lördag 29 september 2012

När hösten är här kommer "Malmömässan"

Den här helgen har Malmömässan gått av stapeln. I år blev vi erbjudna fribiljetter från Roland, som driver kaminaffären "Morfars kammare" i Tollarp.
Det är han som har renoverat vår vedspis, så den har blivit så jättefin. Ni får ha överseende med den knasiga vinkeln, som gör att allt ser ut att luta åt olika håll. Det är mina motsträviga knän, som inte vill samarbeta. Kameran är alltså vinklad neråt, i stället för att jag sitter på huk. Då blir det så här. Ni som följt min blogg ett tag har säkert sett fenomenet tidigare. ;-)

Det var inte så mycket folk som väntat på mässan. Tror nog att många tycker att det blir väldigt dyrt att betala 140 kronor per person för att få gå in och titta och bli erbjuden att handla! Dessutom kostar parkeringen 50 kronor.
För mig som ser på detta som  besökare, så tror jag att många mässor kommer att självdö, om man inte sänker både inträdespriserna och utställaravgifterna.
Har hört flera utställare som överväger att sluta. Ja, vissa har faktiskt bestämt sig för det. Det lönar sig inte längre, när besökarna minskar i antal.

Såg i varje fall en rolig skylt vid de här cyklarna!

Nu känns det riktigt mycket att hösten har kommit.
Vår stora gårdslönn har börjat tappa löven. Om vi hinner ta bort löven under hösten, så är det så mycket enklare när våren kommer. Lönnlöv som legat en hel vinter bildar en kompakt kaka, som är jättesvår att räfsa bort och skadar gräset.
Men än känns det litet tidigt. Alla de löv som fortfarande sitter kvar kommer ju också att falla, så jag väntar nog med räfsningen.
Blir det några dagars uppehåll med regnandet, så ska jag köra över löven litet med gräsklipparen. Har aldrig provat det, men har läst att det ska gå bra. Då ska man slippa räfsa.

Några växter blommar fortfarande ute i trädgården. Till exempel den här
Den här härdiga krysantemumen, som jag skaffat i sommar är jag så glad för.
Just nu har jag inte riktigt reda på vad den heter, men jag har det antecknat någonstans.
Den står intill vår härdiga fyllda, som jag visat förut. Den fyllda har snart blommat över, men den här har precis börjat.
Har ytterligare några sorters krysantemun, som är nya för i år. Den ena som står ute i trädgården var full av knoppar för ett par dagar sedan. Igår natt hade hjortarna hälsat på och ätit av varenda knopp.
Hade lyckligtvis under dagen tagit in en kvist av varje sort och satt i vas. Hoppas de orkar slå ut, så jag åtminstone får se hur blomman ser ut.
Hjortar och rådjur har gått hårt åt trädgården den senaste tiden.
Det var en hel massa rosknoppar på gång, men nu är i princip alla knoppar borta.
Är litet bekymrad för mina provodlingsrosor, som blivit så ätna. Nästa vår måste det upp ett staket!

De rosor som klarat sig från hjortarna, är de som sitter närmast huset. Här håller Etude fram en gren med  en bukett av de sista rosorna för i år.

Nu ska jag gå in till era bloggar och se vad ni haft för er!

12 kommentarer:

 1. En vedspis har jag och en ´Galway Bay´också. Men ingen Malmömässa och ingen Morfars Kammare.
  Kram från Törnrosa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Älskar vedspisen! Kan man ha mera trivsel i sitt kök än när man eldar i den?

   Radera
 2. Det var en vacker ”Övning”!

  Och apropå övning! För några år sedan köpte jag en oväxlad cykel. Katrineholm har gott om cykelvägar.

  Sedan hojen monterats gav jag mig ut på den. Först hade jag nedförsbacke och vi rullade på fint och länge. Sen skulle vi hem ... Den tonåring som lätt höll jämt med mopparna fanns inte kvar i mig.

  Jag insåg två saker: Dels hade cykeln hög utväxling för att rulla lätt när man väl fått upp farten, dels hade den nu fått en mycket tung last där en lägre växel behövts i uppförsbacken. Det blev ingen mer cykeltur och svettjagaren bytte ägare ... men en sån där ”lastbar” cykel vore kanske något. Den ser ut att inte vara något man dragit för höga växlar på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om det hjälper med växlarna. Fick en jättefin Skeppshult med fem växlar för rätt många år sedan, men tyvärr är den inte särskilt flitigt använd.
   Har konstaterat att det tycks ha blivit mycket kortare avstånd mellan kroppen och styret numera. Det är ett litet äventyr att komma av cykeln igen.
   Om jag inte vore så osäker på hur flitigt en sådan skulle bli använd, så skulle jag skaffa mig en sådan där damcykel med tre hjul, som man kan kliva av i lugn takt.
   Fast det förstås, den där unga tjejen, som fortfarande gömmer sig längst inne i min betydligt äldre kropp, skulle troligen tycka att det var rätt pinsamt! ;-)
   Det kanske skulle vara bättre med en sådan där lastbar cykel, som såg ut att ha tre hjul för att orka bära en yttre last! :-)

   Radera
 3. Svar
  1. Det som också gör det trevligt med den spisen, är att den har en egen historia. Den är hämtad från min hemby i Jämtland.
   Men det kommer jag att berätta om i något senare inlägg i bloggen.

   Radera
 4. Åh, vacker spis! Instämmer vad gäller mässan, åker inte alls dit i år. Det är något grundläggande fel att betala en massa för att gå runt i montrar som ofta bara är säljställen och väldigt lite utställning/arrangemang. Fast jag hade gärna provat en sådan där cykel. Tycker om att cykla....Vet inte hur dessa är i jämförelse med Christiania Bikes... finns kanske fler?
  Vacker blomning ännu hos dig. Även här litegrann. Men visst är det höst och inte sensommar...
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst var det härliga cyklar! Skulle gilla de stadiga med tre hjul. Speciellt när man ska hålla sig på vägkanten när det kommer bilar. Vägarna runt vår by är smala.

   Radera
 5. Du får gärna frön av vallmon nästa år, dock är jag ganska dålig på att plocka frön. Jag brukar missa dem, men jag ska göra mitt bästa:)).
  Usch, för alla rådjur!! Så trist att få alla knoppar uppätna. Vilken fin vedspis ni har! Tänk om man hade en sådan. Trevlig att gå på mässa:)). Håller med om att det är dyrt.
  Ha en fin kväll.
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det skulle jag verkligen bli glad för!

   Ja, nu känner jag mig litet uppgiven. Har fått mycket bortbetat på olika ställen i trädgården, flera gånger den här sommaren.

   Radera
 6. Vilken vacker spis!
  Och dina rosor var ju helt sagolika! Är de remonterande och blommar hela säsongen?

  Har inte varit så aktiv på min blogg på sistonde, därav det sena svaret; förlåt!
  Jag har faktiskt ingen aning om vad den prickiga "funkia-hostan" kan vara, är relativt nyinvigd i trädgårdsbestyr....Den finns iallafall på ett par ställen i trädgården, har växt upp på platser där den inte riktigt syns, så jag hoppas nu när jag flyttade den, att den ska få tillfälle att synas ordentligt!

  Ån ligger dessvärre inte på min tomt, men väldigt nära. Det är vege å, den som varit i media en hel del på sistonde, då Findus släppte ut sitt slam från ärtrengöringen och alla fiskar dog...Men vacker som tusan är den! Går där så gott som dagligen med mina hundar!

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 7. Ja men du en sådan cykel skulle jag vilja ha?
  De måste jag forska vidare i.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit