Det här var ett så stort jobb, som måste ske så snabbt som möjligt, så här köpte vi hjälp av ett par killar från en byggfirma.
Nog såg huset förskräckligt ut, när vi var i det här skedet, men det skulle bli värre...både med huset och växterna. Vi försökte böja ut och lägga ner växter, så gott vi kunde, men det blev sig inte riktigt lika efteråt.
All den gamla putsen skalades av så att lerteglet blev helt naket. Putsen satt på en vassmatta. Det var som ett nät med inflätad vass.
När det obrända lerteglet är naket, så är det viktigt att det inte får bli fuktigt. Det hade varit fint väder länge, men nu började det bli sämre väderutsikter och det kunde komma regn.
Närmast stenfoten satt putsen hårdare och måste hackas lös. Den stackars Wisterian fick finna sig i en omild behandling.
Till sist kördes den sista kärran iväg med det rivna.
Alla väggar kläddes med putsnät innan de grovputsades.
Håligheter lagades igen med bruk.
Putsningen började på den västra kortväggen. De första timmarna gick det som planerat.
Men sedan kom regnet...
Nu blev det bråttom att få upp någon form av regnskydd. Som tur var hade vi ganska gott om stora presenningar.
Det blev inte någon liten skur utan flera dagars regn.
Det var renoveringens sämsta timing, men det fanns inget att göra. Byggarna hade tid nu och huset måste snabbt få skydd.
Här diskuterade killarna om Christer skulle komma att godkänna utformningen vid fönstret. Även om han är en mycket vänlig person, så har han bestämt uttalade önskemål! :-)
Efter några dagar upphörde regnet och det gick att arbeta utan presenningar på de sista två väggarna.
Vid hörnen på huset skulle det byggas ut litet och. Christer visade här, hur han ville ha hörnen formade.
När själva grovstockningen var klar, så kom finputsen. Där har Christer sedan tidigare arbetat fram en metod, som ger ett mera gammaldags utseende på väggen. Den använde de sig alltså av.
Först slevades putsen på. Sedan sprayades bit för bit med vatten i duschflaska. Därefter borstades putsen mjukt med en borste. Resultatet blev ett ytterst svagt böljande - men utan synliga borstdrag -som gör att ytan blir mera levande.
Killarna var flitiga och duktiga men ibland gick det kanske litet för snabbt och den nymålade "lågan" blev alldeles nerstänkt.
Men då kom deras chef och beordrade rengöring, redan innan vi ens hade hunnit upptäcka det.
Till sist var så även sydsidan klar, som var den sista väggen.
Huset hade återfått sitt yttre skal. Den här gången med ett hydraliskt bruk, som kan "leva" med väggen.
Det är så roligt att "hälsa" på och få lite inspiration. Så snart vädret tillåter blir det rödfärgning av hus och uthus här uppe.Ha en trevlig helg !!
SvaraRaderaDet brukar bli så fint, när husen är nymålade med Falu rödfärg, för jag antar, att det är det du menar med rödfärgning.
RaderaTrevlig helg till dig med!
Ska bli roligt att komma o se huset om putsen är så där slät o fin som är så fint.
SvaraRaderaLeif
Ni har en stående inbjudan, Leif! Hör bara av er först, så vi är beredda. :-)
RaderaJösses vilket jobb! Det finns ju ingenting finare än putsade hus, men jag vågar inte tänka på jpbbet (pengarna) när det skall putsas om!
SvaraRaderaFantastiskt fint blev det iaf!
Vi tycker också om vitputsade hus - speciellt när det är längor i Skåne. Därför valde vi att fortsätta med putsat hus, trots att det från allra första början varit brädklätt. Vilket syns på foto i det gamla inlägget, "Tidigare ägare", från februari 2012.
RaderaHuset fick puts först vid en renovering någon gång på 1950-60-talet.
Tyvärr hade de då valt ett cementbaserat bruk, som visade sig vara alltför hårt för att motstå husets små rörelser och sprack upp i stora sjok.
Håller med om kostnaden. Det kostar mycket att putsa huset, då både arbetskraften och materialet är dyrt! Man kan förstås dela upp det och fixa en sida i taget. Så kommer vi att göra med stallet och logen.
Vilken "ansiktslyftning"! Vitpusade fasader är ju superläckert! Men vilket jobb! Synd bara att regnet skulle komma och störa. Tur att ni hade ett stort förråd av presenningar.
SvaraRaderaÖnskar dig en riktigt skön helg!
Kram/Randi
Det kändes ganska förargligt med regnet, då det varit varmt och soligt i flera veckor, men det löste sig ju ändå.
RaderaHa en skön helg du också!
Kram! Märit
Begreppet ler och långhalm har ju också ett ursprung ... :-)
SvaraRaderaInnan allt kommit på plats och torkat ser det väldigt DDR ut om huset ... men sen! Sen blir det furstligt stiligt!
Hoppas blommorna överlevde den pärsen!
Ja, man får beundra de gamla påhitten, som kunde fungera så bra! Tekniker, som på den tiden löste problemen.
RaderaIdag har vi inte tillgång till de materielen på samma sätt och vi har nya byggtekniker, som inte alltid visat sig så kloka.
Växterna for faktiskt ganska illa, men de flesta har repat sig igen.
Mycket intressant!
SvaraRadera/Anette