är så vacker?
    / maria

    SvaraRadera
  7. Tack Maria G!
    Ja, stenen i sig är vacker, men vi hade gärna sett, att stenläggningen hade varit litet diskretare. Fast troligen så mörknar den efter ett tag, när litet lavar fått fäste.

    Måste bara få rekommendera din fina blogg, med så många härliga bilder!

    Ha det gott!

    SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit