Men så var inte fallet med Mariehems gamla, stora skorsten över illaren. Tidens tand hade löst upp många fogar.
Det var egentligen inte så stort fel på teglet, men då det var genompyrt med sot, så bestämde vi oss för, att använda nytt tegel och mura om skorstenen. Det här arbetet hade vi skaffat hjälp till.
Den gamla skorstenen skulle alltså rivas. Den första biten, som var ovan tak gick lätt, då teglet kunde kastas ner bakom huset.
Det blev förstås en del att städa ihop därute.
När nedtagningen av murstocken, kommit en bit nedanför yttertaket, så fick teglet, putsen och fogresterna i stället bäras ner och lastas på släpvagnen.
Det är mycket tegel i en sådan här typ av skorsten, så det här var ett tungt arbete.
Så småningom var rivningen i alla fall klar, ända ner till mellantaket. Där mötte man de två nya piporna, den från sättugnen och den, som ska ansluta till den gamla bakugnen.
Med spjällen ska man kunna reglera, så att röken kan gå ut i båda piporna, ifall det blir mycket rök när man eldar inne i bakugnen. Vi vill ju inte att röken ska slå ut genom bakugnens öppning, som den gjorde förr.
Härifrån började återuppbyggnaden.
De mest lutande delarna på skorstenen har fått en grovputs, för att fylla ut "trappstegen" mellan stenarna.
Det där är då ett gediget arbete av rang! Jag också gjort en skorsten. Rena fuskverket i jämförelse med er och ändå blev den godkänd av såväl byggnadsinspektör som brandmästare! Er är ju dessutom snygg!
SvaraRaderaÅh nej, knappast att det var något fuskjobb, ifall den blev synad och godkänd av "överheten"! :-)
SvaraRaderaOm din skorsten är snygg kan jag ju inte uttala mig om, men du gjorde säkert ingen ful skorsten!