lördag 1 september 2012

Starten av renoveringen på övervåningen

Ett inlägg om renoveringen igen.

När det nygamla yttertaket var på plats, som jag berättade om här, så var det dags att börja med övervåningen i huset.

Först sattes gipsskivor avsedda för utebruk mellan alla takstolar. De skapade den yttre begränsningen för den kommande isoleringen. Sedan tätades det med putsbruk utefter alla ytterkanter, så att inga möss skulle kunna ta sig in där.

Mellan våningarna fanns det bara enkla plankgolv. De bildade alltså innertak i nedervåningen.
De var överallt - utom i "stuan" - byggda av vackra handhyvlade brädor, som vi gärna ville ha kvar. Stuan hade haft ett litet finare innertak av någon sorts lerklinade mattor, som var fästa under takbjälkarna, så där var brädorna av grövre slag.

Tyvärr visade det sig att det inte gick att spara de gamla handhyvlade taken.
Vi försökte lyfta brädorna och göra rent i springorna mellan dem, men när vi började med det, så uppdagades det att de var helt genomborrade med orgångar. De brast helt enkelt när man försökte bända loss dem.
Nu blev vi litet villrådiga, för vi hade inte alls räknat med att skaffa nya innertak. Det var ju inte gjort i en handvändning att få tag i det virket och våra killar, som skulle göra jobbet, stod och väntade.
Lösningen fick bli, att vi tullade av högen med dyrt inköpta golvplankor, för att få till undergolv i ovanvåningen - som tillika var innertak nere.
Det blev förstås snygga breda takbrädor i nedervåningen, men vackert handhyvlade kunde de inte bli.
Det dyker upp överraskningar när man renoverar ett gammalt hus!


Ovanför badrummet skulle det bli en liten toalett, så där skulle en massa rör för el, vatten och ventilation dras upp. Det blev inte alltid så bekväma arbetsställningar!

Rören och elen till centraldammsugaren skulle upp till en skrubb, som ännu inte fanns.


Ja, sedan behövdes förstås elrör till mängder av andra ställen i övervåningen. Likaså skulle det vara telefonledningar, antennansutningar , nätverk för datoranslutningar mm. De blivande kattvindarna var ganska perforerade!


När så också de nya hanabanden fått en liten profilering och flyttats upp till lagom höjd, så var det dags att börja förbereda för isoleringen.  Det kommer jag att berätta om i nästa renoveringsinlägg.

6 kommentarer:

 1. Det blev ett gediget tak med andra ord! Tur att ni varken stod rådlösa eller brädlösa. Nu kunde ni improvisera fram en stabil lösning ... fast nu har problemet flyttats ned en våning om jag förstått saken rätt och nya golvbräder måste till.

  Men visst blir det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har förstått alldeles rätt! Problemet flyttade ner och till ett senare tillfälle. Men taket blev ju bra! :-)

   Radera
 2. Mycket jobb men skönt när det är klart.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. På den här gården har det varit så mycket jobb, så vi kan inte ens komma ihåg allt själv, förrän vi tittar på alla gamla bilder! ;-)

   Radera
 3. Hej Märit!
  Rosen Kamtschatka som du frågade om är en rugosahybrid som jag har köpt från Belgien. Underbara, ljust rosa blommor hela sommaren.

  SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit