måndag 3 september 2012

Snart klart

Druvorna i Christers vingård är snart färdiga att skörda. Det återstår kanske 1-2 veckor innan de är helt mogna. Den här sorten heter 'Zilga' och är en lettisk surjordsdruva. Den har en druvsmak med lätt blåbärston.
Det är nu den stora tävlingen börjar mellan oss och koltrastarna. Vem ska hinna skörda först?
Trastarna har inte varit så synliga sedan de hade ungar under våren, men nu har de plötsligt hittat tillbaka igen. Troligen med hela familjen i sällskap. Redan ser jag, att de gärna sitter inne bland vinrankorna.
De här gröna är Sukribe. De är inte fullt lika rikbärande som Zilga, men litet sötare.
Vi har inte hunnit skära bort tillräckligt med gröna rankor i sommar, vilket innebär att bären inte fått så mycket sol som de kunnat få, men vi får hoppas på några soliga veckor framöver.

Vinstocken vid vår entrédörr är i farozonen för att bli borttagen. Det är 'Aurore', som inte är  någon surjordsdruva till skillnad mot alla ute i vingården.
'Aurore' är inte så väldigt rikbärande och jag skulle gärna vilja ha platsen till en klätterros .
Den vackra limegula klätterrosen 'Elfe' står redan där, men i år har den presterat en enda blomma och det tror jag beror på den hårda rotkonkurrensen.

Visst håller ni med om att det skulle vara fint att låta den bre ut sig på väggen?

Under helgen har Christer jobbat litet med vattenpumpen, som börjat ta in luft, så det puffade i kranarna när man spolade.
Luftstötarna har minskat avsevärt, men litet är det kvar än. Förmodligen finns det några luftfickor i det långa ledningssystemet. Tror i alla fall, att problemet är löst nu.

Sedan har han också byggt den där skjuldörren, som ska sitta utanpå den låsbara dörren i snickarboden.
Bygger man i gammaldags stil, så har man nytta av gamla handsmidda spikar, insamlade i askan efter brunna gårdar. Babben kontrollerar att det blir rätt gjort!

Den här gången blev det en delad dörr, så att man kan vädra med ena halvan stängd.
Sedan spikarna doppats i linolja och blivit inslagna, så böjde Christer spetsarna och slog in det utstickande utefter regeln.

Sedan sågades över- och nederkanten jämn. Det nedre snittet sågas litet snett så det bildas en droppnäsa längst ner. Den ska förhindra att regnet sugs in i ändträet. Det är svårt att se på bilden, men i verkligheten är plankorna ungefär en centimeter längre på utsidan.
.
Slutligen delades dörren i de två halvorna och även där sågades en likadan droppnäsa.


Till sist fick dörrhalvorna en första strykning med Falu rödfärg, ljus. Linoljan kring spikarna syns som mörkare fläckar. Undrar om de försvinner vid kommande strykningar? Sedan ska det också komma smala täcklister över springorna, innan de målas klart.


Även rosorna har snart jobbat klart. De håller på att avsluta sommarens uppdrag.
Etude har några få blommor kvar längst upp.

Det är bara att inse; hösten är här!

19 kommentarer:

  1. älskar era "instruktionsfilmer"!!
    När bjuder ni in oss att trampa druvorna?

    kh/rolf

    SvaraRadera
  2. Ja, vi ska nog kunna hitta ett bra tillfälle framöver! :-)

    SvaraRadera
  3. Härligt med vindruvor, lite Medelhavet !!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, för mig känns det nästan som Toscana! :-)

      Radera
  4. Just nu har jag tappat ett ord jag tidigare kunnat. Det handlar om benämningen för tekniken att slå spiken genom virket och sedan vika spetsen och därefter återstoden av spiken så den bildar en klammer när man driver ned spetsen i virket igen. Christer som är yrkesman vet det nog. Resultatet blir en sammanfogning som håller och spiken blir i praktiken omöjlig att få bort utan att göra stor åverkan på virket under.

    Sån droppnäsa måste man ha på brädväggar och nåtläkt utomhus också.

    Som sagt, det är intressant att följa andras arbete om man själv slipper bli svettig! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har jag frågat, men Christer känner inte till något ord för den där tekniken med vikta spikändar. Men han vill gärna lära sig det, ifall du kommer på vad det heter!

      Radera
  5. Men du har i varje fall lyckats bra med att beskriva metoden och orsaken till att man använder den! ;-)
    Ska fråga Christer om man vet någon benämning på det! Fast jag tror inte det, för då hade han antagligen berättat det för mig igår, när vi pratade om det han gjorde.

    SvaraRadera
  6. Birgitta på Frösön3 september 2012 kl. 21:18

    Hej Märit!
    Vad roligt att ni kan odla vindruvor! Hoppas skörden blir bra. Vi har ju varit på ett antal vingårdar i Toscana i våras och fått lärt oss en del om hur man sköter om sina vinrankor mm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Birgitta!
      Hoppas att vi också ska kunna åka och se några vingårdar när Christer blir pensionär.
      Än har vi inte gjort något vin, mest beroende på att vi inte haft tid. Huset tar det mesta av ledig tid. Fast vi vill gärna försöka framöver.

      Radera
  7. Hej Märit!!
    Så otroligt mysigt och fantastiskt fint ni gjort!!
    Kram Kara

    SvaraRadera
  8. Så trevligt med mogna druvor! Nu vill jag lägga mig i din trädgårdsplanering. Jag tycker ni ska behålla druvan vid dörren, den pryder sin plats och rosor kan du väl ha överallt utom just där? ;-))
    Jo, det finns ett ord för att "vika spik". Kommer inte ihåg nu men ska fråga min pappa...
    Ha det gott!
    / maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Maria för din kommentar och åsikt! Visst, du har rätt att den pryder sin plats och vi får väl ta oss en funderare på det där igen.
      Det är under alla omständigheter knappast aktuellt i höst, för vi har alltför mycket med vår renovering, som står och stampar!

      Radera
  9. Jeg kom lige forbi.
    Gode billeder.
    Hvor ser det hygggeligt ud hos jer.
    Fin dør i får lavet.
    Tak for kigget.
    Ha` en dejlig aften.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trevligt att du titta in här igen, Landbohaven!
      Dörren blev bra och passar fint där den sitter.

      Ha det gott!

      Radera
  10. 'mums' vad gott med egenodlade vindruvor :=)

    Supersnygg dörr gjord av din händige man, du fär hälsa honom berömmet :=)

    Ha det bäst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är fantastiskt att få plocka egna druvor.

      Dörren blev fin! Ribborna som ska täcka springorna blir just idag målade med ett första lager rödfärg. Sedan ska de spikas på plats och få slutmålning tillsammans med själva dörren. Det är mycket pyssel innan allt är klart.

      Radera
  11. Hej Märit,

    Jan heter Anna. Jag och min man, Jan, bor på den portugisiska landsbygden. Idag vid frukosten pratade vi just om, att nu när huset är färdigt borde vi jobba mer med omgivningarna. Äntligen borde vi plantera de vinrankor som vi pratat om så länge. Så läser vi om era druvor i Sverige. Får skämmas lätt.

    Jag vill också säga att du har fantastiskt vackra trädgårdsbilder på din blogg.
    /Anna

    SvaraRadera
  12. Hej Anna!
    Välkommen till min blogg! Har läst litet på er blogg och lagt till er i min blogglista, så i framtiden, kommer jag att följa ert intressanta husbygge i Portugal! Det ser ut som ni har förverkligat den dröm, som vi många nordbor har om att flytta till ett ställe med mildare klimat! Härligt!

    Tycker såklart att ni genast ska plantera en liten vingård! Ni har säkert bästa förutsättningar att få fantastiska druvor, när ni bor på en varm sluttning.

    Tack för att du berömmer mina bilder. Det blir ju alltid så, att man vinklar kameran så, att det skräpiga eller mindre snygga bredvid inte kommer med. Men vi älskar vår trädgård och njuter av den även om det finns rufsiga platser här och där!

    Ha det skönt i den varma hösten därnere i södern! Förstår att poolen är ljuvlig!

    Märit

    PS: Vi är också ett Internetpar, som råkade bli bekanta på ett hobbyforum.

    SvaraRadera

Hej!

Det är alltid väldigt roligt att få kommentarer! Vill så gärna att du visar att du besökt min blogg! Tack!

Märit