måndag 17 september 2012

Takkupan inifrån och början till små kattvindar

 I förra renoveringsinlägget berättade jag om isoleringen med Ekofiber. Det fanns ett undantag, som inte godkändes med den metoden, nämligen takkupan. Anledningen var att vi ville ha spottar i kupans  tak och då gällde inte garantin från Ekofiber, därför att man då gjorde hål i ångbromsen, vlket möjligen kunde orsaka problem.
Det problemet fick lösas så att vi untantog kupan. Den isolerades därför med vanlig glasullsfiber.
Så här konstruerades kupan inifrån sett.
Den ser inte så stor ut, men den förändrar rummet till en helt annan rymd.

Vi valde att sätta in fönstren på en tillräckligt låg höjd för att från sittgruppen kunna ha utsikt över gården och trädgården. Det innebär att man får huka sig litet när man ska komma ända intill fönstret, men det blir inte så ofta.
Fönsterkarmen försågs med en extra fönsterhylla.

I taket förbereddes för fyra spotlights.

Sedan vi noga mätt upp var lampskydden satt, så gipsades taket igen. Öppningarna för lamporna togs upp senare.

De korta sidoväggarna reglades upp innan resten av övervåningen gipsades.

Extra reglar anpassades till, var vi skulle ha luckorna in till kattvinden.


Där inne i de så kallade kattvindarna skulle vi ha några små förvaringsutrymmen, men först skulle massor av elrör, rör till centraldammsugaren, vattenledningar till element, mm dras fram i alla de utrymmena.

10 kommentarer:

 1. Så fint det blir! Smart tänkt med höjden på fönstren...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Katarina! Ja det är en fin utsikt därifrån, så vi tyckte att vi ville prioritera den.

   Radera
 2. Det är så roligt att få följa med lite så här på axeln när ni renoverar. Att få se hur det hela går från idé till färdigt. Och jag blir så imponerad över ert slit. Ni är så duktiga och jobbar så hårt. Fint som snus blir det dessutom. :)

  Kära Märit, jag vill också passa på och tacka dig för din oändliga värme och omtanke som du alltid visar i mitt kommentarfält. Då är en sådan vänlig själ med ett stort hjärta. Tack för alla fina ord, speciellt i samband med mina tuffa dagar med sjukhusbesök för någon vecka sedan. Du berör.♥

  Ha en fin vecka!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lotta! När man vet att de flesta numera söker på nätet när de undrar hur man kan lösa en uppgift, så har vi valt att visa ganska detaljerade beskrivningar. Vi har flera gånger fått mejl där läsare vill ha ännu mera uppgifter om något. Det är så roligt!

   Så glad du gör mig med dina ord! Får kontra med att säga att dina bloggar så ofta rör vid mitt inre. Du har en fantastisk förmåga, att sätta ord på känslor och tankar!

   Radera
 3. Alltså ni är ju bara helt enastående med era renoveringar. Älskar att se att där inte är massa fusk och lull lull. Allt på sin plats prydligt och snyggt. Underbart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att få positiv respons även på renoveringsinläggen. Nej, fusk ingår inte i makens verktygslåda! ;-))

   Radera
 4. Snart kan du samla dina bloginlägg om renovering till en handbok. Skulle nog vara bra för många att få titta i. Blir sååå fint det ni gör.
  Kram från Törnrosa

  SvaraRadera
 5. Tack för positivt omdöme! En handbok - ja, men den här finns ju i så fall redan på nätet, om man googlar. :-)
  Kanske man inte borde lägga ut allt! ;-)

  SvaraRadera
 6. Det är så många detaljer man inte tänker på och inte ser när allt blivit färdigt men som nu kommer fram. Fastän jag aldrig kommer att renovera ett hus och inte ens slå ihop en friggebod av en byggsats så tycker jag att det både är intressant och givande att följa ert renoveringsarbete samt låta mig överraskas av nya och gamla byggtekniker.

  Imponerad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så brukar vi säga till varandra. Den som går in i huset och tittar på vad som syns, skulle aldrig kunna förstå varför det har tagit så lång tid och kostat så mycket att renovera. Man kan aldrig komma ihåg så mycket underarbete som krävs för att det ska fungera bra sedan.

   Radera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit