onsdag 19 september 2012

Lilla toalettrummet

När vi kommit så här långt i renoveringen av ovanvåningen, så började vi också ändra en del planer.
Vi kom fram till att vi nog ville göra vårt sovrum där uppe i stället för i gavelrummet nere.
Fast då behövdes en toalett på övervåningen också.
Det fanns ett utrymme intill bakugnsskorstenen, som skulle kunna räcka till ett litet toalettrum. Det låg precis ovanför badrummet där nere, så det var ett bra ställe.
Skissblocket fram, väggarna och porslinets placering ritades in på golvet. Det blev allt litet mindre än vi först hade trott!
Dörren in till sovrummet behövde vara nästan mitt i nock, vilket gjorde att väggen till toaletten inte kunde dras ut så långt som man önskat.

Väggarna reglades upp och porslinet, sattes in på prov. Ja, det skulle kunna fungera!
Porslinet var inhandlat på återvinning. Jag har väl nämnt att vi gör en budgetrenovering - fast med en del "lyxiga" finesser!?

Sedan väggarna gipsats fästes en elektrisk golvvärmeslinga på ett armeringsnät. Därefter flytspacklades golvet. Det är bakugnens skorsten som sticker in i rummet.
I hela huset har vi använt Wirsbo vattenkopplingssystem, som vi av erfarenhet vet att det fungerar bra. Här
syns de gröna anslutningarna som sticker fram.
Det var så roligt när golvklinkern kunde läggas. Det här var den första ytan som blev slutgiltigt färdig i huset.

Det lilla fyrkantiga hålet är en sorts golvbrunn utan vatten. Den är tät när golvet är torrt, men om det skulle bli mycket vatten på golvet, så flyter ett lock upp och vattnet kan rinna ut genom ett avloppsrör. Det här är en extra säkerhetsåtgärd för att skydda mot vattenskada.
Den här lilla golvbrunnen är placerad precis ovanför badkaret nere, så vi lät röret mynna i taket där. Det fanns inte möjlighet att göra ett vanligt golvavlopp, så vi var glada, att vi hittade den här lösningen.

Sedan fick väggarna också sitt kakel.

Taket och de delar av väggarna, som var ovanför kaklet, skulle få en yta som efterliknar gammeldags puts. Det skapades genom att Christer först lade på ett lager av sandspackel med liten spade, så det blev litet ojämnt.

Sedan sprayade han med fin vattendusch och slätade ut med den mjuka penseln, tills det såg bra ut.

Sedan vi målat "putsen", satt in porslinet, monterat handukttorken, som även är ett värmeelement och de återvunna gamla spegelskåpen och sedan alla rör kopplats, kunde vi börja använda alltihop. Det var underbart!

Skåpen blev så fina när de fått ny målarfärg. Det här skåpet är ovanligt litet, men passar så bra här. Dörren går att vika ut och vinkla, så man kan spegla sig bak, mot spegelskåpet ovanför tvättstället, när man sätter upp håret.

Kakellisten saknas än i dag. Precis när Christer skulle fräsa den listen så var han litet ouppmärksam ett ögonblick och råkade fräsa bort en fingertopp. 
Det blev några veckors sjukskrivning,  men det är en annan historia...

15 kommentarer:

 1. Allt verkar så enkelt... när ni gör det. Ja, och fort går det också. Hursomhelst, väldigt inspirerande och ger mig många idéer kring förvandlingar här hemma...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså du tror att det går fort? Det gör det tyvärr inte, men det ser säkert ut så på bilderna. Då kan jag avslöja att från skissbilden och tills spegelskåpet satt på plats så gick det tio månader! :-)

   Roligt om det kan inspirera dig!

   Radera
 2. Det är så spännande att läsa om er ovanvåning-renovering. Jag bor ju själv på en gammal skånegård med till hälften oinredd vind och ett tak som behöver läggas om! Av dina inlägg blir jag både avskräckt för att det är så mycket jobb och oerhört inspirerad för att det är fullt möjligt att få det så fint.

  SvaraRadera
 3. Roligt att bloggen kan inspirera!
  Det är just för att vi under hela renoveringen saknat bilder på hur man kan göra, som vi tänkte att vår renovering skulle dokumenteras genom min blogg.
  Visst är det mycket jobb och man får ju ta till okonventionella lösningar många gånger. Men det gör ju också att man får ett mycket personligt hus.

  SvaraRadera
 4. Är full av beundran över er renovering av huset.
  det blir sååå fint och vilken superduktig man du har.......
  Lånar du ut honom? ;=)

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 5. Tack Helen!

  Tyvärr, så är mannen inte till utlåning. Skulle ha så svårt att sova om han inte fanns bredvid mig! ;-))

  SvaraRadera
 6. Svar
  1. Under alla våra oändliga besök på kakelaffärer har vi sett så många vackra och trendiga badrum och toaletter.
   Ändå har vi valt mycket enkla och neutrala saker. Dels är den här toan så liten, att alla extra detaljer skulle sticka ut, och dels så är vi i en ålder, när vi inte precis räknar med några fler renoveringar och då gäller det att ha något som är gångbart väldigt länge... ;-))

   Radera
  2. Det är det enkla som vinner i längden :-)

   Radera
 7. Jadu Christer, något får man ju offra för konsten också! ;)

  Det blir så fint och med ett rejält regelverk bygger ni väggen. Den bör hålla att hänga tunga grejor på! Återigen ett sånt prima underarbete som måste finnas men sen inte syns.

  Det är nog tur att man inte kan köpa färdiga renoveringspaket på IKEA! Det kanske skulle bli billigare men det skulle förståndet och det lär inte bli samma kvalitet även om det inte syns sen!

  SvaraRadera
 8. Just det! Vi trivs med de putsade ytorna, men ibland kan man inte få allt och då får det bli andra kreativa lösningar!

  Du har helt rätt i att Christer verkligen la omsorg på att få rejäl bärkraft i regelverket. Det skulle ju vara vägghängt porslin till personer med pondus i kropparna! ;-))
  Eftersom vi behövde få fall på avloppet och det inte var möjligt att åstadkomma något golvavlopp, så fick det bli vägghängt. (Hurra!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först måste jag korrigera mitt svar ovan. Så här skulle det ha varit:
   Det är nog tur att man inte kan köpa färdiga renoveringspaket på IKEA! Det kanske skulle bli billigare men det skulle kosta förståndet och det lär inte bli samma kvalitet även om det inte syns sen!

   Vägghängt porslin är perfekt. Så hade jag det också. Då gick det att få det i ”rätt” sitthöjd!

   Radera
 9. Tyckte väl att det var litet "knöligt" i den meningen, men jag förstod ändå vad du menade. :-)

  Hade önskat mig vägghängt även i badrummet nere, men där fanns vissa motsägande skäl, så där står allt på golvet. Men överallt på gården har vi de litet högre toaletterna.
  Det var våra knän, som propsade på det. ;-)

  SvaraRadera
 10. Vilket fint toalettrum! Ni är verkligen otroligt duktiga. Ha en skön helg.

  SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit